הטיפ היומי: מהו כולין ומדוע חשוב לצרוך אותו?
התרכובת הלא מוכרת חיונית לגופנו לשם בניית תאים, תפקוד המוח ומרכז הזיכרון, ותפקוד תקין של השרירים
כולין הוא מרכיב מזון הכרחי לגופנו. הוא משמש כאבן בניין לפוספוליפידים (Phospholipidis), חומרים הבונים את התאים שלנו ומאפשרים את שלמותם ואת תפקודם התקין. יש לו חשיבות רבה לתפקוד תקין של מערכת העצבים משום שהוא חומר המוצא לאצטילכולין (Acetylcholine), חומר מפתח לתפקוד תקין של מערכת העצבים.
נוסף על כך, הוא דרוש לתפקוד תקין של השרירים, הכרחי להעברה תקינה של כולסטרול מהכבד וקריטי לתפקוד תקין של המוח, בעיקר למרכז הזיכרון. מחסור בכולין מאופיין בחוסר חיוניות, בכאבים ובהרס של שרירים, בבעיות זיכרון, בבעיות גדילה בקרב ילדים ובכבד שומני.
כולין מופק בכמויות קטנות על ידי הכבד, ואת רובו אנו מקבלים מהמזון. הכמות היומית המומלצת היא 550 מ"ג לגברים ו-425 מ"ג לנשים. הכמות היומית המקסימלית של כולין היא 3.5 גרם, ועודף שלו מתבטא בלחץ דם נמוך, בהזעת יתר, בשלשול ובריח בלתי נעים בגוף.
איזה מזונות עשירים בכולין? (במ"ג ל-100 גרם מזון)
המזון | מ"ג כולין | המזון | מ"ג כולין |
כבד עוף | 308 | פקאן | 40 |
ביצה קשה | 225 | פטריות טריות | 17 |
פיסטוק | 71 | קלמנטינה | 14 |
אגוז קשיו | 61 | אוכמניות | 6 |
שקד | 52 | מלפפון | 6 |
כרוב ניצנים | 41 | צנון, צנונית | 6 |