ההצבעה על התקציב: מופז מגייס עוד מתנגדים
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מתעקש להעלות את תקציב המדינה להצבעה עוד הלילה, אולם לפי שעה דווקא גוברים הקולות נגד תקציב 2009. השר שאול מופז, המתמודד על ראשות קדימה, הצליח לגייס שני שרים שיצביעו נגד וכעת עומד מספר התומכים על שבעה בלבד
מתרחב מעגל המתנגדים לתקציב המדינה: הדיון המרתוני על תקציב המדינה לשנת 2009 החל בשעות הבוקר (יום א'), אולם סופו טרם נראה באופק ולפי שעה - דווקא גוברים הקולות נגד התקציב. נכון לשעות הערב, 17 שרים, בהם ארבעה שרים מקדימה, הביעו התנגדותם לתקציב, לעומת שבעה שרים שתומכים בו. עם זאת, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושר האוצר, רוני בר-און, עומדים על דעתם להעלות את התקציב להצבעה עוד הלילה.
הקרב על הקופה:
- החלופות של בר-און: ביטחון או רווחה
- המודל של ברוורמן: להגדיל הוצאות
- אזהרה מאמריקה: עמידה במסגרת - תנאי לערבויות
- בניגוד לספין / צבי לביא על חוק ההסדרים
- הייתה מלחמה? / רון בן-ישי על תקציב הביטחון
- שירת הברבור
/ רוני סופר על הקרב האחרון
שר התחבורה, שאול מופז, המתמודד על ראשות "קדימה", מתנגד לתקציב וכעת מציגים תומכיו קו אחיד. מופז ושני השרים התומכים בו בפריימריז, רוחמה אברהם וזאב בוים, "יישרו קו" נגד התקציב, למרות שלכל אחד מהם נימוקים משלו להתנגדות. עם זאת, מופז הוא זה שמוביל את ההתנגדות, מחשש שאם יזכה בפריימריז, לא יוכל לתמרן מול סיעות הקואליציה, כדי להותיר את הממשלה ולהימנע מהליכה לבחירות.
השרים לבני ומופז בישיבת הממשלה (צילום: AFP)
לפי שעה, המתנגדים לתקציב הם שבעת שרי מפלגת העבודה, ארבעת שרי ש"ס, ארבעה שרים מקדימה -שאול מופז, זאב בוים, רוחמה אברהם ואבי דיכטר - שני שרים מהגמלאים, וייתכן שגם השר חיים רמון, שטרם החליט סופית כיצד יכריע. רמון מתנגד לקביעה שההצבעה על התקציב תתרחש עוד הלילה, כפי שתבעו אולמרט ובר-און.
האפשרות שרמון, המקורב לראש הממשלה, יתנגד לתקציב - מפתיעה יחסית. אחר הצהריים הוא התבטא בממשלה נגד התקציב, אך בלשכתו לא מוכנים עדיין לומר כיצד יצביע. על פניו, כך אומרים יודעי דבר, ייתכן שרמון למרות התנגדותו, רק ימנע בהצבעה על התקציב. כך או כך רמון הוא השר ה-18 המביע התנגדות לתקציב 2009, על שתי החלופות שהציג שר האוצר בפני הממשלה.
"מדיחי אולמרט החליטו לפגוע במשק"
"אני כופר בכך שאם לא מצביעים על התקציב נוהגים בחוסר אחריות", אמר רמון בתגובה לתביעתו החד משמעית של ראש הממשלה, להכריע בנושא עוד הלילה. "אני זוכר שעד לפני כמה שנים הגדלת ההוצאה השנתית היתה אחוז אחד והודיעו לנו איזה אסון יהיה בישראל אם נעלה את זה. אפשר לשכנע מה טוב ומה רע, בלי לאיים עלינו עם אמריקאים ועם דרוג אשראי".
לדבריו, "כשמרכיבים קואליציה, לא מקצצים בתקציב אלא מוסיפים. אז באות המפלגות ורוצות הישגים. לכן מי שהחליט להדיח ראש ממשלה החליט לפגוע במשק. כל המשק יודע ומחכה עכשיו למשא ומתן קואליציוני. גם אם פה מאשרים תקציב, הרי שהוא לא יעבור בכנסת. זה מה שנגרם מכך שראש ממשלה בישראל לא ימשיך לכהן. זה מה שקורה כשפועלים בחוסר אחריות".
מתנגד נוסף מקדימה, השר לביטחון פנים אבי דיכטר, אמר בממשלה: "שלוש שנים חוזרים ראשי ממשלה על הצורך לתת עדיפות למשטרה, אך הדבר לא מבוצע בפועל. באפריל 2008 אמר אולמרט שצריך לתת עדיפות למשטרה, כפי שנעשה כמו בחינוך וברווחה, אולם לפני שבועיים קוצץ סכום של עשרות מיליוני שקלים מתקציב המשטרה".
אולמרט למתנגדים: ברברנים אינטרסנטים
הדיון המרתוני נפתח בטונים צורמים. אהוד אולמרט, במאמץ לאשר את התקציב האחרון שלו כראש ממשלה, כינה את המתנגדים "צעקנים, ברברנים ואינטרסנטים". הוא הבהיר: "יש ויכוח, אבל מרגע שתיפול הכרעה - יש ממשלה, ומי שיתנגד לא יהיה שותף. אני מזכיר לכולם ששנת 2009 עלולה להיות קשה מאוד, ועלינו לנהוג איפוק, יציבות וזהירות. המשק הישראלי עלול להתערער, ושכר הסיפוק המיידי של ההגדלה בהוצאה עלול לצאת בהפסדנו. אני לא אתן יד שהמערכת הכלכלית תתנפץ בשל שיקולים פוליטיים או אינטרסנטיים צרים. אסור שהכלכלה הישראלית תהיה נתונה למשחקים של פוליטיקות ובחירות. אני אומר את זה לשרים ברוח הידידותית ביותר שיכולה להיות".
שר האוצר, שביקש מעמיתיו להכריע בין החלופה מוטת התקציב לזו מוטת הרווחה, הפציר בהם: "הפרידו את הכלכלה מהפוליטיקה, זה יום מכריע למשק". בהתייחסו לאיומו של מזכ"ל ההסתדרות, עופר עיני, להכריז על שביתה כללית במשק, הבהיר בר-און: "אין ולא הייתה כוונה לפגוע ביחסי העבודה במשק, להפר את משפט העבודה והסכמים קיבוציים קיימים". בעניין תקציב הביטחון, אמר: "אין ולא הייתה כוונה לפרוץ את המסגרת של המלצות ועדת ברודט".
מפלגת העבודה דוחה את שתי החלופות,
ותובעת להגדיל את יעד ההוצאות של הממשלה ב-2.5% ביחס להיום, לעומת 1.7% שדורש האוצר (בהתאם לריבוי הטבעי של האוכלוסייה ובמסגרת ההבטחות לאמריקנים, סביב הערבויות). מקורבי היו"ר, אהוד ברק, תקפו את אולמרט: "ייטיב ראש הממשלה לעשות אם יתרכז בבעיות תקציב הביטחון, ולא בהצהרות ריקות באשר לאופן החד-צדדי בו הוא ושר האוצר הורסים את תקציב המדינה. ברק מקיים התייעצויות עם הגורמים החשובים במשק, בהם ההסתדרות, המעסיקים ושרים, ללא קשר לזהותם המפלגתית. מוטב שכך יעשו גם ראש הממשלה ושר האוצר, על מנת להגיע לתקציב מאוזן ושפוי".