שתף קטע נבחר

החקירה החלה: "משרד הבריאות לא מאמין בנסים"

סגן מנהל בית החולים נהריה הגדיר את "שובה לחיים" של הפגה כ"נס". במשרד הבריאות עונים לו: אנחנו לא מאמינים בנסים, או שלא בדקו אם התינוקת בחיים או שזה לא נעשה כראוי. שתי ועדות בדיקה יחקרו את הפרשה הכאובה. לבקשת ynet, מעלים רופאים מומחים חמש תהיות מרכזיות שעולות מן האירוע החמור

עכשיו מגיע שלב השאלות הקשות: שתי ועדות בדיקה יחקרו את פרשת הפגה שמותה נקבע ו"חזרה" לחיים בבית החולים בנהריה – ועדה פנימית מטעם בית החולים וועדה חיצונית שתמונה על ידי משרד הבריאות, כך נמסר אמש (ב') ממשרד הבריאות.

 

גורם במשרד הבריאות התייחס לדברי סגן מנהל בית החולים בנהריה לפיהם מדובר בנס רפואי ואמר: "משרד הבריאות לא מאמין בנסים. הנקודה הבעייתית היתה טרם העברת התינוקת למקרר. בנקודה הזו היה צריך לבדוק אם התינוקת בחיים. אי אפשר לדבר כאן על טעות בשיקול הדעת. או שלא בדקו אם התינוקת בחיים או שזה לא נעשה כראוי. אלו האפשרויות. לדעתי, לא נעשתה בדיקה".

 

"זה מה שקורה כשגינקולוג בודק דופק של עובר"

עם זאת, נאונטולוג (רופא פגים) בכיר באחד מבתי החולים אמר כי מנסיונו ישנם מקרים של דופק לא סדיר בפגים, שעשוי להראות כמוות. "אם יש קצב לב מאד איטי, יכול להיות שבדיקת הרופא פספסה את זה. אי אפשר להוכיח אם מה שהרופאים שמעו היה קצב לב איטי, או הפסקה ממושכת ולב שהתאושש", הוא אומר וסיפר מניסיונו כמתמחה צעיר בארצות הברית, "אני בדקתי תינוק שבמשך שמונה דקות לא היו לו פעימות לב. התקשרתי לממונה עלי ואמרתי שהילד נפטר ותשע דקות לאחר מכן קצב הלב שלו חזר". עוד סיפר כי ראה עוברים במשקל לידה של 100 או 200 גרם שבמשך כמה שעות נשמו וחדלו לנשום לסירוגין.

 

 

אבל עיקר הבעיה בעיניו נעוצה בכך שאת בדיקת הפג ביצעו גינקולוגים ולא רופאי פגים. "מה מבין רופא נשים בבדיקה פיזיקלית של פג? לא רק שהם לא בודקים פגים, הם אפילו לא מסתובבים עם סטטוסקופ", הוסיף.

 

"הטעות - הגדרת ההליך כהפסקת הריון"

נאונטולוג אחר סבור שהטעות הקשה שנגרמה בנהריה נעוצה בהגדרת הפעולה כהפסקת הריון ולא כלידה מוקדמת. "הבעיה היא בכך שכל ההליך תוכנן כהפסקת הריון ואז ההסתכלות על התינוק היא משנית לחלוטין. כשבאים ללידה באים להחיות תינוק, אבל כשיודעים מלכתחילה שזו הפלה אז לא נוקטים בפעולות החייאה. אני מניח שהיה שם דופק מסויים ותנועות נשימה מסויימות, אבל בסיטואציה של הפסקת הריון לא שמו לב לזה". עוד אמר כי, "קביעת מוות בפגים היא נושא מורכב ואירעו בעבר תופעות של העדר דופק".

 

נושא שבוע החיות הוא סוגיה אתית טעונה בישראל ובעולם. מדינות שונות הגדירו באופן שונה מהו השבוע שממנו כדאי לעשות מאמצי החייאה בפג. בישראל מקובלת ההנחה כי העובר בר חיות מהשבוע ה-24 ואילך וכי עובר

שנולד קודם לכן סיכויי ההישרדות שלו נמוכים והוא יסבול ממומים קשים. אין חוקים הקובעים מתי יש להחיות פג, אבל רופא שיבחין בסימני חיות גם בפג בשבוע ה-23 ויבין מההורים שהם רוצים לעשות כל מאמץ להחיותו למרות הסיכוי שהוא יסבול ממומים קשים יעשה כן. ביפן, לשם השוואה, מטפלים הרופאים בפגים מגיל 22 שבועות אך ישנן מדינות באירופה שבהן מתחילים מאמצי ההחייאה משבוע 25 ואילך.

 

מנתונים שנאספו על ידי פרופ' בריאן רייכמן, מומחה לנאונטולוגיה ומנהל כללי בבית החולים לילדים ספרא בתל-השומר אודות תינוקת במשקל לידה נמוך עולה כי בשנת 2005 נפטרו 52 אחוזים מהפגים שנולדו במשקל שבין 600 ל-700 גרם, כמו הפגה בנהריה. עוד עולה כי רק 7.5 אחוזים מהפגים שנולדו מתחת לשבוע ההריון ה-24 הצליחו לשרוד.

 

השאלות הקשות בפרשת הפגה מנהריה

בימים הקרובים יחלו לעלות על פני השטח השאלות המקצועיות הקשורות ב"מותה" של הפגה וחזרתה לחיים והתהיות באשר למהלך הטיפולי שהתבצע בבית החולים נהריה. בתגובה לבקשת ynet, העלו רופאי ילדים בכירים ומומחים לנאונטולוגיה (רפואת פגים) חמש שאלות מרכזיות העולות מן הפרשה:

 

1. מה רצו ההורים?

השבוע ה-23 ברחם נחשב לגיל החיות. מעל גיל זה, החל בשבוע ה-24, נהוג באופן שגרתי ברחבי העולם וגם בישראל להמשיך בכל המאמצים כדי להציל את העובר שנולד. אולם בגיל 23 שבועות ומטה, הנזקים העתידיים כה קשים וסיכויי ההישרדות מעטים, כך שבמקומות רבים בעולם נהוג שלא להמשיך בטיפול בפג. בישראל מקובל להיוועץ בהורים ולשאול באשר לרצונם, למול הסיכונים הרבים הכרוכים במאמצי ההחייאה. נשאלת השאלה – האם נועץ הצוות הרפואי בהורים טרם הלידה או שהתבצעה החלטה על ידי הצוות הרפואי? אם אכן היה נועץ הצוות הרפואי עם ההורים ותשובתם הייתה להמשיך בלידה, ייתכן שהיו מתבצעים מאמצי החייאה מיידיים בפג שנולד, שהיו אולי מונעים את הטרגדיה.

 

2. מה הראה המוניטור העוברי?

מאחר שהפגה הצליחה לשרוד שעות ארוכות לאחר הלידה, סביר להניח שכבר בלידתה היה דופק. נשאלת השאלה – מדוע הראה המוניטור העוברי טרם הלידה כי לא קיים דופק עוברי? האם המדובר בתקלה במכשיר עצמו? האם המדובר בדופק איטי מאוד (ברדיקרדיה) שפוענח בטעות על ידי הגינקולוגים כחוסר פעילות של הלב?

 

3. לאן "נעלם" הדופק לאחר הלידה?

כאמור, לא הגיוני שהפגה שנולדה הייתה מחוסרת דופק בלידתה, משום ששרדה שעות ארוכות אחר-כך. אם אכן לא היה דופק, הייתה הפגה מתה בתוך זמן קצר. האם ייתכן כי בדיקת הדופק שבוצעה לפגה לאחר הלידה לא בוצעה כראוי?

 

4. האם היא אמנם לא נשמה?

פגים בגיל צעיר נוטים להציג נשימות שטחיות מאוד ולא אפקטיביות, עקב חוסר הבשלות של מערכת הנשימה. לאור הנתון הזה נשאלת השאלה האם אמנם לא נשמה הפגה, או שמא נשימותיה היו כה שטחיות עד שהרופא הבודק לא הבחין בהן והחליט כי היא אינה נושמת?

 

5. מה גרם להידרדרות במצב העובר שהוביל להחלטה ללידה מוקדמת?

חרף גילה הצעיר כל כך של הפגה, בשבוע 23, הרי שמשקל הלידה – 610 גרם, נחשב למשקל לידה טוב עבור פגים בשבוע זה, מה שמגביר את הסיכויים להצלתו. נשאלת השאלה – מה גרם מלכתחילה להידרדרות במצבה של הפגה חרף המשקל התקין?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאיזה מגדוב, אם הפגה. האם התייעצו איתה?
צילום: גיל נחושתן
צילום: עידו בקר
הפגיה בנהריה. למה גינקולוג בודק דופק של עובר?
צילום: עידו בקר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים