שתף קטע נבחר

 

"עד להצהרה מלאה - צ. קוריאה ברשימת הטרור"

הנשיא בוש הודיע בחודש יוני כי בכוונתו להסיר את צפון קוריאה מרשימת המדינות המממנות טרור - אולם כעת ארה"ב מבהירה כי לא תבצע את הצעד עד שצפון קוריאה לא תספק פרוטוקול מלא על פעולותיה הגרעיניות

בכירים בממשל האמריקני הבהירו כי צפון קוריאה לא תוסר מרשימת המדינות המממנות טרור, עד שתעביר לארה"ב פרוטוקול מקיף על כל פעולותיה הגרעיניות.

 

ב-26 ביוני כבר הודיע הנשיא ג'ור'ג בוש לקונגרס על כוונתו להסיר את צפון קוריאה מ"הרשימה השחורה" תוך 45 יום - שיגיעו אל קיצם ב-11 באוגוסט - אולם כעת מתברר שלא כך הדבר.

 

"הנשיא הבהיר שהוא ינצל את התקופה הזו כדי להעריך את שיתוף הפעולה של צפון קוריאה, כולל השגת הסכם על פרוטוקול, ויגיב בהתאם", אמר כריסטופר היל, הממונה על המגעים עם צפון קוריאה. עם זאת, הדגיש היל כי ה-11 באוגוסט אינו המועד האחרון בו יכולה צפון קוריאה להגיש את הפרוטוקול. 

 

צפון קוריאה סגרה את הכור הגרעיני העיקרי שלה והיא מנטרלת אותו כעת כחלק מההסכם על התפרקותה מגרעין, המעניק לה הטבות דיפלומטיות וביטחוניות וסיוע באנרגיה. בחודש שעבר המדינה הגישה הצהרה על הפקת הפלוטוניום, אך לא הגיבה לטענותיה של ארה"ב על כך שסייעה לסוריה והעשירה אורניום באופן חשאי.  

 

לפני כשבוע אף התקיימה פגישה ראשונה בין מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, לבין נציג של צפון קוריאה. לקראת הפגישה אמרה רייס שתלחץ על פיונגיאנג להוכיח שהיא דוברת אמת בכל הנוגע לפעילותה הגרעינית. המשטר הקומוניסטי מצדו קרא לוושינגטון לנטוש סופית את "המדיניות העוינת" כלפיו.  

 

"תחושה של דחיפות"

"האווירה הייתה טובה משום שאנשים מאמינים שהשגנו התקדמות", אמרה רייס לעיתונאים בתום הפגישה עם שר החוץ הצפון קוריאני פאק אוי צ'ון בסינגפור. הפגישה נערכה בכינוס נציגי שש המדינות שהשתתפו בשיחות הרב צדדיות על הגרעין. 

 

"ישנה תחושה של דחיפות בנוגע להתקדמות ותחושה שאנו לא יכולים להרשות לעצמנו של חודשים נוספים", אמרה רייס, שבפגישה לחצה ידיים עם עמיתה הצפון קוריאני.

  

לפני כשלושה שבועות נחתם הסבב הקודם של השיחות הרב-צדדיות על תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית, שנערך בבייג'ינג. המדינות המשתתפות החליטו לאחר שלושה ימים של דיונים כי קוריאה תהרוס את מתקן הגרעין הראשי בתחומה עד לסוף אוקטובר. בתמורה, ארה"ב, סין ומדינות נוספות יעמדו בהבטחתן לסייע לה כלכלית. עם זאת, היו שהדגישו כי ההסכם אינו סופי, מכיוון שיש עדיין אי הסכמות על פרטים טכניים.

 

במקביל, פוצצה אז צפון קוריאה את מגדל הקירור בכור הגרעיני ביונגביון. המגדל נחשב לסמלו המוכר ביותר של כור הפלוטוניום, ואף פיצוצו נחשב לצעד סמלי בלבד, מכיוון שהכור נסגר בעקבות אמנת הפירוז והוא אינו פעיל מזה זמן רב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממתין. בוש
צילום: AP
פיצוץ מגדל הקירור
צילום: AFP
מומלצים