שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס

דיפלומט רוסי: גם אזרחים נפגעים, כמו בעזה

הממונה על ענייני שגרירות רוסיה בישראל, הד"ר אנטולי יורקוב, סיפר בראיון ל-ynet על מטרותיה הצבאיות של מדינתו: "אנחנו שם רק כדי לדחוק את הצבא הגאורגי מהמחוז. אין לנו כל תוכנית לספח את דרום אוסטיה, וגם לא את אבחזיה". באשר לפגיעה באזרחים חפים מפשע אמר יורקוב: "במלחמה כמו במלחמה – יכול להיות שאזרחים נפגעו, כפי שקורה גם בפעילות הצבאית של ישראל בעזה"

"רוסיה תפסיק את הפעילות הצבאית ברגע שתהדוף את הכוחות הגאורגים מדרום אוסטיה" – כך אמר אחר הצהריים (יום ב') ל-ynet הממונה על ענייני שגרירות רוסיה בישראל, הד"ר אנטולי יורקוב. "אין לרוסיה כל עניין להשתלט על דרום אוסטיה – ובטח לא לפלוש לתוך שטחה של גאורגיה-פרופר", הסביר יורקוב.

 

מלחמה בקווקז - הידיעות האחרונות:

 

לדבריו, רוסיה לא התכוננה לקראת עימות צבאי עם גאורגיה, ונגררה אליו בכוח. "גאורגיה היא זו שנערכה למלחמה. אנחנו לא נערכנו מראש, אלא נאלצנו להתערב בסכסוך הזה כדי להגן על המשקיפים הרוסים הפרושים במחוז מתוקף הסכם שנחתם ב-1999 וכדי לשמור על האוכלוסייה המקומית ולמנוע רצח עם", הסביר.


נפגעת בהפצצות על גאורגיה (צילום: רויטרס)

 

יורקוב ציין כי בשעות הראשונות של העימות הצבאי, ביום שישי לפנות בוקר, נהרגו 15 משקיפים רוסים. "המשקיפים שלנו היו הראשונים שהותקפו. היינו חייבים להגן עליהם וכמובן גם למנוע אסון הומניטרי בדרום אוסטיה, למנוע את הרצח-עם העתידי. כדאי לזכור שגם בתוך רוסיה מתגוררת אוכלוסייה אוסטית, ויש לנו חובה מוסרית כלפיהם".

 

הגאורגים האשימו שרוסיה היא שחימשה את המורדים הדרום אוסטים.

 

"לא חימשנו אותם. הדרום אוסטים חימשו את עצמם. קשה מאוד לשלוט על הברחות הנשק לתוך המחוז. יש למשקיפים שלנו אמנם מנדט לפעול בדרום אוסטיה, אך הוא לא בלתי מוגבל. כמו שכוח יוניפי"ל לא מצליח לסכל את הברחות הנשק לדרום לבנון".

 

יורקוב הסביר כי התפקיד של רוסיה בעימות הוא רק להחזיר את המצב לקדמותו, לשוב לסטאטוס קוו של 6 באוגוסט. "אנחנו שם רק כדי לדחוק את הצבא הגאורגי מהמחוז. אין לנו כל תוכנית לספח את דרום אוסטיה, וגם לא את אבחזיה. כמו כל העולם, אנחנו לא מכירים בהכרזת העצמאות של שני המחוזות. אנחנו רוצים ששלמותה הטריטוריאלית של גאורגיה תישמר – ואין לנו גם כל כוונה להפיל את הנשיא, מיכאיל סאאקשווילי".

 

אם כן, מדוע אמר אתמול שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שאתם דורשים את החלפתו של הנשיא?

 

"אנחנו לא דורשים את החלפתו, אנחנו פשוט חושבים שהוא לא ראוי. אבל אין בכוונתנו לנקוט כל צעד מעשי להחלפתו. ברור שלא נגיע לטביליסי ונפיל אותו בכוח".


פליטים נמלטים מאזור אבחזיה (צילום: AFP)

 

יורקוב אינו סבור שארצו הגיבה בכוח מוגזם. "איני איש צבא. קשה לי להעריך את עוצמת תגובתנו. אבל חשוב להדגיש שאנחנו לא יזמנו את המצב הזה, נגררנו אליו. התקיפות האוויריות שלנו בגאורגיה היו רק על בסיסים צבאיים ומטרות צבאיות, כדי למנוע פגיעה נוספת בכוחותינו".

 

נשיא גאורגיה אמר היום ש-90 אחוזים מהנפגעים הגאורגים בעימות הם אזרחים.

 

"המטרה שלנו לא היתה לפגוע באזרחים, ולמיטב ידיעתי, תקפנו מתקנים צבאיים בלבד. אבל כמו שאומרים, במלחמה כמו במלחמה – יכול להיות שאזרחים נפגעו, כפי שקורה גם בפעילות הצבאית של ישראל בעזה, למשל. למרבה הצער, בסכסוכים אתניים אין מנצחים, יש רק מפסידים".

 

לדברי יורקוב, ארצו הציבה שני תנאים מקדימים להפסקת העימות. "ראשית, לפני שנוכל לפתוח במשא ומתן, אנחנו דורשים נסיגה גאורגית מלאה מדרום אוסטיה. שנית, אנחנו דורשים התחייבות בכתב מטביליסי שאין בכוונתה לנסות בעתיד להשתלט מחדש על המחוזות הבדלנים".

 

באשר לתגבור הכוחות באבחזיה, הסביר יורקוב, כי הצעד הזה דווקא נועד לסייע לגאורגיה. "האבחזים הבינו כנראה שאם גאורגיה פלשה לדרום אוסטיה, הם הבאים בתור, והודיעו שיתחילו לפעול צבאית נגד המובלעת הגאורגית קודורי. תגבור הכוחות שלנו נועד לשמור שהמצב שם לא ייצא משליטה".

 

הוא הוסיף: "אנחנו מאוד מעריכים את ההודעה שפרסם משרד החוץ הישראלי בנושא, אתמול בערב. היא היתה קצרה ולעניין. בסעיפיה העקרוניים, אין כל סתירה בין עמדת ישראל לעמדתה של רוסיה בסכסוך הזה. כולם רוצים שהסכסוך הזה יסתיים ואנחנו רוצים בכך יותר מאחרים. אחרי הכל, חיילינו נהרגים", הוא סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה צימרמן
מרוצה מהתגובה הישראלית. יורקוב
צילום: דנה צימרמן
מומלצים