שתף קטע נבחר

"עד שאצליח להשיג לניצולים את המגיע להם"

תוכנית "בזכותם" מכשירה מתנדבים לעבודה עם ניצולי שואה, מלמדת כיצד למצות את הזכויות המגיעות להם, ומעניקה להם חברה, החסרה לרבים מהם מאוד. שני סיפורים אישיים על קשר הנרקם בין מתנדבות וניצולות, וקריאה למתנדבים נוספים להרים את הכפפה ולתת יד

"ברוריה היא אישה מיוחדת ואחת במינה", מסבירה בהתרגשות ניצולת השואה עדה שפירא (81), כשהיא מספרת על ברוריה אבואטה המתנדבת בתוכנית "בזכותם". "אין כמוה. תמיד היא באה עליזה ושמחה ועושה הכול בכדי לעזור. מגיע לה צל"ש גבוה על הפעילות שלה".

 

שפירא נולדה ברומניה והייתה בת 12 כשפרצה מלחמת העולם השנייה. עם פרוץ המלחמה גורשה משפחתה מהכפר בו התגוררה לעיר, בה הייתה כלואה כשלושה חודשים בבית כנסת. אביה נשלח למחנה עבודה. כששוחררה, לא היה למשפחה לאן לחזור, ואת השנים הבאות העבירה בבית משפחה רומנית, בתנאים קשים, תוך התמודדות עם רעב ומחלות.

 

ב-1947 עלתה שפירא לישראל, אך נעצרה על ידי הבריטים ונשלחה למחנה מעצר. רק ב-1949 עלתה לארץ, עם בעלה, אותו הכירה במחנה המעצר. כיום היא מתגוררת בתל אביב.

 

"נפגשתי עם ברוריה ארבע פעמים עד היום", מוסיפה שפירא. "בכל פגישה היא מנסה לעזור, לראות איך אפשר לפנות לקרנות השונות ומה הזכויות שניתן לקבל. ברוריה יודעת המון מבחינת הזכויות, גם הרפואיות, ויודעת לייעץ. הלוואי שיהיו עוד הרבה כמותה".

 

ברוריה אבואטה (37), למדה עבודה סוציאלית והתנדבה בעבר בסיוע לעובדים זרים, היא הגיעה לתוכנית "בזכותם" בעקבות כתבה ב- Ynet, שהזמינה מתנדבים לסייע לניצולי השואה. "זה הגיע לגמרי מהלב", מסבירה ברוריה, "לאחר הכנס וההדרכות נבחרתי לשמש כיועצת מומחית למתנדבים. אני לא עוזבת עד שאני מצליחה להשיג לניצולים את הזכויות שמגיעות להם. אני לא מוכנה לקבל לא כתשובה. אני אוהבת אתגרים ואוי ואבוי למי שאומר לי לא".

 

"כל פעם שאני מגיעה לעדה היא מתכוננת לפגישה שלנו, שמה אודם ומחכה. זה חלק מרכזי מהפרויקט - המפגש עם הניצולים. מוסיפה אבואטה. "בנוסף, ארגנתי מתנדב נוסף שיגיע לעדה, כדי להפיג את הבדידות שלה".

 

תוכנית "בזכותם" - ארגוני המתנדבים ומדינת ישראל למען מיצוי זכויות ניצולי השואה,

 שואפת להגשים שתי מטרות: מיצוי זכויות ניצולי השואה בארץ, וחיזוק הקשר עם הניצולים החיים בינינו. "אין כל ספק כי באחרית חייהם ניצולי השואה ראויים למעט שלווה", אומרת דנה ברשבסקי, רכזת תוכנית "בזכותם" ב"מועצה הלאומית להתנדבות". "אין אנו יכולים להשיב את אלו שאינם, אין אנו יכולים להפיג ולו במקצת את הצער שבלבות הנותרים, אך אנו יכולים לנסות להקל את חייהם בערוב ימיהם, ולסייע להם למצות את זכויותיהם ולחיות ברווחה רבה יותר".

 

במסגרת התוכנית עובר המתנדב שני סדנאות קצרות כהכשרה לתפקיד, בסדנא הראשונה, המועברת על-ידי "עמותת אלה לסיוע נפשי חברתי", לומד המתנדב כיצד להתמודד עם סוגיות העלולות להתעורר במהלך ההתנדבות עם ניצול השואה, מהפרספקטיבה הפסיכוסוציאלית. בסדנא השניה, המועברת על-ידי עמותת "אביב לניצולי השואה", לומד המתנדב להכיר את מכלול הזכויות המגיעות לניצולים בכדי שיוכל לסייע להם לממש את זכויותיהם באופן מהיר ומיידי.

 

לאחר ההכשרה, מחברת עמותת "רוח טובה", בין המתנדב לניצולי שואה באזור מגוריו. במפגש, עורך המתנדב תהליך של זיהוי הזכויות שהניצול מקבל, בודק לאילו הטבות ומענקים נוספים הוא זכאי, ויחד הם ממלאים את הטפסים הרלוונטיים. לרשות המתנדבים עומד צוות מומחים שעבר הכשרה מעמיקה בתחום זכויות ניצולי השואה ונותן מענה לשאלות מקצועיות,  וישנם מפגשים קבוצתיים עם אנשי מקצוע, המלווים את התוכנית.


מתנדב וניצול שואה, בוחנים יחד זכויות  

"מפגש חברתי שעוזר להפיג את הבדידות"

קארינה קראפט (32), עובדת במשרד עורכי דין, היא דור שלישי לניצולי שואה. "כשראיתי בטלוויזיה את מצבם של ניצולי השואה החיים בישראל הדם שלי רתח", מספרת קראפט. "החלטתי שאני צריכה לעשות מעשה ולפעול כמה שניתן בכדי לתקן את העיוות הנוראי שממנו סובלים עשרות אלפי ניצולי שואה. החלטתי לעשות מעשה ולפעול כמה שניתן בכדי לתקן את המצב".

 

"רוח טובה" יצרה את הקשר בין קראפט לדבורה וייסמן (86), ניצולת שואה מרחובות. "כשפרצה מלחמת העולם דבורה וייסמן הייתה תלמידת בית ספר, בת 16 ברומניה. יום אחד צדו ברחובות את כל הגברים, בהם אביה של דבורה, והעבירו אותם לתחנת המשטרה", מתארת קראפט בהתרגשות את סיפורה של וייסמן. "כעבור שעות גירשו משם את הנשים, כשמי שניסתה להיפרד נורתה למוות, וזו הייתה הפעם האחרונה שדבורה ראתה את אביה. מאז היא ברחה עם אמה ואחותה מאימת המלחמה וההפצצות, כשמדי פעם הגרמנים לוקחים אותן לבצע מטלות שונות".

 

וייסמן עלתה לבדה לישראל במהלך שנות השמונים. יש לה בן יחיד שחי בישראל ונכדה המתגוררת באוסטרליה. "אחת הבעיות המרכזיות של דבורה, כמו ניצולי שואה אחרים, היא הבדידות", מספרת קראפט. "המפגש שלי איתה משמש הרבה מעבר למפגש פורמלי למילוי טפסים או פתרון בעיות – זה מפגש חברתי שעוזר להפיג את הבדידות".

 

"אני מאוד מקווה שהפעילות של קארינה תעזור לי", אומרת וייסמן, "אני מאוד מעריכה את זה שהמתנדבת משקיעה מזמנה הפרטי ואת ההוצאות שלה, כולל דלק וכו' כדי לבוא ולטפל בי ביסודיות".

 

"אני תורמת את חלקי במטרה להחזיר את הכבוד שאבד לניצולי השואה במסדרונות

הבירוקרטיה. לא קל לניצולי השואה לסמוך על אנשים והשלב הראשון בפגישות הוא לבנות אמון. כיוון שאני מדברת רומנית, התגברנו במהירות על מחסום השפה ובמהלך השיחות שלנו גילינו שדבורה הכירה את משפחתי ברומניה וזה היה מרגש מאוד עבור שתינו" מסכמת קראפט.

 

תוכנית "בזכותם" מתבצעת בסיוע "ועידת התביעות" ומופעלת בידי "המועצה הלאומית להתנדבות בישראל", בשיתוף משרדי ממשלה שונים, "הסוכנות היהודית", "הקרן לרווחה לניצולי השואה", "מרכז הארגונים של ניצולי השואה", ובתמיכת "הקרן המשפחתית ע"ש תד אריסון".

 

"אנו זקוקים למתנדבים בעלי יכולת להבין ולמלא טפסים, יכולת למידה של חוקים ותקנות ושליטה בסיסית בשפה האנגלית, נחוצים מאוד גם מתנדבים דוברי רוסית", מוסיפה ברשבסקי. "יותר מכל, אנו זקוקים למתנדבים בעלי יכולת להתמודד עם מצוקותיהם האישיות של הניצולים, ובמיוחד בעלי רצון לסייע ולתת, ומוכנות להשקיע מזמנם וממרצם למען רווחתם של ניצולי השואה החיים ביננו".

 

להצטרפות לתוכנית התקשרו 1-700-707-400 או לחצו כאן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילוי טפסים
צילום: שרית דרשן
צילום: שרית דרשן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים