שתף קטע נבחר

עוד צעד לשכונה על קצה המצוק במכתש רמון

במשרד השיכון מתעקשים לבנות שכונה בקצה המצוק של מכתש רמון. הממשלה הכריזה על המכתש כערך לאומי לשימור; הוא מועמד להכרזה כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו; מומחים מזהירים מפני הרס אקולוגי ונופי אם תותר בנייה בקרבת המצוק וגם תוכניות המתאר הארציות מתנגדות למהלך. אבל הוועדה המחוזית אישרה והתוכנית מתקדמת

מצפור הר גמל הוא נקודת תצפית ייחודית המשקיפה אל נופי מכתש רמון. המכתש עצמו הוא אתר ייחודי מסוגו בעולם, ובמסגרת החלטת ממשלה על שימור "ארץ המכתשים" הוכרז כאתר ערך לאומי. המכתש גם נמצא בהליכים לקראת הכרזתו כאתר מורשת עולמית על ידי אונס"קו.

 

אלא שעל פי תוכניות משרד השיכון, יחליפו בתים וחצרות את הנוף הבראשיתי, ובמקום תוקם שכונה של מצפה רמון, עם 185 יחידות דיור צמודות קרקע; חלקן יעמוד כ-40 מטר משפת המצוק. המומחים מזהירים מפני פגיעה קשה בטבע ובחי באזור, וגם התושבים נערכים למאבק, בתמיכת ארגוני הסביבה. אלא שבמשרד השיכון מתעקשים על קידום התוכנית; הוועדה המחוזית אישרה את התוכנית להפקדה ובקרוב יתכנסו חבריה להתכנס שוב ולדון בפרטים.


היום: נקודה ייחודית. שפת המצוק בהר גמל

 


בקרוב: שכונת מגורים של מצפה רמון (הדמייה)

 

שורשיה של התוכנית נטועים אי-שם בשנות ה-90, בימי תקופת העלייה המסיבית ממדינות חבר העמים לשעבר, אז האפילה בהלת הבנייה על עקרונות הקיימוּת הסביבתיים. כיום, לעומת זאת, עומדת התוכנית הנדל"נית לא רק בניגוד גמור לעקרונות התכנון המקובלים, אלא גם בניגוד לתוכניות מתאר קיימות (תמ"א 35 ותמ"א 8, תוכנית המתאר הארצית לגנים לאומיים, שמורות טבע ושמורות נוף - י.ע-ד).

 

זאת ועוד. באופן אבסורדי למדי, התוכנית הוותיקה מנוגדת לעקרונותיה של תוכנית אב ומתאר חדשה למצפה רמון שמתגבשת בימים אלה במשרד הפנים. בפרק הקיימוּת של תוכנית האב מדגישים מחבריה (יוסי קליק ואיתמר בן שדה - י.ע-ד) כי "למצפה רמון ייחוד מבחינת ההיצע הסביבתי והאקלימי... הגם שהסביבה המדברית נותנת תחושה של מרחבים, אין יהיה זה מן הנכון להתפרש עם תוכניות בינוי היישוב לכל עבר".

 

מומחים: צריך להרחיק את הבתים 400 מטר מהמצוק

אבל לא רק ניגוד עניינים תיכנוני קיים פה. חוות דעת של מומחים קובעות כי בניית השכונה במרחק עשרות מטרים בודדים משפת המצוק תפגע במכתש אקולוגית, נופית ותיירותית. אחת מהן היא חוות דעתו של פרופ' עמנואל מזור, גיאולוג מהמחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה במכון וייצמן, שהוכרז כאחד מחתני "אות מפעל חיים" של המשרד להגנת הסביבה.

 

מזור, שעמד בעבר בראש היוזמה להכריז על מצפה רמון כשמורה, שיגר לפני מספר שבועות את חות דעתו אל שר השיכון והבינוי זאב בוים והדגיש כי מכתש רמון הינו תופעת טבע ייחודית בעולם, שהוגשה להכרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

 

"אל שולי המכתש יש להתייחס כאל שפת ים בערי החוף... מדובר ברצועת שטח בעלת משקל מיוחד", כותב מזור. המלצתו היא כי מרחק הבנייה משפת המצוק לא יפחת מ-400 מטרים - פי עשרה מהמרחק הקיים בתוכנית הנוכחית.

 

גורם בכיר באחד מגופי הסביבה הבהיר גם הוא בשיחה עם ynet כי בנייה על שפת המצוק תזיק מאד לאזור, בשל השפעות שוליים הנוצרות מפעילות בני האדם. "על-מנת להגן על המצוק והמצפור יש להרחיק את הבנייה בכ-300 מטרים ולהקיפו ברצועת מגן", הוא קובע.

 

כל גוף ומשרד רץ לדרכו

בתקופה האחרונה החלו תושבים מודאגים ממצפה רמון להתאגד במטרה לסכל את התוכנית. "אחת הבעיות המרכזיות היא שאין קשר בין המשרדים והגופים המתכננים, וכל אחד רץ לדרכו", מתקומם איתי ענר, תושב המקום וממובילי המאבק. "בפועל התוצאה תהיה הרת אסון ולא תשקף את הלכי הרוח ורצון האזרחים - קרי, פיתוח מאוזן השומר על החוויה והסביבה הטבעית ושימוש מושכל במשאבים", הוא אומר.

 

כמה ארגוני סביבה הצטרפו למאבק, ביניהם החברה להגנת הטבע, שגורסת כי ניתן להעתיק את הפרויקט הנדל"ני לשטחים חלופיים. "שטחים אלה כבר נהרסו בעבר עקב עבודות פיתוח קרקע; חלקם נמצאים בסמוך לשכונה המתוכננת וחלקם נמצאים צפונית למצפה רמון, לאורך כביש 40", אמרו בחברה. 

 

תגובות:

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "כיום לשכונה יש תב"ע (תוכנית בניין ערים) מאושרת לבנייה בהיקף של 524 יחידות דיור. ביוזמת המשרד הכנו שינוי תכנון לתב"ע והורדנו את הצפיפות לכדי 175 יחידות דיור צמודות קרקע, תוך התייחסות מרבית לסביבה והמקום... שינוי התכנון המוצע הוכן בשיתוף הגורמים הירוקים ואף קיבל את אישור הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה להפקדתה. המתנגדים יכולים להגיש את התנגדותם במסגרת הפקדת התוכנית בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה...", לשון התגובה.

 

במועצה המקומית מצפה רמון אמרו כי התוכנית אושרה בסוף 1995 ומאז שונתה - מספר יחידות הדיור הופחת ובוצעו שינויים להרחקת הבנייה מקצה המצוק. עוד ציינו במועצה כי גם התוכנית החדשה נמצאת בתחום תכנית מתאר מאושרת של מצפה רמון המיועדת לפיתוח עירוני והיא "מטפלת אופטימלית בחיבור בין הרצף העירוני לפי תכניות מאושרות לנוף שפת המצוק...".

 

"התכנית אושרה להפקדה ואחד התנאים היה תאום עם רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה. התאום בוצע ונערכו מספר מפגשים והוסכם על גריעת מגרשים שהיו במרחק כ-50 עד 70 מטר משפת המכתש", נמסר מהמועצה.  "חזון הישוב וראש המועצה הוא מצפה רמון ברת קיימא... תוך שילוב ככל שניתן בהיבטים של פיתוח עירוני בדיאלוג מאזן עם הסביבה...".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
אתר ייחודי. המצוק במכתש רמון
צילום: לע"מ
צילום: דודי ועקנין
מקדם את התוכנית. השר בוים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים