לתייר החסכן: פריז בזול
פריז היא אחת מהערים היקרות ביותר לתיירים, אבל לא חייבים לחזור מרוששים. עם קצת יצירתיות והכנה מראש תגלו שיש הרבה דרכים ליהנות מפריז בזול - ואפילו בחינם
פריז היא העיר המתויירת ביותר בעולם - אבל היא גם אחת מהערים היקרות ביותר לתיירים. "העיר הזאת שווה את המחיר", אומר התייר הקשיש אלכס וודקין בן ה-71, פנסיונר מדבלין, בעוד הוא לוגם מכוס קפה במחיר 6 דולרים בשאנז-אליזה. "אם אתה נמנע משכונות יקרות - כמו זו, למשל - אתה תסתדר. אבל המפתח הוא לתכנן מראש".
עבור מטיילים עם תקציב נמוך, האפשרויות עלולות להיות קשות: לשהות בפרבר שכוח-אל ולאכול רק בגט בכל ארוחה - או פשוט לעזוב את צרפת שמח, אבל מרושש. ולמרות זאת, אלה שיחפשו היטב ימצאו שיש הרבה דרכים ליהנות מפריז בזול - ואפילו בחינם.
להשקיף
מגדל אייפל הוא אתר חובה לכל תייר שמכבד את עצמו, אבל עלייה לקומה העליונה שלו כרוכה בתשלום של כ-19 דולר. שלא לדבר על התורים הארוכים שמתישים את הממתינים עד כדי כך שכשהם כבר מגיעים לתצפית המרהיבה הם פשוט לא מסוגלים ליהנות מהנוף.
מה עושים במקום זה? מתנהגים כמו הפריזאים: בואו בערב, מצוידים בכל מה שצריך לפיקניק, ותיפסו לעצמכם פינה טובה ברחבי המדשאות המשתרעות לרגלי המגדל. צפו בשקיעה, והמתינו להדלקת אורות המגדל - שעם רדת הליל מנצנצים במשך עשר דקות בכל שעה עגולה. המראה ירגש אתכם כל כך, שלא תחושו שום החמצה.
ומה לגבי התצפית המרהיבה שהחמצנו? אין בעיה, פשוט טיילו למעלה גבעת מונמרטר (Montmartre). ככה תרוויחו גם ביקור בבזיליקת סקרה-קר (Sacre-Coeur) הלבנה וגם תוכלו לשבת על המדרגות היורדות ממנה אל העיר ומספקות נוף בלתי נשכח של גגות פריז.
הנוף מהסקרה-קר לא עולה כסף (צילום: איי פי)
לראות אמנות
אלא אם כן אתם מתכננים לבלות את מרבית זמן הביקור שלכם בפריז במוזיאונים (החלטה לא רעה בכלל בהתחשב בעשרות המוזיאונים המשובחים שיש בעיר) - הכרטיסים המשולבים לביקור במוזיאונים (Paris Museum Pass - ליומיים, ארבעה או שישה ימים) לא יחסכו לכם הרבה כסף. אל תרכשו אותם אוטומטית, אלא בדקו באתר האינטרנט אילו מוזיאונים נכללים בהם ובכמה מהם אתם מתכננים לבקר.
נסו לתכנן את מועדי הנסיעה שלכם כך שהיא תכלול את יום ראשון הראשון בחודש - כאשר הלובר וכל המוזיאונים הגדולים פתוחים לקהל ללא תשלום. סטודנטים? קחו עמכם לכל מקום את כרטיס הסטודנט שלכם.
הלובר פתוח לקהל בחינם ביום ראשון הראשון בחודש (צילום: אורן אגמון)
אל תזלזלו במוזיאונים שהם אולי קטנים יותר מהמפורסמים, אבל הכניסה אליהם בחינם. למוזיאון קרנבלה (Musee Carnavalet), למשל, יש הרבה מה להציע. הוא ממוקם בשכונת המארה היפהפייה ומשחזר את ההיסטוריה העשירה של פריז, מהמהפכה ועד ימינו. הפטי-פאלה (Petit Palais), פנינה ארכיטקטונית בלב העיר, מציג אוספים מימי קדם ועד 1900.
חובבי צילום? בשערים שמסביב לגני לוקסמבורג (Luxembourg) נערכות תערוכות שהכניסה אליהן ללא תשלום. תחת כיפת השמיים מוצגים כאן תצלומים בקנה מידה גדול מרחבי העולם. אל תשכחו להיכנס לפארק עצמו, שם פריזאים מבלים ליד המזרקה, משתזפים ומאזינים למוזיקה חינמית בסופי השבוע בקיץ.
צילום, מוזיקה ואוויר בחינם. גני לוקסמבורג (צילום: כנרת רוזנבלום)
לשמוע מוזיקה
בפריז נמצאים לא פחות משני בתי אופרה ברמה עולמית. מושבים טובים כרוכים עדיין בהוצאה כלכלית גדולה, אבל אם מזמינים מוקדם ולא מתנגדים למושבים שצריך קצת לסובב בהם את הצוואר, אפשר למצוא כרטיסים ב-11 או ב-16 דולר. אם אתם בני פחות מ-28, גם כרטיסים של הרגע האחרון - לפעמים גם למושבים שווים באמת - יוצעו לכם במחירים מפתים. אלה נמכרים רק רבע שעה לפני תחילת המופע. אופרת הבסטיליה מציעה 62 מקומות בעמידה בשמונה דולרים בלבד, הנמכרים ברגע שהדלתות נפתחות - בדרך כלל כשעה וחצי לפני הזמן הנקוב לתחילת המופע.
בקתדרלת נוטרה-דם מתקיימים בכל ימי ראשון החל מהשעה 16:30 קונצרטי עוגב שמביאים למקסימום את אווירת הקדושה של המקום.
יש כרטיסים מוזלים. בית האופרה (צילום: אורן אגמון)
להסתובב
הדרך הזולה והמספקת ביותר לראות את פריז היא פשוט להסתובב בעיר. לפני שנה חנכה העירייה מערכת נרחבת של אופניים להשכרה שאפשר לשכור תמורת דולר וחצי ליום (תשלום בכרטיס אשראי בלבד) באינספור מקומות ברחבי העיר. מיזם ה"ווליב" (Velib') הוא דרך נהדרת להסתובב ברחבי העיר באופן עצמאי וללא שימוש בתחבורה ציבורית. עם זאת, שימו לב כי התנועה בעיר נוטה להיות סואנת ועמוסה ואילו האופניים לא מגיעים עם קסדות, כך שיש להיות עירניים.
אם רכיבה על אופניים היא לא הצד החזק שלכם, עלו על אוטובוס ובדקו לאן הוא מגיע. כרטיסי נסיעה שבועיים, שמתאימים גם למטרו, הם השקעה טובה מאוד. כמה קווי אוטובוס ידועים במיוחד בזכות הנוף הנשקף מחלונותיהם לאורך הנסיעה. כך למשל קו 24 (עובר מעל הסן, הלובר, נוטרה דם, כמה גשרים, מגדל אייפל, שאנז אליזה) וקו 30 (מגדל אייפל, שער הניצחון, שאנז אליזה, מולן רוז', סקרה קר).
וכמובן - יש את נהר הסן, שהפלגה בו היא חוויה בפני עצמה. כרטיס לבטובוס (Batobus) אמנם עולה 19 דולר, אבל בניגוד לשאר סירות הסיורים הצפים, הכרטיס תקף ליום שלם, מה שמאפשר לכם לעלות ולרדת בשמונה תחנות שונות, לטייל בהן ולחזור לסירה.
הבטובוס בנהר הסן (צילום: כנרת רוזנבלום)
לאכול
מזון ושתייה עלולים להיות תחום ערמומי במיוחד עבור טיילים עם תקציב נמוך כאשר מדובר בבירה הקולינרית, אבל אם תתרחקו מרחובות תיירותיים, תמצאו כמה פתרונות זולים.
אין צורך ללכת למסעדות יקרות כדי ליהנות מאוכל צרפתי מסורתי. נסו את לה בויון שרטייה (Le Bouillon Chartier, כתובת: 7 rue du Faubourg Montmartre, תחנת מטרו: Grands Boulevards), לא רק בגלל עיצוב הפנים המהמם בסגנון אר-דקו שלו, אלא גם בזכות התעריף ההוגן שלו. אפשר גם לקנות מוצרי פיקניק צרפתי מסורתי בלה קנטין דה קנטין (La Cantine de Quentin, כתובת: 52 rue Bichat, תחנת מטרו: Goncourt) ולצעוד אל תעלת סן-מרטן (Saint Martin) המקסימה.
נסו גם אוכל רחוב ברובע הלטיני רב האווירה או עסקיות צהריים במסעדות - שהן זולות בהרבה מארוחות הערב. גלידת גורמה ונוף מרהיב תמצאו בברטיון (Berthillon) שבקצה האי סן-לואי שבמרכז פריז. יעד קולינרי מועדף נוסף הוא השווקים הפתוחים של העיר. אחד מהטובים והפחות יקרים שבהם הוא שוק בלוויל (Belleville) שמתקיים בין שדרות מנילמונטן (Avenue de Menilmontant) ודה לה וילט (Avenue de la Villette), בימי שלישי ושישי.
לישון
אם אתם שוהים בפריז במשך שבוע או כמה ימים בלבד, לשכור חדר לתקופה קצרה יכול להיות זול בהרבה מלינה במלון. דירות כאלה אפשר למצוא במודעות ב-Craigslist. אם אתם מעדיפים תיווך וקצת יותר שקט נפשי, נסו את הסוכנות הזאת.
אם אתם יכולים להרשות זאת לעצמכם, הימנעו ממלונות זולים ומחדרים להשכרה בפרברי פריז, משום שתבזבזו יותר מדי זמן על הגעה משם למרכז העיר. לבסוף, אם אתם מוצאים מקום שהוא כל כך זול עד שאין בו אפילו חיבור לאינטרנט, שימו לב שיש מבחר של נקודות Wi-Fi ברחבי פריז, כולל בפארקים ציבוריים רבים. חפשו אותן כאן.