שתף קטע נבחר

מחירי הנחושת מזנקים בגלל שביתה במקסיקו

מאז תחילת השנה התייקרה הנחושת ב-22%, על רקע חשש ממחסור באספקה. הבוקר נרשמת עלייה נוספת של 1.7%

בשורה לגנבי המתכות: החוזים על מחירי הנחושת רשמו היום את עליות השערים הגבוהות ביותר במהלך 4 השבועות האחרונים במסחר בשנחאי לאחר שהחברה המקסיקנית Grupo Mexico SAB לא קבעה עדיין תאריך לחידוש הפעילות במכרה הגדול במקסיקו, קאנאנאה.

 

מחירי הנחושת בלונדון רשמו זינוק של 22% מתחילת השנה בחלקם על רקע חששות הסוחרים מאספקת סחורה זו. "ככל הנראה המכרות לא ייפתחו השנה", כך מסר אמש דניאל מוניז, סמנכ"ל הכספים של החברה המקסיקנית, במהלך שיחת ועידה עם אנליסטים.

 

החוזים על מחיר הנחושת רשמו עלייה של 1.7% לרמה של 9,051 דולר לטון, העלייה החדה ביותר מאז ה-3 ביולי השנה.

 

קאנאנאה, שלא בוצעה בו פעילות כרייה מאז חודש אפריל בשל שביתת העובדים, הפיק לפני השביתה כ-130 אלף טון נחושת בשנה. חברת Grupo Mexico, נחשבת ליצרית הנחושת השביעית בגודלה בעולם. נחושת משמשת בעיקר לייצור חוטי חשמל, צנרת מסוגים מסויימים ומנועים חשמליים.

 

מחיר הזהב נחלש בימים האחרונים על רקע התחזקות הדולר בעולם, כאשר אמש הגיע מחירה של אונקיית זהב למחיר של 900 דולר. כרגע נסחרים החוזים על אונקיית הזהב בעלייה של 0.95% לרמה של 921 דולר לאונקייה בעוד הדולר נחלש מול היורו ב-0.26% ונסחר ברמה של 1.56 דולר.

 

בשורה טובה למכרות בתמנע

להתייקרות הנחושת יש השפעה חיובית על המשק הישראלי, על רקע הכוונה לחדש את כריית הנחושת במכרות תמנע, שהופסקה בשנות ה-80. היוזמה לכרות בתמנע קשורה לחברה מקסיקנית אחרת - אהמסה - שמשקיעה 100 מיליון דולר בפיילוט לחידוש הכרייה באתר העתיק, בשל התייקרות הנחושת.

 

כריית הנחושת בתמנע החלה לפני כ-6,000 שנה על ידי המצרים, שהעבירו את כיכרות הנחושת על גבי גמלים ואוניות למצרים. ב-1949 התגלו מרבצי הנחושת ולאחר סקר גיאולוגי הוקמו מכרות נחושת תמנע. הכרייה בפועל החלה ב-1959 והמפעל היווה את הבסיס הכלכלי החשוב ביותר של העיר אילת. בתקופת השיא העסיק המפעל כ-1,200 עובדים.

 

 

לפני כשלושים שנה, עם המעבר לשימוש בכבלי אלומיניום במקום כבלי נחושת, פקד משבר קשה את הענף ובאמצע שנות ה-80 הופסקה הכרייה בתמנע. המכרות נמכרו לשאול אייזנברג, שמכר אותם לאחים עופר וב-1997 נמכרה החברה לחברת די.או אחזקות בבעלות משותפת לישראלים ולשוויצרים. בשנים האחרונות עבר המפעל למיחזור נחושת לצורך הפקת גופרת הנחושת, מינרל המשמש כמעשיר מזון בקר וכחומר חיטוי לענף החקלאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבלי נחושת: עולים יותר
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים