שתף קטע נבחר
 

למגדלי צמרות בת"א יהיה נוף - לבית קברות

לידי ידיעות אחרונות התגלגל מסמך ממשרד הבריאות המייעד שטח בשכונת בבלי בתל אביב לבית קברות מוסלמי - מול מגדלי היוקרה. ההקדש המוסלמי שוקל קבורה עתידית במקום

כשמכרו דירות ב-10 אלפים דולר למ"ר עם עיצוב של פיליפ סטארק, לא מכרו למיליונרים נוף לבית קברות מוסלמי, אלא שעכשיו רוכשי דירות היוקרה במגדלי YOO , ובבנינים נוספים שבמתחם צמרת, ובשכונת בבלי - יכולים בהחלט להתחיל לדאוג. לידי ידיעות אחרונות התגלגל מסמך ממשרד הבריאות המתיר למעשה קבורה בפועל בשכונת בבלי בתל אביב - מול מגדלי היוקרה; ההקדש המוסלמי, כך נודע, אכן ישקול זאת בעתיד.

 

עו"ד אחמד בלחה, מנהל בתי הדין השערי לשעבר: "כבר היום יש קברים במקום עמוק באדמה. ספק אם היום תהיה דרישה להתחיל ולקבור במקום בשלב הזה, כי אין עדיין צורך. עם זאת בית הקברות יגודר כעת ויושמו שלטים לכבד את המקום כבית קברות. בעתיד כאשר בבתי הקברות המוסלמים הקיימים באזור ייגמר מקום הקבורה, תשקל בחיוב קבורה במקום המיועד לכך".

 

מדובר על קרקע בת 2.5 דונם בשכונת בבלי, שעוררה כבר לא מעט התפרעויות לאחר ניסיון לבנות גם בה מגדלים על ידי יזמים יהודיים. בשנת 87, לוותה חתימת ההסכם למכירת הקרקע לבנייה בהתפרעויות קשות של הרחוב המוסלמי ביפו. ב-2005 שוב זעמו הארגונים האיסלאמיים, כאשר לטענתם צוותים של עיריית ת"א עשו עבודות תשתית במקום וגילו קברים מוסלמיים. במקום היו הפגנות ולא איפשרו את החפירות.

 

המסמך שבידי ידיעות אחרונות לא נחשף עד עתה. הוא אמנם נכתב ב-2003 אך מקבל דווקא השבוע משנה תוקף, לאחר פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט המחוזי ת"א, קבע כי הסכם מכר שנחתם לגבי הקרקע שנמצאת בדרום שכונת בבלי, ממש מול פרוייקט YOO, אביב בצמרת, ומתחם בבלי דרום - בטל ומבוטל, כיוון שהשטח מיועד לבית קברות מוסלמי. המשמעות כי לא ניתן לבנות על השטח ולכן גם לא ניתן למכור אותו ליזמי נדלן.

 

אלא שהמסמך מכשיר למעשה את המתחם לקבורה מוסלמית הלכה בפועל. המסמך של משרד הבריאות, שנשלח לעו"ד משה שוב, שייצג את חברת נכסי ההלכה, קובע ללא כחל וסרק: "הריני לאשר כי בכפוף לתוכניות הבנייה החלות על החלקה המייעדת אותה לבית קברות, אין כל מניעה לבצע קבורה בפועל, ובתיאום עם הגורמים המתאימים במשרד הבריאות".

 

ספק רב אם הרוכשים העשירים שרכשו דירות בפרויקט היוקרתי של מגדלי YOO בצפון ת"א ידעו שממש מתחת לאף שלהם, מעבר לכביש, עשוי לקום בית קברות מוסלמי. המשפט התנהל 17 שנים בין חברת "נכסי הלכה בע"מ", לבין "ועד הנאמנים על ההקדש המוסלמי", להם שייכת הקרקע. מדובר בשטח של 2.5 דונם שרשום במרשם המקרקעין כ"בית קברות אלג'מסין על שם המתוואלי". ועד הנאמנים, המחזיק בשטח, הוא תאגיד שמונה על ידי ממשלת ישראל בהתאם לחוק נכסי נפקדים, והוא האפוטרופוס על הנכסים.

 

בשנת 1987 נחתם הסכם בין ועד הנאמנים לבין נכסי ההלכה , שהעבירה 350 אלף דולר על חשבון העסקה, בה נקבע כי השטח מיועד לבית קברות וכי העסקה תתבצע בכפוף ל-3 תנאים: בית הדין השרעי ישחרר את ההקדש החל על בית הקברות ויאשר את העסקה; המתוואלי יחתום על יפוי כוח בלתי חוזר; עיריית ת"א תאשר בתוך 90 יום מהגשת התוכניות את שינוי היעוד חלקה. בית המשפט כאמור, קיבל את עמדת עו"ד אילן שרקון, מומחה לדיני מקרקעין, שייצג את ועדת הנאמנים וטען כי החלקה עודנה מהווה בית קברות מקודש וכל הליך מכירת שלה בטל ומבוטל.

 

עו"ד אילן שרקון אמר: "מדובר בפס"ד חשוב ביותר עבור האוכלוסיה המוסלמית. התנהל כאן משפט ארוך וקשה ובסופו של דבר השופטת קיבלה את עמדתנו. משמעות פסק הדין היא שהסכם המכר מבוטל ואין לו תוקף. הייעוד של החלקה הינו אכן לבית קברות ".

 

בניגוד למכתב החד משמעי שמתיר קבורה, ממשרד הבריאות נמסר כיום: "אישור להקמת בתי עלמין ניתן במסגרת ועדות תיכנון ובנייה בהם מיוצג משרד הבריאות על ידי מהנדס המחוז (משרד הפנים.ע.פ). הוא אינו נמצא באחריות ישירה של משרד הבריאות". עם זאת, במשרד הפנים טוענים גם הם כי הנושא אינו באחריותם: "ייעוד קרקע לבתי קברות נקבע בתוכנית בנין עיר שעוברת את הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה במשרד הפנים. הקבורה בפועל אינה בתחום משרד הפנים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מוסד אל-אקצה
עצמות במתחם בית קברות מוסלמי בתל אביב
באדיבות מוסד אל-אקצה
מומלצים