שתף קטע נבחר
 

האוצר נגד המועצה הכלכלית: "דוחפים את האף"

שנתיים מאז הקמת המועצה הלאומית לכלכלה, ובאוצר עדיין לא מבינים למה צריך מועצה כזאת. בכיר: "זהו למעשה משרד על-ממשלתי". המועצה: "אנחנו לא מתערבים בעבודת משרד האוצר"

"הם דוחפים את האף שלהם לכל עניין וחושבים שהם צריכים להכריע בכל דבר. אולי אנחנו, במשרד האוצר, באמת הפכנו למיותרים. רק שיגידו לנו את זה ונלך הביתה." כך אומר בכיר במשרד האוצר כשהוא נשאל מה בדיוק עושים חברי המועצה הלאומית לכלכלה.

 

המועצה הכלכלית, שהוקמה במשרד ראש הממשלה לפני פחות משנתיים, הפכה לאחרונה לאגף שלם במשרד ראש הממשלה, בתקציב של מיליוני שקלים, ומתערבת בנושאים שבסמכות משרדי הממשלה הכלכליים (האוצר, התמ"ת והרווחה) ומעוררת את זעמם של בכירים במשרדים אלה ובבנק ישראל.

 

המועצה הוקמה על פי החלטת הממשלה בספטמבר 2006 כדי לשמש "יועץ כלכלי" לראש הממשלה. זאת, למרות שנגיד בנק ישראל הוא על פי החוק "היועץ הכלכלי לממשלת ישראל." בראש המועצה עומד פרופ' מנואל טרכטנברג, כלכלן בעל שם שראש הממשלה אהוד אולמרט בחר בו לשמש כיועצו.

 

"מעולם לא היה דבר כזה"

בדיקת "ידיעות אחרונות" מעלה כי בתוך פחות משנתיים בנה לעצמו טרכטנברג מועצה עצמאית, הכוללת שבעה כלכלנים, מנהלת לשכה ומזכירות, ובסך הכל עשרה עובדים. לדברי גורמים באוצר, מאז הקמתה עלתה המועצה למשלם המסים יותר מ-6 מיליון שקל. 

 

גורמים בכירים במשרדים הכלכליים מספרים כי טרכטנברג הפך למשתתף קבוע בכל הדיונים הכלכליים, מביא עמו נתונים, מחקרים ומסמכים שגובשו במועצה ודורש לאמץ תמיד את הצעותיו - ולדחות על הסף את תוכניות משרד האוצר והצעות בנק ישראל בנושאי תקציב, שוק ההון, מסים ועוד.

 

"מעולם לא היה דבר כזה. שמענו כבר על דיונים שהתקיימו בלי נוכחות בכלל של אנשי האוצר. במשרד ראש הממשלה החליטו כנראה שכדאי להקים גורם שיחליף את אגף התקציבים, רשות המסים, אגף שוק ההון ולפעמים גם את החשב הכללי," אמר גורם בכיר במשרד האוצר.

 

לאחרונה התגלעו חילוקי דעות חוזרים ונשנים בין בכירים באוצר לבין טרכטנברג ואנשיו, שעלו לטונים גבוהים. כאשר טרכטנברג שמע כי באוצר טוענים נגדו, הוא התפרץ לאחרונה בחמת זעם ללשכות שר האוצר ובכירים במשרד וטען בפניהם: "אתם עושים לי אינתיפאדה."

 

במועצה טוענים כי תפקידיה הם לגבש צעדי מדיניות לעידוד הצמיחה במשק ולצמצום פערים חברתיים, לחוות דעה על הצעת התקציב של האוצר ובמידת הצורך להכין הצעה חלופית לתקציב המדינה, לגבש חוות דעת מקצועיות ביחס לכל עניין כלכלי המובא לממשלה ולשמש כיועציו הכלכליים של ראש הממשלה.

 

"משרד על-ממשלתי"

מאז הקמתה הכינה המועצה מסמך לגיבוש האג'נדה הכלכלית-חברתית לישראל לשנים 2008 עד 2010, המנוגד להצעות משרדי האוצר והרווחה. כמו כן המועצה קבעה יעדים משלה למלחמה בעוני, הכינה הצעה עצמאית למדיניות תקציב המדינה לשנה הבאה, בחנה את תקציבי מערכת הביטחון וההשכלה הגבוהה, גיבשה מחדש את תוכנית ויסקונסין (שנמצאת באחריות מלאה של משרד התמ"ת) ועוד.

 

לדברי גורם ממשלתי בכיר, "מה שהוקם במשרד ראש הממשלה זהו למעשה משרד על-ממשלתי, שפוסל תוכניות של משרדי הממשלה השונים ומשבץ שוב ושוב את תוכניותיו שלו במקומן. אפשר לסגור חלק ממשרדי הממשלה הכלכליים ולמנות את פרופ' טרכטנברג לשר-על כלכלי."

 

שר האוצר רוני בר-און אמר ל"ידיעות אחרונות", כי לו אישית אין דבר נגד פרופ' טרכטנברג, "שהוא כלכלן מוכשר וידען". עם זאת, אישר בר-און כי ידוע לו שלא כולם במשרדו מרוצים ממעורבותו היתרה של פרופ' טרכטנברג בעניינים שאמורים לדעת הפקידים להיות בטיפולו הבלעדי של משרד האוצר. "אבל אני מסתדר איתו מצוין. הוא איש טוב וכלכלן מעולה," אמר בר-און.

 

לעומת זאת אומר גורם בכיר בבנק ישראל כי טרכטנברג פועל לעתים בעצמאות יתרה וכי לעתים היה מקום לשתף את אנשי בנק ישראל כיועצים לממשלה בתחומים שבהם יעץ לה טרכטנברג בלעדית.

 

בתגובה נמסר מאגף הכספים במשרד ראש הממשלה: "במועצה הלאומית לכלכלה מועסקים שבעה כלכלנים. עלות שכרם של הכלכלנים, כולל של ראש המועצה, פרופ' מנואל טרכטנברג, בשנת 2007 הייתה כ-1.2 מיליון שקל, כולל הוצאות רכב. סך הנסיעות לחו"ל של המועצה הלאומית לכלכלה במהלך השנים 2008-2007 הסתכם בפחות מ20- אלף שקל."

 

פרופ' טרכטנברג שולל את כל התלונות נגדו וטוען כי הוא והמועצה מקיימים את החלטת הממשלה. "אנחנו לא מתערבים בעבודת משרדי הממשלה ולא מכשילים את תוכניותיהם," אומר טרכטנברג. "אנחנו עושים עבודה חשובה ביותר, מנתחים נתונים ומגישים הצעות. נכון שלפעמים ההצעות שלנו מתקבלות ומועדפות, ואני רואה את זה בגאווה רבה שהגינו כבר תוכניות רבות בתחום עידוד הצמיחה והמלחמה בעוני. בכך יש רק להתגאות ואני מתפלא שמבקרים אותנו על כך. כמו כן אני חש שיחסיי עם אנשי האוצר ומשרדי ממשלה אחרים הם בסדר גמור."

 

בתגובה לדברים אלה אמר גורם בכיר באוצר: "פרופ' טרכטנברג והמועצה שלו הפכו לגורם מפריע ולא לגורם מסייע. הם מתערבים בכל עניין ודורשים שעמדותיהם יתקבלו. לשמחתנו, לא תמיד ראש הממשלה מצדד בעמדות האלה."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אני מסתדר איתו מצויין". בר-און
צילום: ירון ברנר
מומלצים