מחיר הנפט זינק ב-4.9%, בגלל רוסיה ונאט"ו
אחרי שבועות ארוכים של ירידות במחיר הזהב השחור, הוא זינק אמש למחיר של 121.2 דולר לחבית, על רקע הצהרת נאט"ו כי רוסיה הפסיקה לשתף אתה פעולה
מחיר הנפט זינק אמש (ה') ב-4.9% וסגר ברמה של 121.18 דולר לחבית. מדובר בשיא של יותר משבועיים במחיר הזהב השחור. במהלך המסחר הגיע אמש מחיר הנפט ל-122.04 דולר - שיא מאז ה-4 באוגוסט. עם זאת, בהשוואה ל-11 ביולי, מחיר הנפט עדיין נמוך ב-17% לעומת השיא שהגיע אליו הנפט אז - 147.27 דולר לחבית.
נראה כי הסיבה להתייקרות הנפט היא המתיחות הגואה בין רוסיה לנאט"ו, שעשויה להיחשב לחידוש של המלחמה הקרה: נאט"ו הצהירה אמש שרוסיה הפסיקה לשתף אתה פעולה, על רקע המלחמה בין רוסיה לגאורגיה, העיכובים בנסיגת רוסיה מגאורגיה וההסכם, שנחתם שלשום בין וושינגטון לוורשה, לפיו ארה"ב תציב טילים אמריקניים בשטח פולין. בשוק הנפט חוששים כי רוסיה תנקוט בעיצומים בנוגע לאספקת הנפט ומוצריו למערב.
עוד מושפע המסחר בנפט מהיחלשות הדולר מול האירו לשפל של שבוע. הדולר נחלש לרמה של 1.4875 דולר ליורו, לעומת 1.4747 דולר ליורו ביום קודם. מדד הקומודיטיז (סחורות גלם) של חברת רויטרס עומד לרשום את העלייה השבועית החדה ביותר שלו ב-33 השנים האחרונות.
"ישנם מספר גורמים גיאופוליטיים באוויר כמו רוסיה ואיראן המביאים לעליית מחיר החבית", כך מוסר Tony Machacek, ברוקר בבית ההשקעות Bache Commodities, "הדולר החלש עוזר גם הוא למהלך האחרון של חבית הנפט".
נאט"ו: רוסיה שברה את הכלים
דוברת נאט"ו, כרמן רומרו, מסרה אתמול כי רוסיה הודיעה לארגון על הפסקת שיתוף הפעולה הצבאי ביניהם. הדוברת אמרה: "רוסיה הודיעה לנו בערוצים צבאיים כי שר ההגנה בפדרציה של רוסיה החליט להפסיק את שיתוף הפעולה הבינלאומי בין רוסיה ומדינת נאט"ו".
כמה מחברות נאט"ו - נורבגיה, אסטוניה ולטביה - כבר הודיעו כי קיבלו הודעה מרוסיה על הצעד הזה, שמגיע בעקבות הודעת נאט"ו כי כל עוד הצבא הרוסי עדיין פרוש בגאורגיה - לא תוכל הברית הצבאית לקיים יחסים תקינים ונורמליים עם מוסקבה. רומרו אמרה לכתבים בבריסל כי לחברות ברית נאט"ו ולרוסיה לא תוכננו פעולות משותפות לפני תחילת חודש ספטמבר.
מוקדם יותר אמר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כי אין זו כוונתה של ארצו לנתק את הקשרים עם נאט"ו. "הכל תלוי בסדר העדיפויות של נאט"ו. אם הם מעדיפים לתמוך במשטר פושט הרגל של סאאקשווילי במקום בשותפות עם רוסיה, לא תהיה זו אשמתנו", הוא אמר.
בברית הצבאית הצפון אטלנטית חברות 26 מדינות - ביניהן ארצות-הברית, בריטניה, גרמניה, צרפת, ספרד וקנדה. המדינות קבעו לפני כארבעה חודשים כי אוקראינה וגאורגיה יוכלו להצטרף בעתיד לנאט"ו, אך לא נקבו בתאריך רשמי. רוסיה, תחילה בהנהגת ולדימיר פוטין וכעת בהנהגת דימיטרי מדבדב, הבהירה כי היא מתנגדת בתקיפות לצירוף מדינות סובייטיות-לשעבר לברית המערבית.