שקרן, רואים לך בעיניים!
מדענים באנגליה גילו שכאשר אנשים משקרים הם ממצמצים פחות
לא רק מהירות הדופק וקצב הנשימה מעידים על אדם כי הוא אינו דובר אמת. מסתבר, טוענים מדענים מאוניברסיטת פורטסמאות' שבאנגליה, שגם עפעופי העיניים של השקרן מסגירים את חוסר יושרו. מחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Non-verbal Behaviour, בדק את פעילות העפעפיים של שתי קבוצות בנות 13 איש. האחת הייתה של דוברי אמת והשנייה של שקרנים. מהמחקר עולה, שכאשר אדם משקר הוא ממצמץ פחות מאשר בדרך כלל. מיד לאחר ששיקר, לעומת זאת, הוא מתחיל למצמץ בתדירות של פי 8 מהרגיל.
הניסוי נערך, כאמור, בשתי קבוצות של 13 איש. קבוצה אחת, קבוצת המבחן, נתבקשה לגנוב טופס מבחן ממשרד במעבדה. הקבוצה השנייה, קבוצת הביקורת, נתבקשה להסתובב באופן חופשי בזמן הגניבה ולא לעסוק בשום פעילות מיוחדת. לאחר מכן, שאלו החוקרים את הנבדקים מה עשו בזמן שנגנב הטופס. הנחקרים שעסקו בגניבה נתבקשו לשקר ולומר שהיו במקום אחר בזמן שנגנב הטופס, והנחקרים שלא השתתפו בגניבה נתבקשו לומר את האמת. בזמן החקירה, חוברו אלקטרודות לעפעפיהם של הנחקרים, ובאמצעותם עקבו המדענים אחר כמות העפעופים שלהם.
עוד בנושא
צבא ארה"ב מנסה לקרוא מחשבות
הצבא האמריקאי השקיע 4 מיליון דולרים במחקר שנועד לפתח טכנולוגיה לקריאת מחשבות
תוצאות המחקר מחלקות את פעילות העפעפיים של הנחקרים ל-3 תקופות. תקופת קו ההתחלה, היא פרק הזמן שנמשך מרגע שחוברו האלקטרודות לעיני הנחקרים ועד שנשאלה השאלה הראשונה. תקופת המטרה, היא פרק הזמן שבו ענו הנחקרים על שאלות שהוצגו בפניהם. תקופת הפיצוי, היא פרק הזמן שנמשך מרגע שנשאלה השאלה האחרונה ועד שנותקו האלקטרודות.
תוצאות המחקר מחזקות את ההיפותזה של החוקרים, המבוססת על ספרות מחקר שנכתבה בעבר, כי כאשר אדם משקר קצב המצמוצים שלו יורד ומיד לאחר שסיים לשקר, קצב המצמוצים עולה באופן חד. בתקופת קו ההתחלה, השקרנים ודוברי האמת מצמצו בקצב אחיד ושווה. בתקופת המטרה, ירד קצב המצמוצים של אלו שהשתתפו בגניבת טופס המבחן ושיקרו על כך לעומת קצב המצמוצים של אלו שבילו את אותו זמן בעיסוקים אחרים, עליהם דיווחו לחוקרים. בתקופת הפיצוי, מיד לאחר תום החקירה, התגבר קצב המצמוצים של השקרנים והגיע לשיעור ממוצע של פי 8 מקצב המצמוצים של דוברי האמת.
החוקרים סבורים שהירידה במצמוצים אצל שקרנים היא תוצאה של ריכוז מוגבר. "אנשים שמשקרים צריכים להמציא סיפורים, לזכור את הסיפורים שהמציאו כדי לשמור על עקביות ולזכור מה אמרו למי ומתי. שקרנים מנהלים את התנהגותם יותר מאנשים דוברי אמת, על מנת להיראות אמינים בפני מי שהם משקרים לו" אמרה שרון ליל לכתב ה'דיילי טלגרף', "מדוע שקרנים ממצמצים יותר לאחר שהפסיקו לשקר, זה כבר לא ברור לנו. יתכן שזה מעין שסתום בטיחות, שמשחרר אנרגיה אחרי המתח שנוצר בזמן השקר".
מכונת הפוליגרף, הנמצאת כרגע בשימוש נרחב למרות שתוצאותיה אינן קבילות בבתי משפט בישראל, מודדת קצב נשימה, הזעה ושינויים בלחץ הדם והדופק. מחקר זה אינו הראשון לטעון שגם קצב המצמוצים בעיניים יכול להעיד אם אדם דובר אמת או שקר. אפשר שבעתיד ישולבו בבדיקת הפוליגרף אלקטרודות שיחוברו לעפעפיים וימדדו את קצב מצמוצי העיניים של הנחקר.
למחקר המלא - לחצו כאן
הריכוז שנדרש מהשקרן גורם לו למצמץ פחות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בדיקת פוליגרף. בעתיד אולי ימדדו גם את קצב המצמוצים
צילום: שאול גולן