אולמרט ובר-און: תוגדל הקצבה לרבבות ניצולים
ראש הממשלה ושר האוצר סיכמו על אימוץ מסקנות ועדת דורנר, ותקצוב מיידי של הגדלת הקצבאות לכ-40 אלף ניצולי שואה. התשלום יינתן רטרואקטיבית מתחילת 2008. המהלך יאושר בישיבת הממשלה הקרובה. השופטת בדימוס דליה דורנר: "אני שמחה על ההחלטה. כבר התחלתי לחוש יאוש". נציג הניצולים: ממשלת אולמרט תיקנה עיוותים של שנים
ראש הממשלה אהוד אולמרט ושר האוצר רוני בר-און סיכמו אמש (יום ב') על אימוץ מסקנות דו"ח ועדת דורנר, שבדקה את הטיפול הלקוי בניצולי השואה במשך עשרות שנים. בין היתר, סיכמו השניים על תשלום הקצבאות בהתאם להמלצת הוועדה. תשלום זה יינתן רטרואקטיבית מתחילת שנת 2008. מדובר בהגדלה משמעותית של הקצבאות לכ-40 אלף ניצולי שואה.
על פי הסיכום שהושג - סכום הקצבה הבסיסית לניצולם יעמוד על 75% מהקצבה המשולמת על פי החוק הגרמני. מדובר בהגדלת הסיוע בסך של כרבע מיליארד שקלים, בנוסף להגדלה של כחצי מיליארד שקלים שעליה כבר החליטה הממשלה בנובמבר 2007.
ההחלטה על הגדלת הקצבאות טעונה עדיין את אישור הממשלה, וזו תובא להכרעת השרים בישיבת הממשלה הקרובה. בנוסף, יתבקשו השרים לאשר הקמת ועדה משותפת לממשלת ישראל ולוועידת התביעות, שתגבש דפוסים ברורים לאופן העבודה בין הגופים ותבטיח בין היתר שכספי הוועידה ינותבו לרווחת הניצולים. זאת, לאור הביקורת הקשה שהוטחה בגוף זה לאחרונה.
השופטת בדימוס דליה דורנר, שעמדה בראש הוועדה לבחינת הטיפול הלקוי בניצולי השואה, סיפרה ל-ynet כי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, צלצל אליה אתמול בכדי לבשר על אימוץ ההחלטות. "אני שמחה על ההחלטה. כבר התחלתי לחוש יאוש", אמרה דורנר.
היא הוסיפה: "בעקבות ההחלטה הזו אנחנו כחברה עוד מספיקים לתקן את העוול שנגרם לניצולי השואה, אותם ניצולים שבנו את הארץ ונשארו בסופו של דבר בשולי החברה לעת זקנה וצריכים לבחור בין פרוסה לתרופה וזו בושה לנו כעם. זה מאוד משמח שהממשלה החליטה על אימוץ ההמלצות".
מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, ברך על החלטתם של ראש הממשלה ושר האוצר. יו"ר מרכז הארגונים, נח פלוג, אמר כי ממשלת אולמרט קיבלה שורה של החלטות והעבירה חוקים למען ניצולי השואה, שתיקנו עיוותים של שנים.
"אני רואה חובה להודות לכבוד השופטת דליה דורנר על הדו"ח המקיף שהגישה בתוך זמן קצר ועל היותה פה לניצולי השואה", אמר פלוג.
בשבועות האחרונים עלה חשש כבד כי יישום דו"ח דורנר עתיד להתעכב, בשל קשיים תקציביים במימושו. השופטת בדימוס דורנר אמרה בראיון ל-ynet כי הנושא חייב להישאר על סדר היום הציבורי "בכל יום שעובר בלי שהממשלה מיישמת את הדו"ח, האנשים הללו הולכים לעולמם וזו ממש התאכזרות. צריך ליישם את הדו"ח כי התוצאה היא התאכזרות", אמרה.
התנועה לאיכות השלטון אף עתרה בנושא לבג"ץ, בדרישה לפעול ללא דיחוי להעברת קצבה חודשית או סיוע כספי אחר לניצולי השואה, בהתאם לדו"ח. בעתירה נטען כי הגורמים הממשלתיים מעכבים את יישום המלצות דו"ח ועדת החקירה הממלכתית בנושא סיוע לניצולי השואה. זאת, לאחר שוועדת דורנר מצאה כי המדינה פעלה בחוסר סבירות קיצוני, הפרה את חובתה המשפטית כלפי הניצולים, תוך הפרת התחייבויות שלקחה על עצמה במסגרת הסכמי השילומים בממשלת גרמניה.