בוש: צפון קוריאה עדיין חלק מ"ציר הרשע"
למרות הצעדים שנקטה פיונגיאנג לקראת פירוקה מנשק גרעיני, אמר נשיא ארצות הברית כי מוקדם עדיין לקבוע שהיא אינה נמנית עם המדינות החברות ב"ציר הרשע". כדי שתוסר מרשימת המדינות הסוררות, אמר בוש, על שליט צפון קוריאה "לקבל כמה החלטות". בינתיים אמרה דוברת הבית הלבן כי אין מנוס מלהטיל על איראן סנקציות נוספות
נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש אמר היום (ד') כי צפון קוריאה עודנה חלק ממה שכינה בעבר "ציר הרשע" - אך הביע תקווה שיום אחד המצב ישתנה.
בנאום לאומה שנשא בוש בשנת 2002, האשים הנשיא האמריקני את פיונגיאנג וכן את איראן ועיראק בחתירה להשגת נשק להשמדה המונית שעלול לשמש לפיגועי טרור נגד בנות בריתה של ארצות הברית או כדי לסחוט את וושינגטון.
עם זאת, הצעדים שנקטה בשנה האחרונה צפון קוריאה לקראת פירוקה מנשק גרעיני - בכלל זה מסירת הצהרה מקיפה על פעילותה הגרעינית ופיצוץ מגדל הקירור במתקן הגרעיני הראשי ביונגביון - העלו את האפשרות שתוסר מהרשימה. אבל בוש אותת כי צעד זה אינו מובטח לה.
בוש ומקבילו הדרום קוריאני, הבוקר בסיאול (צילום: AFP)
"צריך לחכות ולראות. המדינה עדיין מבצעת הפרות חמורות של זכויות אדם", אמר הנשיא האמריקני, בתום פגישה עם עמיתו הדרום קוריאני לי מיונג בק בסיאול. "שליט צפון קוריאה עדיין צריך למסור פרטים על תוכנית העשרת האורניום שארצו מנהלת. כדי שיוסר מרשימת מדינות 'ציר הרשע' הוא צריך לקבל כמה החלטות - ואותן איני מסוגל לחזות מראש", הוסיף בוש.
למרות דברים אלה, שיבח בוש את פיצוץ מגדל הקירור ביונגביון וכינה אותו "צעד חיובי". בוש אף הציע להסיר את צפון קוריאה מרשימת המדינות תומכות הטרור של ארה"ב כבר בשבוע הבא - אם פיונגיאנג תסכים לאמת את פרטי תוכניות הנשק הגרעיני שניהלה. עם זאת, פרשנים רבים מעריכים כי הצעד יארך זמן רב יותר.
בשעתו, גינו מבקריו של הנשיא את החלטתו להשתמש במונח "ציר הרשע", שאותו כינו "בלתי מדויק ומתעמת". לדבריהם, בוש צריך היה להתמקד על דיפלומטיה. עם זאת, הבית הלבן טען בשעתו כי בוש דווקא נקט צעדים דיפלומטיים כדי להימנע מהמלחמה בעיראק. עיראק כמובן הוסרה מהרשימה לאחר שארה"ב פלשה אליה והפילה את משטרו של סדאם חוסיין ב-2003. עם זאת, לאחר הפלישה לא התגלה במדינה נשק גרעיני - למרות שבוש טען כי לבגדד יש תוכנית לפיתוח נשק כזה.
אין מנוס מצעדי ענישה נוספים נגד טהרן
מדינה אחרת הנמצאת ברשימה - ולפי שעה לא נראה כי תוצא ממנו בקרוב - היא איראן. זאת, לנוכח המשבר המתמשך בינה לבין המערב בנוגע לתוכניתה הגרעינית שאותה היא מסרבת להפסיק חרף הדרישה הבינלאומית לעשות כן. וושינגטון חוששת שאיראן חותרת לייצור נשק גרעיני, טענה שאותה מכחישה טהרן בתוקף. "כולי תקווה שרשימת 'ציר הרשע' תחדל להתקיים. זוהי תקוותי, למען השלום ושלום ילדינו", אמר הנשיא האמריקני היום.
בתוך כך, אמרה היום דוברת הבית הלבן דיינה פרינו כי היא סבורה שמדינות המערב ייאלצו לנקוט צעדים נוספים נגד איראן "שיענישו אותה" - משום שטהרן לא מסרה כל תשובה קונקרטית לדרישה שתקפיא את פעילותה הגרעינית.
"באין תשובה חיובית להצעה הנדיבה שהגשנו בחבילה המורחבת שלנו, אנחנו סבורים שלא תהיה לנו ברירה אלא לנקוט צעדי ענישה נוספים", אמרה פרינו.