מומחים: צפון קוריאה עוד יכולה לשקם את הגרעין
על רקע הודעת המדינה הקומוניסטית על השעיית פירוק הגרעין מזהירים מומחים בתחום הגרעין כי האיום הצפון קוריאני עדיין קיים. ברשות צפון קוריאה די פלוטוניום לייצור פצצות אטום בודדות וביכולתה לשקם בתוך שלוש שנים את תוכנית הגרעין
האיום של צפון קוריאה לחדש את הפעילות במתקניה הגרעיניים המייצרים פלוטוניום למטרות צבאיות הוא מוחשי, גם אם לא מיידי - כך אמרו היום (ד') מומחים בתחום הגרעין. אתמול הודיעה המדינה הקומוניסטית שהיא שוקלת לחדש את פעילותה הגרעינית משום שלטענתה, ארצות-הברית אינה עומדת בחלקה בהסכם הפירוק.
היום הצטרפה רוסיה למדינות המערב והביעה "דאגה ואכזבה" מהודעת צפון קוריאה. במקביל הזהיר דניאל פינקסטון, מומחה בקבוצת המשברים הבינלאומית בסיאול כי "הצפון קוריאנים התמקצעו בתחום הגרעין. הם מבינים את מאפייניו הטכניים, ומעבר לכך - יש להם את משאבי האנוש הדרושים לתהליך".
מאז השנה שעברה עמלו מהנדסים, בפיקוח מומחים אמריקנים, על פירוק המתקן הגרעיני ביונגביון. זאת במטרה לפרקו לחלוטין כך שלא ניתן יהיה לחדש את הפעילויות בו במשך לפחות שנה. "הצפון קוריאנים חושבים אולי 'אנחנו יכולים לבנות את זה מחדש. אנחנו יכולים לשפר ויש לנו די כלי נשק גרעיניים כדי להרתיע כל אחד במשך השנה עד שלוש שנים שייקח להשיב את המתקן לפעילות", אמר פינקסטון.
עבודות הפירוק התבצעו בשלושה מתקנים: מתקן להפקת דלק גרעיני, כור גרעיני ומתקן להמרת דלק גרעיני לפלוטוניום. מומחי גרעין אמרו שהצעד החשוב היחיד שנותר הוא בפירוק מוטות הדלק מהכור. להערכת המומחים, המוטות שעדיין ברשות צפון קוריאה מכילים די חומר בקיע לייצור פצצת גרעין אחת. הם מעריכים כי צפון קוריאה, שערכה ניסוי גרעיני יחיד לפני שנתיים, כבר הפיקה די פלוטוניום לייצור בין שש לשמונה פצצות אטום.
ההודעה הצפון קוריאנית איששה את הערכתם של פרשנים פוליטים שהאמינו כי ההנהגה הקומוניסטית כלל לא התכוונה לוותר על כלי הנשק הגרעיניים, אלא רק להשתמש בגרעין כקלף מיקוח דיפלומטי שכבר הוביל לוויתורים מצד המערב בעבר. "צפון קוריאה מושכת זמן, במחשבה שאין כל סיבה למהר
ולפרק את הגרעין", אמר לי סנג-היון, מנהל התוכנית ללימודי ביטחון במכון סג'ונג בדרום קוריאה.
צפון קוריאה ציפתה שארה"ב תסיר את שמה מרשימת המדינות התומכות בטרור, צעד שוושינגטון הודיעה שתעשה רק לאחר שתקבל אישור מהפקחים לכך שהצהרת הגרעין שמסרה אכן מלאה. ברוס קלינגנר, מומחה ליחסי אסיה, אמר כי ייתכן שצפון קוריאה סברה שממשל בוש יהיה להוט להגיע להסכם בנושא לפני סיום הכהונה.