משרד הביטחון מתייעל: יחסוך 550 מ' ש' ב-2008
הכנסת מערכת ERP, תוכנית פרישה מוקדמת של עובדים ותיקים וצעדים נוספים שנקט משרד הביטחון הביאו לחיסכון תקציבי כבר השנה. בחמש השנים הקרובות צפויים צעדי החיסכון להניב למשרד כ-10 מיליארד שקל
מקינזי מפשילה שרוולים
כחלק מצעדי ההתייעלות שמוביל מנכ"ל המשרד תא"ל פינחס בוכריס, שכר המשרד את שירותיה של חברת הייעוץ מקינזי, אשר צפויה לנתח את תקציב הביטחון, לגבש עבורו תוכנית התייעלות וארגון מחדש - תהליך שאמור לארוך כחצי שנה - ולאחר מכן ללוות במשך כשלוש שנים את תהליך יישום ההמלצות. כמו כן כוללים צעדי ההתייעלות פרישה מרצון של 350 עובדים בגיל פרישה, ובמקומם תקלוט מערכת הביטחון רק 150 עובדים, מה שיקטין את מצבת עובדיה ב-10%.
בחודש שעבר אף התקין משרד הביטחון מערכת מדגם ERP - מערכת רכש אלקטרונית מרכזית לכלל זרועות הצבא, כדי לייעל את מהלך הרכש של החברה.
כל הצעדים האלה כבר הביאו כאמור לחיסכון בפועל של כחצי מיליארד שקל, אף שבשורה התחתונה לא יסיים המשרד את 2008 בעודף תקציב, בשל הוצאות בלתי צפויות של כ-2 מיליארד שקל, שנגרמו לו כתוצאה מהיחלשות הדולר, התייקרות הנפט והדלקים ועליית מחירי חומרי הגלם.
האוצר: פיקוח הדוק יותר
לאחרונה פורסמה כוונת האוצר לכלול בחוק ההסדרים מנגנון שיאפשר להטיל פיקוח הדוק על האופן שבו צה"ל משתמש בתקציבו. כיום מרבית תקציבי משרדי הממשלה נמצאים בפיקוח צמוד, אולם תקציב הביטחון מאושר באחת - כתקציב מסגרת.
גורמים בכירים במערכת הביטחון דחו אתמול את הכוונה לסטות מנוהג זה, ואמרו: "הניסיון של גורמים לחבוט בתקציב, על כך שלכאורה אין עליו פיקוח, הוא ניסיון פתטי להצדיק את חוסר היכולת להתייעל במקומות אחרים כפי שמתייעלת מערכת הביטחון בשנה האחרונה. "כל מי שמכיר את היקף ואת עוצמת הפיקוח על תקציב הביטחון יודע שאין אח ורע לפיקוח כל כך הדוק", ציינו אותם הגורמים.
בנוסף אמרו במשרד: "תקציב הביטחון שקוף למי שראוי שיהיה שקוף לו וטוב שכך. אם כל המגזר הציבורי היה מתייעל כמו מערכת הביטחון, היה היום בישראל עודף תקציבי".
תקציב הביטחון הוא התקציב המשמעותי ביותר מבין תקציבי המדינה. בשנת 2008 הוא עומד על כ־49.5 מיליארד שקל - כ-16% מכלל תקציב המדינה, שעומד על 311 מיליארד שקל.