לראשונה: גנום ניאנדרטלי
לראשונה בתולדות המדע, נקבע הרצף הגנטי של דנ"א מיטוכונדריאלי באדם ניאנדרטלי
מדענים סידרו לראשונה רצף גנטי של אדם ניאנדרטלי. המדענים הצליחו לקבוע רצף מדויק של דנ"א מיטוכונדריאלי, בהתבססם על חומר גנטי שנלקח מעצם של אדם ניאנדרטלי, בת כ-38,000 שנים.
החוקרים טוענים כי הישגם המדעי, המפורט במאמר אותו פרסמו בכתב העת Cell בתחילת השבוע, יעזור לענות על שאלות הנוגעות לקשרים הגנטיים בין האדם המודרני (הומו ספיאנס-ספיאנס) לבין הומנידים פרה היסטוריים כמו האדם הניאנדרטלי.
"לראשונה, הצלחנו לסדר רצף של דנ"א פרה היסטורי שהוא חף מטעויות" אמר ריצ'רד גרין, ממרכז מקס פלנק
ערך אנציקלופדי
שבט האדם
שבט בתת-משפחת ההומיניניים (Homininae), משפחת קופי-אדם גדולים (Hominidae), על-משפחת קופי-אדם(Hominoidea) בסדרת הפרימטים.
האדם הניאנדרטלי הוא מין במשפחת האדם, שהופיע באירופה לפני כ-250,000 שנים ונכחד לפני כ-30,000 שנים. מדענים חלוקים בשאלה מי היה האב המשותף האחרון של ה"אדם הנבון", המין לו שייך האדם המודרני, ושל האדם הניאנדרטלי. יש הסבורים כי מין שנקרא "אדם היידלברג", שהופיע באירופה לפני כ-800,000 שנים, הוא המין האחרון שקישר בינינו לבין הניאנדרטלים. עם זאת, יש המעניקים את התואר להומו-אנטססור (האדם הקדמון), שהופיע לפני 1.2 מיליון שנים ושרידיו נתגלו עד כה רק בדרום ספרד.
מה הקשר בינינו לבין האדם הניאנדרטלי? (צילום: AFP)
קביעת רצף של דנ"א מיטוכונדריאלי יכולה לסייע רבות בפתרון התעלומה. מכיוון שמדובר בחומר הגנטי המועבר רק מן האם ולא מהאב, ההבדלים בין הדנ"א המיטוכונדריאלי של פרטים שונים הם תוצאה של מוטציות בלבד.
תכונה זו מאפשרת לחוקרים לקחת דגימות דנ"א מיטוכונדריאלי משני פרטים שונים, לחשב כמה מוטציות התרחשו מאז שהרצפים היו זהים ולשער, בהתבסס על הבנתנו את תדירות התרחשותן של מוטציות, כמה דורות עברו מאז ששני הפרטים חלקו אם משותפת אחת. החישוב אינו מדויק לגמרי אך הוא מספיק מדויק בכדי לומר האם המין ממנו התפתחו האדם הניאנדרטלי והאדם הנבון חי לפני 800,000 שנים או 1.2 מיליון שנים.
רצף דנ"א חף מטעויות
צילום: איי פי