שתף קטע נבחר

מודיעין: קרינה מסוכנת מתחת לארגז החול בגן

בדיקות שבוצעו בחצר גן ילדים במודיעין איתרו מספר מוקדי קרינה, כשבאחד מהם נמדדה קרינה גבוהה פי 4 מהתקן המומלץ. המקור הוא חדר שנאים סמוך וכבלים שעוברים מתחת לארגז החול. הפיתרון של העירייה: גדר שחוצה את החצר לשניים וקובעת שטח אסור בכניסה

כשהילדים בגן לוטם במודיעין יוצאים לחצר לשחק, הם יודעים שמותר להם להגיע עד לגדר הירוקה - אבל לא לעבור אותה. את הגדר הציבה העירייה באמצע החצר, כדי לתחום שטח שבסביבתו התגלתה חריגה מסוכנת מתקן הקרינה המותר. הפיתרון אינו מקובל לחלוטין על ההורים, והם מאיימים לא לשלוח את ילדיהם לגן בסוף החופש.

 

הקרינה במקום מקורה בחדר שנאים של חברת החשמל שנמצא בסמוך למבנה. כבר בשנת 2006 ביצע המשרד להגנת הסביבה בדיקות קרינה במקום, ואיתר ארבעה מוקדים בהם נרשמה חריגה מהתקן. באחד המוקדים אף נרשמה חריגה בשיעור הגבוה פי 4 מהמלצות ארגון הבריאות העולמי.

 

בעירייה מצאו פיתרון יצירתי למצב: במרכזו של הגן הוצבה גדר שחוצה את החצר לשני אזורים. באזור אחד, הנושק למבנה, מותר לילדים לבלות; לאזור התחוּם אסור להיכנס.


הגדר שהוקמה בחצר הגן ותוחמת את השטח האסור בכניסה 

 

המלצת המשרד להגנת הסביבה והארגון הבינ"ל לחקר הסרטן (IARC) מציינת קרינה של יותר מ-2 מיליגאוס כ"גורם אפשרי לסרטן". מדו"ח הבדיקה בגן שהגיע לידי ynet, עולה כי בקרקעית ארגז החול בו נהגו הילדים לשחק מדי יום, נמדדה קרינה של 8.4 מיליגאוס - פי 4 מהתקן המומלץ. בדו"ח נכתב כי מקור הקרינה הוא כנראה כבל תת-קרקעי העובר בחצר הגן, וכבלים נוספים העוברים לאורך הגדר החיצונית.

 

נוכח תוצאות המדידה המליצו אנשי המשרד להגנת הסביבה להעתיק את ארגז החול לחלק אחר של החצר וכן לאסור על הילדים לשהות בחלקה הקרוב לרחוב. הפתרון בו נקטה העירייה - חסימת חלק מהחצר - לא מספק את ההורים.

 

ההורים: לא נשלח את הילדים לגן

"אם לא יהיו בידיי הוכחות כי מבנה הגן בטוח, וכי בוצעו במקום בדיקות עדכניות - לא אשלח את בני לגן בספטמבר", אמר ל-ynet אוהד, הורה מודאג. 

 

הוא טוען שהבדיקות שבוצעו לפני שנתיים לא כללו את מבנה הגן עצמו, וכעת למעשה איש אינו יודע בוודאות מהן רמות הקרינה שם. הוא גם מתקומם על הפיתרון של העירייה, שגזל מהילדים מחצית מהחצר ששימשה אותם בעבר. "הילדים בגן הזה מקבילים כעת רק מחצית משטח החצר שמגיע להם על פי תקנון משרד החינוך", הוא מתקומם.

 

אוהד אמר כי פנה מספר פעמים לעיריית מודיעין וביקש לבצע בדיקות קרינה נוספות, ולכלול בהן גם את מבנה הגן. לדבריו אף הציע לממן בעצמו את עלות הבדיקה הנוספת - אולם בקשותיו טרם זכו לתגובה.

 

אוהד הפנה בקשות נוספות לעירייה, לרבות בקשה לראות את רישיון ההפעלה של הגן (שכולל  את אישור משרדי הבריאות והחינוך - י.ע-ד), אך גם בקשה זו לא נענתה. 

 

הורים נוספים שחששו להחשף בשם, אמרו גם הם כי פנו לעירייה וביקשו שלא לשבץ את ילדיהם ללימודים בגן בשנה הבאה, אך העירייה סרבה לבקשתם. 

 

"המצב כרגע הוא מצב של חוסר ודאות בנוגע לבריאותה של בתי. אם עד חודש ספטמבר לא נקבל תשובה ברורה - אין בכוונתינו לשלוח אותה לגן", אמר ד', אב נוסף המעורב בנושא. הוא תמה מדוע מסרבת העירייה להזמין בדיקת קרינה נוספת בגן שעשויה להרגיע מאוד את חששות ההורים. "יש עוד הורים ששותפים לדעה זו", אמר.

 

מעיריית מודיעין-מכבים-רעות נמסר בתגובה: לפני מספר שנים נעשתה בדיקת קרינה בגן לוטם על ידי מודד מוסמך והעירייה פעלה על פי המלצותיו. חלק מהמלצותיו היו לשנות במקצת את גבולות החצר. נכון להיום קיים אישור ממשרד החינוך ומאגף הבטיחות בעירייה לפיו אין רמות קרינה מסוכנות בקרבת הגן.

 

"למרות זאת, ובעקבות תלונות חדשות שהועלו בפני העירייה על ידי הורים, פנתה מחלקת הגנים למחלקת הבטיחות ובימים הקרובים תעשה בדיקה מחודשת של הגן על ידי מודד מוסמך. במידה ותמצא בעיה כלשהי היא תטופל במסירות על ידי העירייה. הורה או כל תושב שיפנה למחלקת הבטיחות על מנת לקבל את נתוני הבדיקה הישנה יוכל לקבלם. כך גם לגבי נתוני הבדיקה המחודשת לכשתסתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד גריינר
דלת חדר השנאים הסמוך לגן
צילום: אוהד גריינר
מומלצים