הוחלט: לא ייבנה בניין רב קומות מעל בית פרומין
ועדה משותפת לוועדות החינוך והפנים החליטה כי לא יהיה תוקף לכל עיסקה שנעשתה בנכס ואוסרת לפגוע במבנה. לפני כשש שנים רכש יזם את המבנה תמורת 10 מיליון שקל, ותיכנן להקים מעליו בניין רב קומות. כעת נקבע שהמבנה יוקדש להקמת מוזיאון לתולדות הכנסת
הוועדה קיבלה החלטות אלה, כשהחלה לקדם לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק מוזיאון הכנסת לשינוי הייעוד של המשכן הישן. הצעת החוק קובעת כי לא יהיה תוקף לכל עיסקה שנעשתה בנכס ואוסרת לפגוע במבנה, למעט בעבודות הדרושות לשימושו במתכונתו המקורית ולשחזור אולם המליאה שאמור להיות מרכז המוזיאון. החוק עצמו איננו מתייחס לקיומו של היזם ולפיצויים המגיעים לו.
החוק הוגש ועבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, לאחר שהיזם, אילן רג'ואן, רכש את הנכס במכרז של מנהל מקרקעי ישראל תמורת 10 מיליון שקל לפני כשש שנים, מחיר זול יחסי למיקומו של הנכס במרכז ירושלים. בית פרומין הוצע למכירה יחד עם מבנים אחרים של המדינה בירושלים למימון הקמת קריית הלאום. המבנה עבר למשרד התיירות לאחר שהכנסת עקרה למשכנה החדש. רג'ואן השכיר אותו לפני כשנתיים להנהלת בתי הדין הרבניים. חוזה השכירות הוא לחמש שנים תמורת 1.8 מיליון שקל בשנה.
בית פרומין בימיו כמשכן הכנסת (צילום: לע"מ)
יש לציין כי מבקר המדינה עומד לפרסם דו"ח על התנהלות עסקת מכירת המבנה. המבקר שלח את גרסת הדו"ח לתגובות המבוקרים, וגורמים שראו את הדו"ח אומרים כי הוא אינו מבשר טובות.
התעוררו לאחר העיסקה
פרקליטו, עו"ד דוד שימרון, ציין היום כי המבנה נועד במקור להריסה והוצע למכירה עם תכנית רעיונית (לא רשמית) להקים בניין מגורים או משרדים בן 16 קומות. עם זאת לא היו עליו קופצים ורג'ואן היה היחיד שנענה למכרז. חברי הכנסת הקודמת והמועצה לשימור אתרים התעוררו עם רעיון השחזור והמוזיאון ב-2004, לאחר שהעיסקה נעשתה.שימרון אמר כי בעקבות החקיקה החל מו"מ בין היזם ליו"ר הקודם של ועדת הפנים יורי שטרן ז"ל, שבמהלכו הסכים רגו'אן לשימור המבנה המקורי. הוא ביקש כפיצוי לאפשר לו לבנות מעליו מגדל בן 24 קומות. לדבריו המו"מ נמשך עם ראשי הכנסת הנוכחית עד שנקטע לאחרונה בלחץ ח"כים בראשות זבולון אורלב (מפד"ל), להמשיך בחקיקה על בסיס החוק המקורי שאוסר לגעת במבנה המקורי.
ראשי המועצה לשימור אתרים טענו כי היזם לא התכוון לשמר את החלק המקורי של המבנה, ואף הציעו להקדיש למוזיאון רק את מרתף הבניין החדש שיקום. עו"ד שימרון אמר בתגובה כי "זהו שקר גס". הם ציינו כי את רוב השקעתו ברכישת הנכס הוא יקבל רק מהשכרתו לבתי הדין הרבניים (9 מתוך 10 מיליון שקל).
שימרון אמר כי הפיצויים על השקעות היזם חייבים להיות מעבר לריבית על סכום הרכישה, ולכלול את תכנון הרב-קומות, לרבות שכירת שירותיו של האדריכל דוד קרויאנקר לשימור המבנה המקורי.
עם זאת, הממשלה ניצבת בינתיים לצד היזם ולא לצד הכנסת. נציגיה הודיעו היום לוועדה המשותפת כי הם מסתייגים מארבעת הסעיפים בחוק המוזיאון שמונעים מהיזם להקים את המגדל הרב-קומתי מעל למבנה ההיסטורי המשומר. אורלב אמר בתגובה כי הכנסת תגבר על הממשלה בעניין זה, והמגדל לא יקום.