שתף קטע נבחר

חופשה של החיים הטובים נוסח שווייץ

במים החמימים של הספא, ברכבל אל הפסגות המושלגות או בצעידה לאורך הנהר השוצף - יש משהו מאוד בריא ומענג באלפים השוויצריים. דני שדה נסע ושב עם חוויות

50 אלף פרנקים שוויצריים, או 160 אלף שקל, הם מה שמפרידים בין התייר הישראלי לחופשה בסגנון האלפיון העליון בסוויטה המלכותית בעיירת הנופש האלפינית לויקֶרבּאד, הכוללת טיסה במחלקה ראשונה לשווייץ, העברה ברכב מפואר למלון, לינות וסדרת טיפולים בליווי רופא צמוד למשך שבוע.

 

אוליגרכים, ענקי הייטק יפנים וסתם מיליונרים משקיעים את הסכום הזה לפחות פעם בשנה כדי לרכוש את חבילת הטיפולים נגד הזדקנות. הם חוזרים הביתה צעירים בכמה שנים טובות, או לפחות מרגישים כך. הבשורה היא שלא חייבים להיות מיליארדרים כדי לנפוש באזורי הכפר של שווייץ, אפילו בלויקרבאד. ההרים המושלגים, המרחצאות החמים, מסלולי ההליכה ושאר הפעילויות מגיעים בחינם, או כמעט חינם.

 

לויקרבאד מרוחקת בדיוק ‭212.9‬ קילומטרים ממרכז ציריך לכיוון דרום, לא הרחק מהגבול עם איטליה, וניתן להגיע אליה בשתי דרכים עיקריות. הנהיגה למקום ברכב שכור נמשכת שעתיים וחצי, בלי עיכובים בדרך ובמהירות הנסיעה המותרת. יותר נוח לנצל את מערכת התחבורה הציבורית של שווייץ, אולי הטובה באירופה, שכוללת רכבות ואוטובוסים. זמן הנסיעה המשולב, כולל החלפת רכבת והחלפת אוטובוס: שלוש שעות ו‭7-‬ דקות של נסיעה מענגת בנופים מרהיבים. המחיר נמוך במיוחד אם רוכשים כרטיס ‭SWISS PASS‬ משפחתי (ראו בסוף הכתבה) שמאפשר נסיעה חינם לילדים ומעניק עוד שלל הטבות בהמשך הטיול.

 

בעיירה יש 28 בתי מלון (ובהם ‭1,400‬ מיטות) ברמות אירוח שונות ועוד ‭1,700‬ יחידות אירוח משפחתיות. אפשר להזמין מקום באמצעות סוכני נסיעות בארץ, אתרי אינטרנט וגם באתר הרשמי של לויקרבאד, שבו שלל פרטים על אפשרויות נופש. מדובר ב"מרכז הבריאות והספא הגדול ביותר באלפים השוויצריים‭,"‬ כשהעיירה מנופפת ב‭22-‬ מרחצאות חמים, חלקם ציבוריים וחלקם בתוך בתי מלון.


מרחצאות תרמיים בלויקרבאד (צילומים: דני שדה) 

 

בחלק מהמרחצאות הפעילות העיקרית היא רביצה בתוך המים החמים, אך יש כאלה שבהם מתקני עיסוי כמו זרמי מים חזקים, או מיטות ג'קוזי עם נקודות זרם המכוונות למקומות שונים בגוף. יש בית מרחץ אחד עם בריכות חיצוניות שמהן נשקף נוף מרהיב של ההרים בסביבה, כשהגימיק כאן הוא ארוחת צהריים בתוך המים. זו מוגשת לקבוצה של 10 אורחים ומעלה. על מגשים צפים נחים כריכי בשר וגבינה, יין נתזים ומיץ תפוזים.

 

אחרי ריכוך הגוף במים החמים אפשר לגשת לטיפולים. רפלקסולוגיה? בוץ טבעי? פילינג דבש? טאי צ'י? אלה הם רק טיפה בים של יותר מ‭100-‬ סוגי טיפול. המחירים (במונחים שלנו) מתחילים ב‭100-‬ שקלים לחצי שעה. יש גם חבילה לשלושה שבועות שעולה כ‭12-‬ אלף שקל וכוללת שורה ארוכה של טיפולים לצד מדיטציה ויוגה.

 

הנוף הפראי

בריאות, כידוע, לא נרכשת רק מרביצה בספא. את הפעילות הגופנית הנחוצה אפשר להשיג בדרך הפשוטה ביותר: להתעורר מוקדם, להגיע למרכז העיירה ולצעוד לאורך נחל דָלָה לכיוון העיירה אינדן. אורך המסלול, בירידה, הוא כ‭5-‬ קילומטרים. בשעות הבוקר המוקדמות, כשהעיירה עדיין מנמנמת, אפשר לצפות בדייגים לאורך הנחל ובאופים שמובילים כיכרות לחם מדיפי ריח משכר. אינדן (פחות מ‭100-‬ תושבים) מפורסמת בעיקר בזכות הכנסייה שלה ובזכות ביקורו במקום של הסופר והוגה הדעות הגרמני המפורסם יוהן וולפגאנג פון גתה. את הדרך חזרה מאינדן אפשר לעשות באוטובוס העירוני ולהתייצב במלון לארוחת הבוקר.

 

גם לפסגה המקומית, הר גמי, אפשר לעלות ברגל, אבל דרוש כושר גופני (אפשר גם ברכבל‭.(‬ בגובה ‭2,327‬ מטרים ניצבת על ההר מסעדה עם מרפסת פתוחה לנוף. המלצה מקומית: כוס שוקו חם, ועם האנרגיה המחודשת להתחיל לצעוד לעבר דובנזה ‭,(Daubensee)‬ האגם הסמוך. ההליכה נמשכת כשעתיים, ואת הדרך חזרה למעלה אפשר לעשות ברכבל. 

 

בוקר אחד כדאי להקדיש לטיול בקניון דלה. אורך המסלול בקניון הוא כ‭200-‬ מטר והיציאה אליו היא מהעיירה עצמה. המסלול עובר דרך גשרוני עץ ומתכת הצמודים לערוץ. למטה שוצף לו הנחל, שאצלנו כבר מזמן היה מקבל שדרוג ומוגדר כנהר. מצדו האחד של הקניון משתרע יער עבות ובצדו האחר מיתמרים סלעי ענק. לקראת סיום המסלול חוצים את הנחל על גשרון צר ומתנדנד לעברו השני ומתחילים את הדרך חזרה לעיירה.

 

אורך הטיול בקניון, כולל עצירה במסעדה על הדרך - כשעתיים. מה אוכלים שם, באלפים? המאכל הלאומי של השוויצרים הוא רושטי, לביבות תפוחי אדמה בגודל צלחת. את הרושטי אפשר להכין משני סוגים של תפוחי אדמה, והוא מטוגן עם המון חמאה. אפשר להוסיף בצל, פטריות, גבינה או ירקות למיניהם וגם להמתיק באננס או בתפוחים, כיד הדמיון הטובה.

 

חוץ ממסלולי הליכה נוספים בהרים, יש כאן גם אפשרות לרכוב על אופני הרים או על טרוטינטים (כמו קורקינט, אבל עם צמיגים גדולים ומנופחים, מעצורים ומשטח עמידה רחב‭,(‬ לשחק גולף וטניס ולהתאמן בחדרי כושר.


מטילים באגם דובנזה

 

השמש האלפינית

מי שמרגיש שמיצה את חוויית השלווה והספא, יכול להמשיך במעלה האלפים, מרחק 65 ק"מ, לעיירה סַאאס פֶה. מעדיפי תחבורה ציבורית לוקחים אוטובוס לתחנת הרכבת בלויק, משם נוסעים ברכבת לוויספ, ואוטובוס נוסף מוביל אותם לסאאס פה. מציריך המרחק הוא בדיוק 246 ק"מ.

 

סאאס פה מפורסמת בעיקר בזכות היצע הסקי שבה, אבל היא מושכת תיירים בכל עונות השנה, בשל היותה עיירה קלאסית לחופשות משפחתיות (סטטיסטיקה: בסאאס פה יש 300 ימי שמש בשנה‭.(‬ חלק גדול מהפעילות בה, בעיקר בקיץ, מיועד לילדים ולצעירים. העיירה מוקפת ב‭13-‬ הרים (הגבוה בהם הוא דום ‭4,545 -‬ מטרים‭,(‬ ממש כמו צדפה המכסה על פנינה, ולכן היא מכונה "פנינת האלפים‭."‬

 

על פי חוק, סאאס פה היא עיירה ללא מכוניות. כולן חונות במגרש חנייה גדול בכניסה אליה. אם, למשל, צריך לסחוב מזוודות או קיימת מצוקת ניידות אחרת, לכל מלון יש טנדרונים חשמליים שמסייעים.

 

באזור פועלת רכבת ה"אלפיין מטרו‭,"‬ שנוסעת במנהרה עד לגובה של ‭3,500‬ מטרים, שם נמצאות שתי אטרקציות מעניינות: המסעדה המסתובבת הגבוהה בעולם, שעושה סיבוב של 360 מעלות מול הנוף הפנורמי המרהיב (אחת לשעה‭,(‬ ומוזיאון השלג שנמצא בתוך קרחון ואפשר אפילו להתחתן בתוכו.

 

אחת האטרקציות לצעירים היא "יער ההרפתקות‭." ‬ זהו מסלול אתגרי ברמות שונות שבנוי מגשרים, חבלים, רשתות וסולמות. אחרי הדרכה קצרה ניתן לצאת למסע מרתק. אטרקציה אחרת היא ה"פיבליץ‭,"‬ אחד ממסלולי הטובוגאן הארוכים באלפים. מדובר במסלול גלישה על פסים בקרונית אישית לאורך 900 מטרים, כולל סיבובים של 360 מעלות ובמהירות של עד 40 קמ"ש. הגלישה כל כך מסעירה שגם המבוגרים עומדים בתור, שוב ושוב.


וכמה קילומטרים זה לחרמון?

 

בהרים סביב העיירה מסומנים מסלולי הליכה ואופניים באורך כולל של מאות קילומטרים, כך שתמיד יש ממה לבחור. בחודשי הקיץ נערכים באזור פסטיבלים ססגוניים רבים, בהם פסטיבל קולנוע, פסטיבל עממי לרגל החג הלאומי של שווייץ, פסטיבל מוזיקה, פסטיבל רקלט (הגבינה המותכת שאוכלים עם תפוח אדמה אפוי) ואפילו פסטיבל יודל.

 

בסאאס פה יש כעשרה בתי מלון (מתמחים בטיפולי יופי וכושר) במגוון רמות, מכוכב אחד ועד חמישה. בחלק מבתי המלון מגישים ארוחות גורמה שלא היו מביישות את מיטב המסעדות באירופה. לצד המלונות קיים היצע של דירות נופש וחדרי אירוח במחירים סבירים, כשבמקום לשרוף כסף גדול על מסעדות אפשר לקנות אוכל איכותי בסופרים המלאים כל טוב.

 

מחירים לדוגמה: שבוע בדירת 3 חדרים, 48 מ"ר, שמתאימה לזוג ושני ילדים, יעלה בשיא הקיץ 700 פרנקים שוויצריים (כ‭2,300-‬ ש‭;('‬ שבוע בדירה ענקית בשטח של 123 מ"ר, מאובזרת ברמה של חמישה כוכבים ‭1,890 -‬ פרנקים (כ‭6,000-‬ ש‭.(' ‬

  

הנה באה הרכבת

אין ספק שהדרך הטובה ביותר לנוע בשווייץ היא באמצעות מערכת ההסעה הציבורית, ובעיקר תוך כדי ניצול הרכבות שחוצות את המדינה לאורכה ולרוחבה ביעילות שוויצרית טיפוסית. מדובר במערכת הרכבות המשוכללת והמשומנת ביותר בעולם. היא מאפשרת, בשילוב עם מערכת האוטובוסים והספינות, להגיע לכל יעד בשווייץ בלי מאמץ, ובדרך להשקיף בנחת על אלבום תמונות טבעי: הרים מרהיבים, יערות ירוקי-עד, נהרות שוצפים, גשרים ואגמים. בקיצור, כל מה שעושה את הנוף השוויצרי ליעד תיירותי.

 

לוח הזמנים של הרכבות בנוי כך שאפשר לעבור מרכבת אחת לאחרת בלי המתנה ארוכה (לפעמים אפילו צריך לרוץ עם המזוודות מרציף לרציף כדי שלא לאחר‭.(‬ רכישת כרטיס SWISS PASS‬, המקבילה השוויצרית ל"חופשי-חודשי" שלנו, מאפשרת נסיעה חינם לילדים המלוּוים במבוגר וכן מעניקה הנחה של כ‭50%-‬ עבור נסיעה ברכבות המיוחדות (אלה שמטפסות להרים הגבוהים‭.(‬

 

עוד הטבות לרוכשי הכרטיס: כניסה חינם לכ‭400-‬ מוזיאונים, כולל הפופולריים ביותר. מחיר הכרטיס: 222 דולר לאדם ל‭4-‬ ימים, או 315 דולר ל‭8-‬ ימים. זוג שנוסע יחד מקבל הנחה, וכך גם צעירים עד גיל ‭.26‬ ילדים עד גיל 16 נוסעים חינם עם מבוגר. המחירים בדולרים תקפים למי שרוכש את הכרטיס מראש, לפני הנחיתה בשווייץ. בישראל אפשר לקנות את הכרטיסים אצל סוכני הנסיעות.

 

המלצה חשובה: בחלק מתחנות הרכבת אפשר לעשות צ'ק-אין לטיסה לישראל, במשרדי חברת ‭.SWISS‬ זה אומר שאפשר למסור את המזוודות כבר בתחנת רכבת רחוקה מנמל התעופה, ולא להיסחב איתן כל הדרך. בפעם הבאה תפגשו את הכבודה במסועים של נמל התעופה בן גוריון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיירה סאאס פה. קלאסית לחופשות משפחתיות
צילום: דני שדה
קבלת פנים מוזיקלית
צילום: דני שדה
מומלצים