דלילה חתואל: "הצעידה בטקס הפתיחה האולימפי לא פגעה בי"
למרות שאביה ומאמנה, חיים, הצהיר כי "טעינו, ההשתתפות והצעידה הארוכה פגעו בה בקרב", הסייפת הפצועה, שהודחה בסיבוב הראשון, אומרת: "הייתי צועדת שוב, זה מילא אותי בלב". לוחמת הטקוואנדו, בתאל גטרר, נחתה והתעקשה על אוכל כשר מהרב המקומי, הספורטאים שכבר הודחו ימריאו ביום ה' לארץ
לפעמים הגיע הזמן להגיד שלום. חמישה ימים בלבד אחרי פתיחת האולימפיאדה, לא פחות מתשעה ספורטאים ישראלים כבר סיימו אותה רשמית וכבר ביום חמישי בערב, שעון סין, ייפרדו רשמית מבייג'ינג 2008 וימריאו חזרה לארץ.
יכול להיות שלא מעט מהם היו רוצים להישאר מספר ימים כדי ליהנות מהאווירה בכפר האולימפי, מהתחרויות עצמן או מהעיר בכלל - שלושתן סיבות מספיק טובות – אבל במסגרת מדיניות הוועד האולימפי, עליהם לחזור ארצה. למה? בגלל הרצון שהספורטאים שסיימו להתחרות והמתח והלחץ מאחוריהם, לא 'יפריעו' בנוכחותם לאלה שעוד כאן ומתכוננים לקראת הרגע החשוב בקריירה שלהם.
חתואל ותומר אור. ללא נצחונות (צילום: מיקי שגיא)
גל יקותיאל ואליס שלזינגר מהג'ודו, שחר פאר, ציפי אובזילר, אנדי רם ויוני ארליך מהטניס, ודלילה חתואל, נעם מילס ותומר אור מהסייף כבר עשו את שלהם באולימפיאדה, חלקם טוב יותר (בעיקר יקותיאל), חלקם טוב פחות (בעיקר רם, ארליך ואור), אבל מיום רביעי, בור כולם, בייג'ינג 2008 תהיה היסטוריה והם כבר יהיו שוב בבית, אי שם בישראל הרחוקה.
"היו ימים שהיינו ברקיע השביעי והיו ימים שהיינו עצובים", פתח צבי ורשביאק, יו"ר הוועד האולימפי הישראלי את דבריו במסיבת העיתונאים שכינס הוועד לקראת הפרידה מהחלק הזה של המשלחת, "אנו שמחים מחלק מהתוצאות, קצת פחות שמחים מאחרות. אבל כמו שהבטחנו, ניתן את התמריץ לספורטאים ששברו שיא אישי (10,000 שקל לשחיינים) או לאלה שניצחו קרבות במקצועות הלחימה (3,000 שקל לקרב, מדובר רק ביקותיאל, מאחר ושלזינגר, אור, חתואל ומילס לא ניצחו באף קרב).
גילי לוסטיג במסיבת העיתונאים (צילום: מיקי שגיא)
"בסך הכל אני מרוצה מהמשלחת ונהנה לראות את הספורטאים שלנו מתחרים ונהנים", סיכם ורשביאק, לפני שהעביר את זכות הדיבור לגילי לוסטיג, מנהל היחידה לספורט הישגי, שכבר הביע את דעתו המקצועית מוקדם יותר, על הימים הראשונים באולימפיאדה.
מחלוקת במשפחת חתואל: דלילה והאב חיים לא מסכימים
אחרי שזכות הדיבור עברה לכל אחד משלושת הענפים שעוזבים ביום ה' את בייג'ינג, התגלתה מחלוקת במשפחת חתואל סביב נושא השתתפותה של דלילה במצעד המשלחת בטקס הפתיחה וההשפעה שלה על תפקודה של הסייפת, אשר התאוששה בחודש האחרון מניתוח ארתרוסקופיה שהטיל בספק את השתתפותה בטורניר האולימפי.
"לדעתי טעינו בכך שדלילה השתתפה בטקס הפתיחה", הפתיע האב והמאמן חיים חתואל, בהתייחסו לבתו, "בדיעבד, אני מבין שעשינו טעות. חשבתי ששלושה ימים עד התחרות יספיקו לדלילה כדי להתאושש. אבל לא חשבנו שהטקס יהיה כזה ארוך. גם היה חום גבוה מאוד וזה השפיע. לא לקחנו את זה בחשבון ואני לוקח על זה אחריות. אם זה היה חוזר עכשיו, הייתי מונע ממנה להשתתף בו. הצעידה הזו פגעה בה".
אליס שלזינגר (משמאל) ונעם מילס (צילום: מיקי שגיא)
מעט אחרי דבריו של אביה ומאמנה, דלילה עצמה קיבלה את זכות הדיבור והביעה עמדה שונה. "הצעידה בטקס הפתיחה לא השפיעה עליי באופן ישיר", הפתיעה סייפת הרומח, "מאוד רציתי לצעוד כי עבורי זה סמלי מאוד, זה מילא אותי בלב. ככה דימיינתי אולימפיאדה בחלומות שלי, ורציתי גם להיות שם, אחרי שראיתי בעבר את אריק זאבי בטקס הפתיחה נושא את הדגל. אם הייתם שואלים אותי, הייתי חוזרת על זה שוב, למרות הפציעה".
לוסטיג הוסיף בהקשר הזה: "אסור לשכוח שדלילה הצליחה במאמצי על להגיע לאולימפיאדה, ובמסגרת השיקולים האם לאפשר לה לצעוד בטקס או לא נלקחו בחשבון כל היתרונות והחסרונות של זה".
נקבעו הקריטריונים של אברבוך ופאלי לגמר אולימפי
אחרי דברי הפרידה של כל אחת מהמשלחות (סייף, טניס וג'ודו), סיפר לוסטיג על כך שהיום קבעה ועדה טכנית של הוועד הבינלאומי את הגבהים הדרושים כדי לעבור אוטומטית לגמר, במקצועות האתלטיקה. בהקשר הישראלי, הקופץ במוט אלכס אברבוך ייאלץ לקפוץ 5.75 מ' אם ירצה לעלות ישירות לגמר האולימפי, ואילו ניקי פאלי, שישתתף בתחרות הקפיצה לגובה, יזדקק ל-2.32 מ'.
שטילוב. העדיף להתכונן לגמר בקרקע (צילום: גטי אימג'ס)
לוסטיג: "אני משוכנע שבמקצועות האלה יעפילו לגמר גם קופצים שלא יעברו את הגובה הזה, כפי שקרה באולימפיאדות קודמות". לגמר ב-3,000 מ' מכשולים, אגב, יעפילו 15 רצים, ארבעת הראשונים בכל אחד ממקצי המוקדמות ושלושת הרצים שיקבעו את התוצאות הטובות ביותר, פרט לעולים אוטומטית.
ומה קורה במשלחת הישראלית בין הספורטאים ה'חדשים' שהגיעו ביומיים האחרונים, לקראת התחרויות הקרובות שלהם? רץ המרתון היילה סטאין סובל ממתיחה מסויימת בירך, אך לא מדובר בפציעה רצינית והוא ישתתף כמתוכנן בתחרות. חברות נבחרת ההתעמלות האומנותית הגיעו גם הן והחלו באימונים. אלכס אברבוך הוא הישראלי היחיד במשלחת 43 הספורטאים שטרם נחת בבייג'ינג.
שטילוב ויתר על מקומו כמחליף בגמר הקרב רב
אלכס אחר, שטילוב, דורג כזכור 25 במוקדמות תחרות הקרב רב בהתעמלות והיה ברזרבה לגמר, אליו העפילו 24 מתעמלים. שטילוב
חיכה 24 שעות לראות האם יש פרישה כלשהי שתאפשר לו להיכנס. אחרי שלא היתה כזו, החליטו הוא ומאמנו כי הוא לא יתייצב לתחרות כרזרבה (מחליף ראשון), אלא להימחק מההרשמה ולהתכונן לגמר אליו העפיל אלכס, בתחרות הקרקע, ב-17 לחודש.
לוחמת הטקוואנדו, בת אל גטרר, נחתה גם היא עם 'המשלחת האחרונה' בבייג'ינג ולמרות שיש בחדר האוכל בכפר האולימפי איזור המיועד לשומרי כשרות, החליטה להיעזר ברב המקומי בבירת סין, המספק לה אוכל כשר מדי יום.