חדר כושר, מחשב ושש-בש - הכלא של קרדז'יץ'
המנהיג הסרבי-בוסני לשעבר, רדובאן קרדז'יץ', הנאשם בפשעי מלחמה כגון רצח עם, נמנה מעתה על האסירים המאכלסים את בית הכלא המיוחד של האו"ם בהולנד. עם התנאים בבית הכלא שזכה לכינוי "הילטון האג", בסוף עוד לא ירצה לעזוב
קורבנותיו הבוסנים-מוסלמים של רדובאן קרדז'יץ' נאלצו להידחס במחנות ריכוז בקיץ 1992, או במקרה הטוב במשאיות של האו"ם. תנאיו של מנהיג הסרבים-הבוסנים לשעבר, שהוסגר אתמול (ד') לבית הדין המיוחד לפשעי מלחמה ביוגוסלביה לשעבר אשר בעיר ההולנדית האג, יהיו הרבה יותר טובים. טובים עד כדי כך שבית הכלא הנודע זכה לכינוי הציני "הילטון האג".
אתר העיתון הבריטי "טיימס" דיווח שכל אסיר במתקן הכליאה אשר בשכונת סחבנינגן בעיר, לא הרחק מחוף הים, זוכה לתא של כ-15 מ"ר משלו, עם מיטה, טלוויזיה ומחשב אישי. בכל אחד מהתאים שירותים וכיור, מדפים וחלון. האסירים זוכים לאספקה סדירה של כלי מיטה ומגבות נקיות. אין צורך לדפוק על הדלת כדי למשוך את תשומת לבו של הסוהר: בכל תא מכשיר אינטרקום, צריך רק ללחוץ על כפתור ולדבר.
בתא כזה נכלא קרדז'יץ' בהאג (צילום: AFP)
האסירים מוערים השכם בבוקר, במיוחד אם עליהם להגיע לשימועים בבית המשפט, שמתחילים ב-8:30. אחרת באפשרותם לבלות את זמנם באזורים משותפים, בהם ניתן לצפות בערוצי טלוויזיה בכבלים מן הבלקן, לקרוא עיתונים בשפתם, לשחק כדורגל שולחן ושש-בש. האסירים יכולים גם להתקלח מתי שיחפצו, להשתמש במכונות הכביסה או הייבוש, אפילו לגהץ. באזור המשותף ישנו גם מטבח שבו יכולים האסירים לבשל לעצמם וכן מחשבים, אך ללא חיבור אינטרנט.
צילום פנורמי של הכלא, לא הרחק מהטיילת של האג (צילום: AFP)
קרדז'יץ' יוכל להתעמל בחדר הכושר, לשחק כדורעף, כדורגל ואף סקווש. עם זאת, אם ייעשה כן יצטרך לקבל בהבנה את העובדה שקבוצות הספורט מעורבות, ואין בהן הפרדה אתנית כפי שאולי היה רוצה. אסירים המעוניינים לבלות את זמנם ביחידות יכולים ללכת באוויר הפתוח במשך שעה מדי יום. גם לצרכים הדתיים של האסירים יש מענה מלא והם זוכים לביקורים מצד כמרים קתולים ואורתודוקסים ואף לביקורו של אמאם. בית הכלא מציע לאסיריו גם שיעורים במגוון נושאים: משיפור כישורי השימוש במחשב, דרך שיעורים באנגלית ועד לשיעור הקרמיקה הפופולרי במיוחד.
טלפון ציבורי במסדרון בית הכלא (צילום: AFP)
הכלא מאפשר גם ביקורים מצד בני הזוג של האסירים ולפחות אסיר אחד כבר הפך כך לאב. הנשיא הסרבי לשעבר סלובודן מילושביץ' שימש בהיותו אסיר באותו כלא כשושבינו של אסיר אחר, שומר לשעבר במחנה ריכוז סרבי. ואולם למרות כל המאמצים מצד אנשי האו"ם המתחזקים את המתקן, כמה אסירים כבר מתו בתאיהם. בינהם מילושביץ' שהלך לעולמו במרס 2006 ומילאן בביץ', מנהיג לשעבר של מורדים סרבים בקרואטיה, שתלה את עצמו באותו החודש.
בוסנים מוסלמים דחוסים על גבי משאית של האו"ם, 1993 (צילום: AFP)
פקידי האו"ם הסבירו כי הם פועלים על-פי ההנחה שכל אדם הוא חף מפשע עד אשר נקבע אחרת
בבית משפט והתנאים נועדו לאפשר ל-37 האסירים הכלואים במתקן לשמור על אורח חיים נורמלי ככל שניתן כל עוד מתנהל משפטם. דוברת בית הדין הבינלאומי אמרה לעיתון הבריטי כי לא נעשו כל הכנות מיוחדות לקראת הגעתו של קרדז'יץ': "הוא יזכה לטיפול דומה לזה של כל אסיר אחר". לדברי גורמים בבית הדין, חרף הזוועות שבוצעו במלחמת יוגוסלביה, אין עוינות על רקע אתני בין האסירים ונשותיהם נוסעות לעתים קרובות ביחד כדי לבקרם בכלא בהאג.