יער חדרה: מטיילים בצל הארובות של הפארק
נחל חדרה סבל במשך שנים מזיהום ומהזנחה ועבר תהליך שיקום נרחב. המבקרים בו יוכלו ליהנות מטיילת וכרי דשא, וייתקשו להאמין שמדובר באותו המקום ממש. טיול משפחתי בפארק וביער
מי שהתרגל לאטום את נחיריו כשהוא עובר בסמוך לנחל חדרה, יתקשה להאמין שמדובר באותו הנחל ממש. קק"ל, יחד עם חברת החשמל, עיריית חדרה והמשרד לאיכות הסביבה שיקמו את שפכו של הנחל לים והפכו אותו לאתר טיולים שכדאי לבקר בו.
תהליך השיקום הממושך אומנם לא החזיר את נחל חדרה לימי בראשית, אז זרמו בו מים מתוקים, אך הוא בהחלט ניטרל חלקים מהמפגע האקולוגי המכוער. מדי יום, אלפי קוב של מים נשאבים מהים, עוברים במסלול הקירור של תחנת הכוח לייצור חשמל ("אורות רבין") ומוחזרים, נקיים וחמים בחזרה אל הנחל. על סוללת העפר טיילת יפה, כרי דשא ושפע פריחות.
תעודת זהות
אזור גיאוגרפי: מישור החוף.
מתאים לטיולים: לכל המשפחה - נקודת המוצא במחלף אולגה ונקודת הסיום בתחנת הרכבת שביער חדרה (מערב). הסיור משלב נסיעה עם הליכות קצרות בפארק וביער. אורך קטע הנחל כ-1.3 ק"מ, 4 ק"מ בנסיעה. משך הסיור כ-3-4 שעות, לפי העניין.
עונה מומלצת: כל השנה. בין החודשים נובמבר-מרץ ניתן לחזות במושבת הקורמורנים הנחשבת לשנייה בגודלה בארץ.
ציוד נדרש: נעליים להליכה במים, בגדי ים, משקפות לצפייה בציפורים, מפת סימון שבילים "הכרמל" - מס' 4.
אזהרות: אין לרחוץ במי הבריכה של המזרקה. הרחצה באפיק הנחל אסורה. הליכה על הסוללה שמצפון לנחל מותרת להולכי רגל בלבד. לא מומלץ לאכול מדגי הנחל.
חניונים נופש: חניון חורשת האיקליפטוס בגדה המזרחית של הנחל, חניוני יער חדרה (בסמוך לתחנת הרכבת חדרה מערב). בחניונים פזורים שולחנות פיקניק שחלקם מותאמים לנכים.
אתרים נוספים בסביבה: פארק השרון, שמורת הר חורשן, שמורת נחל תנינים, רמת הנדיב, פארק ז'בוטינסקי בשוני, גן לאומי קיסריה ופארק אלונה.
נחל חדרה - הדור החדש (צילומים: ארכיון קק"ל)
יוצאים לדרך
נתחיל את המסלול במגרש החניה של תחנת הכוח, בגדה הדרומית של הנחל. אין שום בעיה לחצות את הנחל לצידו השני: שפך הנחל לים מאוד רדוד, כך שאפשר לחלוץ נעליים, לקפל את המכנסיים ולעבור. למרגלות הסוללה של אותה גדה, המפרידה בין הנחל לתחנת הכוח, יש מפל של מים חמים בגובה של יותר משני מטרים היוצרים בריכה חביבה. במקום גם מדשאות ופרחים מנקדים את חומת הבטון המקיפה את התחנה.
רוחב הנחל מגיע בקטע זה לכ-30 מטר. ליד המים יש רציף ארוך, עשוי מבטון, שנראה כמו מזח שממתין לסירות שייקשרו אליו. במרכז הרציף ממוקמת "כיכר המבוע" - מזרקה דמוית פטרייה ענקית, שבמרכזה גולשים מים שוצפים אל בריכה עגולה.
לגדר תחנת הכוח צמודה סוללה בגובה של 17 מטר, הבנויה מפסולת פחם. על הסוללה יש צמחייה מפותחת, לאחר שהתברר כי אפר הפחם מהווה כר נוח לצמיחה, והדשא והפרחים הרבים הם עדות לכך. בניסוי מדעי שנערך בימים אלה במכון וולקני במימון חברת החשמל הצליחו לגדל לאחרונה חסה בריאה על מצע אפר הפחם ובכך להוכיח כי הסיכון לזיהום מקורות מים על ידי אפר פחום הוא נמוך מאוד.
גם חזרתו של הקורמורן הוא הוכחה לשיפור במצבו של הנחל. כך נחנכה מושבת הקורמורנים על האיקליפטוסים, ליד מכון השאיבה הישן שבסמוך לנחל. אלפי קורמורנים נמצאים במקום בחודשים נובמבר עד מרץ, וניתן לצפות בהם בשעות הבוקר, כאשר הם ממריאים במבנה של ראש חץ לבריכות הדגים שבסביבה. אפשר לראות בנחל גם ציפורים נוספות כמו ביצנית, חופית, סופית, אגמית וצמחי מים. קק"ל מבצעת בימים אלה עבודות שיקום ופיתוח גם בחלקו העליון של הנחל.
אפשר ללכת לאורך הנחל מזרחה, ליהנות מחורשת האיקליפטוס שבה שולחנות לפיקניק ופינות משחק לילדים. וכשמגיעים לסכר הבטון קרוב לכביש החוף, אפשר לחצות את הנחל בהליכה עליו. או שיבש שם לגמרי, או שזרימת המים שם מסתכמת בלא יותר מזרזיף (בחורף יש יותר זרימת מים!).
כיכר המבוע שבמרכז הרציף
יער חדרה: אם אתם בסביבה
אם אתם כבר בסביבה, אפשר לסור ליער חדרה, המרוחק לא יותר מ- 1.5 ק"מ מהנחל. נחזור לכיוון מחלף אולגה, אבל במקום לפנות לכביש החוף, נמשיך ישר. מעט לפני צומת חדרה, נפנה לכיוון תחנת הרכבת (חדרה מערב), ושם נחנה בשולי יער איקליפטוס גדול שפעם היתה במקומו ביצה גדולה.
תחילה נבקר ביער חדרה שניטע בשנת 1896 (תרנ"ו) על ידי חלוצי חדרה במימון הברון רוטשילד בשטחי הביצה הגדולה שנקראה בעבר "בירכאטס". היער משתרע על שטח של כ- 1,400 דונם. בצפון הוא גובל בכביש הרוחב המחבר את מרכז חדרה עם גבעת אולגה, בדרום בפארק השרון ובחולות עמק חפר, במערב במסילת הברזל חיפה- ת"א, וגבולו המזרחי - שטחי החקלאות שממערב לכביש חדרה-פתח תקווה. היער מסמל את מאבקם של המתיישבים היהודים בקדחת ובייבוש הביצות. היער הכה שורש, אבל הביצה המשיכה לרחוש ובכל חורף הוצפו השטחים מחדש, עד שהפעילו את שיטת הניקוז בעזרת תעלות.
עיקרו עצי איקליפטוס נטועים: איקליפטוס המקור והאיקליפטוס שחום. היער הוא אחת הנקודות הנמוכות ביותר באזור, ולכן נוצרה בו בעיה חמורה - בחורף מתנקזים אליו מי נגר עילי של ניקוז העיר חדרה ומזהמים את אותו.
עד מהרה הם נוכחו לדעת כי האיקליפטוסים אינם מסוגלים לשתות את המים הרבים שמתנקזים אליו והפתרון נמצא על ידי חפירת תעלות ניקוז והזרמת מים לכיוון הנחליםף, שיושם באזור ברכת עטה רק בשנות השלושים של המאה הקודמת.
מתאים גם לטיולי אופניים לכל המשפחה
נצא מחניון קק"ל שביער ונפנה מערבה לדרך עפר הגובלת ביער. לאחר כ-500 מטרים נגיע לבריכת סמר, שלולית מים שרק בחורף מתמלאת ממי הגשמים, שריד לביצה הגדולה בירכטאס, שעליה ניטע יער חדרה. בחורף רוחש כאן עולם שלם של צמחי ביצה, צפרדעים, קרפדים ואילניות ויצורי מים אחרים.
נמשיך דרומה בין מסילת הברזל ליער. בגבעות הכורכר שמעבר למסילה שוכן תל איברכטאס. ייתכן שזה היה מקומו של היישוב היהודי בירכתא, הנזכר במשנה. במקום התגלו עתיקות מהתקופה הכנענית התיכונה א' ומהתקופה הרומית-ביזנטית. לא הרחק משם נצפה בשפע של ציפורים נודדות התרות אחר מזונן. בחודשי הקיץ בולטים האנפות והעורבים, ובחורף - השחפים וההדיות.
בקצה הדרומי של היער הקימה קק"ל חניון פיקניק נוסף, מקום ראוי למנוחה. מכאן נמשיך עוד קצת דרומה, אל אתר עצי אלון התבור הגדולים, הנראים מהחניון. זהו חלקו הפראי של פארק השרון. נהלך ביער הפארק כאחד קילומטר. נעלה על גבעה מדרום לחממות משם ניתן לצפות על ברכת היער (בירכת עטה).
מנקודת התצפית נחזור אל יער חדרה ונפנה צפונה, הפעם מצידו המזרחי של היער. נעבור בשולי היער המזרחיים ונחלוף בדרך ליד ארגזי כוורות – זהירות לא להתקרב לדבורים העסוקות באיסוף הדבש. ענף הדבש הינו פרנסה חשובה לתושבי הסביבה - פרחי האיקליפטוס המופיעים בסתיו מספקים לדבורים צוף, וזו חשיבות נוספת לעצים היסטוריים אלו. הדרך מובילה אותנו לגשר מעל תעלה רחבה. זוהי התעלה המרכזית המנקזת את יער חדרה, לכיוון ברכת-יער. בקיץ נוכל להלך בתעלה אל תוך היער. הדרך המהירה לנקודת הסיום שלנו - החניון - עוקפת את היער ממזרח.
כיצד מגיעים
נוסעים על כביש החוף (מס' 2) עד מחלף גבעת אולגה. פונים מערבה לכיוון הים, ובפנייה הראשונה שבה אפשר לפנות ימינה - פונים. נוסעים כ-2 ק"מ על דרך מצופה באספלט, ומגיעים אל גדת הנחל. בשולי תחנת הכוח לייצור חשמל "אורות רבין". יש להחנות את הרכב במגרש החניה המיועד, שנמצא בגדה הדרומית של הנחל.