נתגלה חומר רעיל באדמת המאדים
הממצאים לא פוסלים את האפשרות שבני אדם יוכלו לחיות בעתיד הרחוק על המאדים
גשושית החלל "פניקס", שנשלחה למאדים בחודש מאי האחרון, מצאה סימנים לקיומו של פרכלורט באדמת הכוכב. פרכלורט הוא חומר מליחי, שסימנו CIO4. הוא מצוי על פני כדור הארץ ונעשה בו שימוש בהפקת דלק למטוסים ולטילים. מחקרים שנעשו בארצות הברית קובעים כי פרכלורט מסוכן לבני אדם, הואיל והוא פוגע בפעולתה של בלוטת התריס ועקב כך בתהליך חילוף החומרים בגוף.
הימצאותו של פרכלורט בדגימות שנלקחו מאדמת המאדים אינה מבשרת טובות לגבי יכולתה של האנושות להתיישב על הכוכב האדום, אך מדעני נאס"א נמנעים בשלב זה מלהכריז על המאדים כעל כוכב לכת שאינו ראוי למגורי אדם. גם על פני כדור הארץ ניתן למצוא פרכלורט בריכוזים קטנים, ויש הטוענים כי החומר חדר בשנים האחרונות למאגרי מים ברחבי העולם וכי הוא נוכח אפילו בירקות שאנחנו קונים בסופרמרקט.
אין תשובות ברורות
משימתה העיקרית של "פניקס", היא לבדוק האם ניתן לגור על המאדים. גשושית החלל, המורכבת מזרוע מכנית שבקצה כף, מתנור חימום המשמש להמסת קרח וממעבדה לגילוי חומרים, מגששת לה ברחבי הקוטב הצפוני של המאדים ומחפשת סימנים למים שקפאו. ב- 22 ביוני, מצאה ה"פניקס" סימנים ראשונים של קרח. לפני כשבוע דיווחו מנהלי המשימה בנאס"א, כי הצליחו להפעיל את התנור ולהמיס דגימות של קרח למים.
עוד בנושא
האם יש חיים על המאדים?
הכל על משימתה של גשושית החלל "פניקס", מאת יו"ר איגוד האסטרומים הישראלי, ד"ר יגאל פת-אל
הוצאת יכולת ההמסה של ה"פניקס" מן הכוח אל הפועל חשובה שכן היא מאפשרת לבדוק את דגימות הקרח ולשער מתי קפאו המים על פני הכוכב האדום. "עכשיו שהתנור התחיל לפעול, נראה הרבה תוצאות מעניינות" הסביר האסטרונום ד"ר יגאל פת-אל, "ההודעה על המסת גוש הקרח באה מוקדם יותר משציפיתי, חשבתי שהם יודיעו על כך רק באמצע אוגוסט, הם כנראה מתקדמים בקצב מהיר יורת משהיה צפוי".
חשוב לציין שכשם שהקרח שנמצא על פני המאדים, לא מעיד על הימצאות מים במידה מספקת לקיומה של קהילה אנושית, כך גם גילוי הפרכלורט לא מעיד על כך שסביבת המאדים רעילה ולכן אינה מתאימה לחיי אדם. כדי להגיע לתשובות ברורות לשאלה הגדולה, "האם יש חיים על המאדים?" נצטרך לחכות עד שיצטבר מידע רב יותר.
גשושית החלל "פניקס"
צילום: נאס"א