השקעות ישראלים בגיאורגיה - מיליארד דולר
כך העריך שגריר גיאורגיה בישראל לשעבר, לאשה ז'בניה. כמה מהחברות הישראליות כבר החלו לפנות עובדים, אך ישנם אנשי עסקים המסרבים להתרגש
ב־8 באוגוסט, בד בבד עם יריית הפתיחה של אולימפיאדת בייג'ינג, נורתה הירייה הראשונה במלחמה בין גיאורגיה לרוסיה, מאבק מזוין שהחל בחבל דרום אוסטיה ועד מהרה זלג לשטחה של כל גיאורגיה. למלחמה הוזו עלולה להיות השפעה על כיסיהם של לא מעט ישראלים; לפי שגריר גיאורגיה בישראל עד לא מזמן, לאשה ז'בניה, היקף השקעות הישראלים בגיאורגיה מוערך במיליארד דולר.
המלחמה בגיאורגיה:
גאורגיה הודיעה: כוחותינו נסוגים מדרום אוסטיה
רוסיה: 2,000 הרוגים בקרבות בדרום אוסטיה
נשיא גאורגיה: אנחנו במלחמה עם רוסיה
בוש: הפצצות רוסיה בגאורגיה חייבות להיפסק
יהודי בגאורגיה: יש כאן אווירה של מלחמה
משלחת בין לאומית תקדם הפסקת אש בגאורגיה
מדסק גיאורגיה של משרד החוץ נמסר אתמול ל"כלכליסט" כי במדינה פועלים כיום יזמי נדל"ן פרטיים רבים בהיקפים שונים, וכן חברות רבות בתחום הביטחון. לטענת משרד החוץ, חברות הפועלות במדינה החלו לפנות עובדים מאזורים הקרובים לגבול, ותיירים מישראל שנתקעו בה החלו לחפש פתרונות יציאה מהמדינה. בכל שבוע יוצאות ארבע טיסות ישירות מנתב"ג לטביליסי - של חברות זרות ושל ארקיע. הטיסה הבאה לישראל צפויה לצאת הבוקר, וככל הנראה, היא והטיסות האחרות השבוע לא יבוטלו.
יזם הנדל"ן דניאל אמריו, שבונה פרויקטים יוקרתיים באזור טביליסי, הנמצא כעת בעיר, סיפר אתמול כי יזמי הנדל"ן הישראלים במדינה מעריכים שהמלחמה היא עניין זמני, שעשוי להשפיע רק בשוליים, על מי שפועלים בסמוך לגבולות. את האווירה באזור טבליסי בימים האחרונים הוא משווה למצב בשדרות. "מדובר במקום שבו יש סכנה שאיננה משפיעה על ההתנהלות היומיומית - כולם ממשיכים לעבוד כרגיל", הוא אומר. לדבריו, רוב הישראלים שעובדים בטבליסי ויצאו לסוף השבוע בארץ לא ישובו לגיאורגיה, ויחכו בארץ להתפתחויות.
לדברי שמואל פלאטו שרון, הלחימה איננה משפיעה כרגע על עסקיו בגיאורגיה, שנמצאים ברובם באזור טבליסי. פלאטו שרון מעריך כי הלחימה תיקח זמן קצר, "ימים עד שבועות ספורים", ולדבריו הוא נמצא בקשר רציף עם הממשל, עמו הוא נמצא במגעים לעסקת נדל"ן גדולה. פלאטו שרון אף חבר לאחרונה לקבוצות עסקים אמריקאית, במטרה לרכוש אלפי דונמים של שטח חקלאי בגיאורגיה.
עו"ד עמיר מלצר, המתווך בין חברות נדל"ן ישראליות לממש הגיאורגי, טוען כי מאחר שרוב הפעילות הנדל"נית נעשית על אדמות מדינה, שיתוק אפשרי של הממשל בעקבות הלחימה עשוי לשתק גם את הפעילות הנדל"נית.
דני מרגלית, שותף בכיר במשרד רואי החשבון זיו האפט, אמר אתמול כי "צריך לקחת את המלחמה בפרופורציה. כרגע היא מוגבלת לאזור מסוים. המשרד שלנו ממוקם בטיבליסי, ומרבית ההשקעות של הלקוחות הישראלים מרוכזות גם הן באזור הזה ולא באזורים המתוחים".
למשרד זיו האפט 40% במשרד ראיית חשבון מקומי, העוסק בחשבונאות, ייעוץ משפטי ועבודות מחשוב. "כל זמן שהעימות לא פרץ לכל המדינה זה לא ישנה ללקוחותינו", אמר מרגלית. "דיברתי עם השותפים שלנו בגיאורגיה ואנו צריכים להיות עם היד על הדופק, אך לפי מה שהבנתי כרגע אין השפעה של המלחמה, טבליסי תוססת. אם יהיה עימות יותר חריף נמתין חודש־חודשיים ונמשיך בפעילות".
אינטרס כלכלי מובהק
דרום אוסטיה, שהכריזה על עצמאות בשנת 1989, היתה מאז ומתמיד סלע מחלוקת בין גיאורגיה ורוסיה, אך מלחמות כאלו לא נראו באזור יותר מעשור. גיאורגיה הכריזה כי באוסטיה לא קיימו את תנאי הפסקת האש שהושגו ב-1995, וצבאה פלש לחבל ובסיוע טנקים ומטוסים תקף את צחינבלי הבירה. רוסיה התערבה בסכסוך והזרימה לאזור טנקים, מטוסים וגדודי צנחנים.
על פניו מדובר במאבק על חבל ארץ, אך למעשה זוהי מלחמה עם גורם כלכלי מובהק. הגורם הזה הוא צינור באקו-טביליסי-ג'ייהאן, המוליך נפט מאזרבייג'ן (אגן הים הכספי), דרך גאורגיה לטורקיה. אנליסטים במערב טוענים כי רוסיה לא מוכנה לקבל את העובדה שצינור הנפט, וצינורות דומים שנמצאים בתכנון, עוקפים אותה. לפי הטענות, דווקא ההתקדמות בתוכניות הנפט ופתיחותה העסקית של גיאורגיה למערב הביאו לפלישה הרוסית, במטרה להוכיח כי מדובר באזור בלתי יציב ומסוכן, כך שרוסיה תוכל להפוך לספקית האנרגיה הכמעט בלעדית של אירופה.