שתף קטע נבחר

 

ארגוני הנשים: "שתיקת המוסדות מאפשרת ניצול"

ארגונים למען נשים התאחדו ויצאו למאבק במערכת ההשכלה הגבוהה. "הפרשה באוניברסיטה העברית היא רק קצה הקרחון", הם טוענים, ודורשים מגורמי החינוך לנסח כללים ברורים של מותר ואסור ביחסי מרות. "מנגנון דיווח ברור יוכל למגר את התופעה"

על רקע חשיפת הטענות נגד ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולגיה לשעבר באוניברסיטה העברית, פרופסור אייל בן-ארי, התאחדו כ-20 ארגוני נשים למאבק במוסדות להשכלה גבוהה. לטענתם, המוסדות מאפשרים למעשה את הניצול המיני - בכך שאינם מסדירים כללים מפורשים האוסרים על ניצול מרות ויחסי כוח בין מרצים והכפופים להם.

 

היום (א') פנו הארגונים - בהם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, מרכז תמורה, קואליציית נשים לשלום, שדולת הנשים בישראל ועוד - לשרת החינוך, יולי תמיר, בדרישה לפעולה מיידית בנושא.

 

"נשים מצויות במיעוט בלתי נסבל במוקדי הכוח במוסדות אקדמאיים, ובמיוחד באוניברסיטאות, וממילא הטרדות מיניות בקמפוס הן בעלות מאפיין מגדרי מובהק, כמעט מוחלט", מסבירה עו"ד יפעת ביטון ממרכז "תמורה".

"בקמפוסים רווח הנוהג המגונה בו מתנהלים 'רומנים' שיוויוניים לכאורה בין מרצים לסטודנטיות. הפרשה הנוכחית הולכת ומסתמנת כמי שתפקידה הוא לאשר עוד את הלגיטימיות של 'רומנים' כאלה, לעומת מצבים של הצעות לכפיית טובות הנאה תמורת מין".

 

בארגונים טוענים כי השתיקה במוסדות להשכלה גבוהה מפקירה את הכפופים והכפופות, ללא הענקת מנגנון הגנה בהקשר של הטרדה ואלימות מינית. הם מציינים כי לא כך המצב במוסדות מקבילים במקומות שונים בעולם, המגדירים בבירור את המותר והאסור ביחסים כאלו.

 

הפנייה מתבצעת במקביל לוועדת החינוך, לוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת ולשרת החינוך, בדרישה להגדרה מיידית של כללים ומתן הגנה מוסדית ומוצהרת למתלוננות ומתלוננים, עדות ועדים - באופן מחייב לכל מוסדות ההשכלה הגבוהה.

 

"אחרי בכירי השלטון - עוברים לבכירים בהשכלה הגבוהה"

"כפי שהמדינה מחייבת כל מקום עבודה להכניס תקנון מוסדר הקשור להטרדות מיניות, כך היא חייבת לנהוג גם בהקשר למוסדות להשכלה גבוהה", אמרה ל-ynet מיכל רוזין, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.

 

אילת מעוז, רכזת קואליציית נשים לשלום, הסבירה: "הפרשה באוניברסיטה העברית היא רק דוגמה למצב קיים. עלינו ליצור מנגנון דיווח ברור, משום שזה קורה כל הזמן ומה שהתגלה עכשיו הוא רק קצה הקרחון. אני משוכנעת שמנגנון דיווח ברור יוכל למגר את התופעה".

 

דורית אברמוביץ', שריכזה את מאבק ארגוני הנשים נגד עברייני מין בשלטון: "אנו עוברות למאבק בעבירות מין של בכירים במוסדות להשכלה גבוהה. זוהי תחילתו של מאבק נוסף של ארגוני הנשים, ששוב התאגדו כדי להבטיח שכל הסטודנטיות בישראל יהיו בטוחות מפני הטרדות מיניות.

 אנו תקווה כי שרת החינוך תצטרף אלינו, כמי שהייתה סטודנטית ומרצה, ותציג דרישה זו גם בשמה לכל מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) פנתה לוועד ראשי האוניברסיטאות וראשי אגודת הסטודנטים בבקשה לקבוע תקנות ברורות האוסרות קיום יחסים מיניים בין המרצים לסטודנטים. "לא יתכן שמרצים ינצלו את הכוח שיש בידם ואת התלות של הסטודנטיות בהם בגלל המלגות וקידום מקצועי וינצלו אותן מינית", אמרה.

 

מלשכת תמיר נמסר כי שרת החינוך היא גם יו"ר ועדת השרים לקידום מעמד האשה, ורואה חשיבות רבה בהעלאת המודעות לטיפול ודיווח במקרי הטרדה מינית. עוד נמסר כי השרה, באמצעות הצוות המקצועי, החלה לבחון את המצב כיום במוסדות להשכלה גבוהה ותפעל להבטיח מענה מיטבי לציבור הסטודנטים והסטודנטיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' בן ארי. במוקד הפרשה
צילום: גיל יוחנן
הפגנה על רקע פרשת קצב. מאבק חדש
צילום: דודי ועקנין
מומלצים