הרבנים הפיקטיביים בצה"ל יחזירו מאות אלפי ש'
מאות אנשי קבע שנחשדים בהשגת הסמכה פיקטיבית לרבנות קיבלו בימים האחרונים התראה, המודיעה כי תישלל מהם תוספת השכר המיוחדת - והם יידרשו להחזיר כספים שקיבלו במשך שנים שלא כדין. גורם צבאי אמר ל-ynet: "מדובר בצעד מורכב, אבל אנחנו מתכוונים ללכת עימו עד הסוף"
"רב" יקר, תצדיע - ותחזיר את הכסף. צה"ל מתכוון לגבות בחזרה כספים ממאות אנשי קבע, שהשיגו באופן לא חוקי תואר רבני וקיבלו בגין כך תוספת שכר בשנים האחרונות. גורם צבאי אמר ל-ynet: "מדובר בצעד מורכב, אבל אנחנו מתכוונים ללכת עימו עד הסוף. אין סיבה שמי שהשיג תואר שלא כדין יהנה מכספי מדינה שלא מגיעים לו".
לקריאת המכתב שקיבלו המעורבים בפרשה - לחצו כאן
אגף כוח אדם שיגר בימים האחרונים מכתב למאות מעורבים בפרשה, ובו הודיע להם כי יאפשר להם לערער על המהלך.
הודעה זו מהווה מעין שימוע לאנשי הקבע, שיידרשו בהמשך להשיב, כל אחד, סכומים הנאמדים אף במאות אלפי שקלים.
חקירת הפרשה בידי מצ"ח נמשכת כבר יותר משנתיים. במוקד - למעלה מ-300 אנשי קבע, מקצתם קצינים ורובם נגדים, שהעבירו לרשויות הצבא כבר לפני חמש עד שבע שנים תעודת הסמכה המעידה על כך כי רכשו השכלה תורנית גבוהה. התואר אמנם לא שימש אותם במקצוע הצבאי, אך גרם לקפיצה משמעותית בשכרם, בשיעור של כ-2,000 שקלים מדי חודש. התואר גם העניק להם תוספות כלכליות עתידיות.
עם הזמן התברר כי אותם "רבנים" רכשו את ההסמכה בניגוד למקובל. חלקם שילמו סכום כסף נאה למוסד לימודי שהעלים עין מכך שאינם עומדים בקריטריונים. אצל אחרים התברר כי המוסד שבו למדו כלל לא רשאי להעניק תעודה מעין זו. בחקירה עלה חשד כבד כי מרבית המעורבים בפרשה לא למדו את המקצוע במשך חמש שנים ולא עברו את המבחנים כנדרש.
במסגרת חקירת מצ"ח הסבוכה נקראו לעדות עשרות אנשי קבע. נגד חלק מהם התקיים הליך של דין משמעתי שהסתיים בעונש סמלי של נזיפה. רבים אחרים צפויים לעמוד לדין פלילי בקרוב. קבוצה נוספת של אנשי קבע עדיין ממתינה לתוצאות החקירה.
"זה צעד מורכב אבל נלך איתו עד הסוף"
בחודשים האחרונים נערכו בצבא דיונים בנושא ובמרכזם - השאלה הערכית האם ניתן לגבות בחזרה את הכספים שהתקבלו שלא כדין. גורמים משפטיים בצה"ל ערכו התייעצויות עם נציגי פרקליטות המדינה, ובסופו של דבר הוחלט על התפנית דרמטית. הפרקליטות הצבאית נתנה אור ירוק לאגף כח אדם בצה"ל לפעול בנושא, לא קשר לתוצאות החקירה. לפי ההחלטה - תופסק הזרמת הכספים לקבוצה זו. כמו כן מתכוונים לגבות מאותם אנשי קבע את כל הכספים שקיבלו בשנים האחרונות מצה"ל במסגרת תוספת השכר לבעלי השכלה תורנית.
במכתב ששיגרה סגן-אלוף מירב שרת, ראש ענף שכר קבע וגמלאות מהמחלקה לשירותי הפרט והפרישה (מופ"ת) למאות המעורבים, והגיע ל-ynet נכתב כי הכסף ייגבה על סמך עדויותיהם במצ"ח. "נמצא כי תעודת ההסמכה... שהצגת לרבנות הצבאית לצורך קבלת תוספת שכרית, הגשת על אף שלא ביצעת את המטלות הנדרשות לקבלתה...". עוד כתבה סא"ל שרת כי התעודה הוצגה "תוך הצגת מצג שווא לגבי לימודיך ואופי הסמכתך וכי אינך עומד בתנאים המזכים בתוספת שכר בגין הסמכה לרבנות".
"מדובר בצעד מורכב, אבל אנחנו מתכוונים ללכת עימו עד הסוף", אמר גורם צבאי, "לקח לזה זמן להבשיל, היו לא מעט גופים שעסקו בזה, המתנו שמצ"ח יסיימו את העבודה, שיהיה ביסוס עובדתי, וכעת שוגרו המכתבים למעורבים". לנמענים ניתנה זכות שימוע, בכתב בלבד, והם יוכלו להגיב בתוך שלושה שבועות. "תהיה ועדה המורכבת מאנש מקצוע, כולל משפטנים, שתבחן את הטענות ולפי החלטתה - נפעל".
הוועדה תקבע גם את אופן גביית התשלומים, לרבות את המועד שממנו ואילך ייקבע כי האיש לא זכאי לתוספת, כמו כן תבחן הוועדה את פריסת התשלומים להחזר הכספים. "כל מקרה ייבחן לגופו של האדם, כאשר לנגד ענינו אנו רואים את המטרה: מי שאינו זכאי - לא יקבל", הסביר הגורם הצבאי.
עורכי הדין שלומי צפורי ושלומי רכבי, המייצגים רבים מהמעורבים בפרשה, טוענים כי מרבית משרתי הקבע הנדרשים להשיב כספים,
הם אנשים ישרי דרך, שהולכו שולל על ידי המוסדות בהם למדו, ובפועל - הם בעלי הידע הנדרש לקבלת ההסמכה ואין כל הצדקה לשלול מהם את זכאותם לכספים.
"אין זה סביר שמצד אחד מקבלת הפרקליטות הצבאית את טענתנו בדבר תום ליבם של לקוחותינו ונמנעת מהעמדתם לדין, ומהצד השני – צה"ל בא עמם חשבון ודורש מהם להשיב כספים שהתקבלו בתום לב, עליהם הסתמכו לאורך שנים ארוכות", אמרו הפרקליטים.
חלק נוסף מהמעורבים בפרשה, נפגשו בימים האחרונים עם עורך הדין אילן כץ. לדבריו, הצבא ידע כי הנגדים יוצאים ללימודים לצורכי הגדלת שכרם, ולכן אין לבוא אליהם בטענות. הוא ציין כי חלק גדול מהנגדים הם בעלי משפחות מרובות ילדים והדרישה להשיב את הכסף היא פגיעה אנושה בתא המשפחתי שלהם.