שבת בגל"צ: עתירה הזויה או דרישה מתבקשת?
הרב הצבאי לשעבר, ישראל וייס, קורא "לשחוט את הפרה הקדושה" ולעצור את עבודת החיילים בתחנה הצבאית בשבת. מפקד גל"צ לשעבר, משה שלונסקי, סבור: "השידור מסביב לשעון הוא צורך בטחוני, במובן הרחב של המילה". ומה אתם חושבים?
סוגיית שירותם בשבת של חיילי גלי צה"ל הגיעה אתמול (ד') לראשונה לבג"ץ, אבל מתברר כי מדובר בנושא טעון שמעסיק כבר שנים ארוכות את המערכת הצבאית, ומעמיד במתח את היחסים בין ראשי התחנה לרבנות הצבאית. ייתכן שכעת יהיה זה בית הדין הגבוה לצדק שיחליט אם חיילים יוכלו לשדר בשבת, או שהטענה כי אין הדבר חיוני לבטחון המדינה - נכונה.
ל-ynet נודע כי בשנתיים האחרונות נפגש הרב הצבאי הראשי, תא"ל הרב אביחי רונצקי, כמה פעמים עם מפקדי גל"צ, ודן איתם גם בסוגיה זו. קודמו בתפקיד, תא"ל (מיל') הרב ישראל וייס, מודה בשיחה עם ynet כי מדובר בחומר נפץ מוכר שאיש ברבנות לא העז לגעת בו ב-58 השנים שחלפו מאז הקמת התחנה, אף שלדעתו הדבר מתבקש מבחינת פקודות המטכ"ל וההלכה: "כולם העדיפו לטמון את הראש בחול, גם בתקופת כהונתי כרבצ"ר. היום אני סבור שהגיע הזמן לשנות את המצב הקיים. אני סומך את ידי על העניין הזה, וסבור שדרושה כאן פעולה. אני עצמי אולי הייתי חלש בזה, אבל 'מודה ועוזב ירוחם'".
הרב וייס מספר כי כשנכנס לתפקידו הזהירו אותו בכירי הרבנות שמדובר בפרה קדושה שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לשחוט, וזה המצב שקיים עד היום. "הם אמרו שבאתרוג הזה איש לא נגע לפני ושגם לי לא כדאי להתעסק בו", הוא משחזר, "לא היתה לי ברירה אלא לעשות אבחנה בין חיילים דתיים לחילונים, ולדאוג לכל הפחות לכך שלא תהיה כפייה על מי שלא רוצה לעבוד בשבתות וחגים".
"בגלי צה"ל יש אולי כמה שידורים החיוניים לביטחון המדינה - והרבה מאוד מעטפת של תחנה שגרתית, אבל אף אחד לא רצה לגעת בגחלים הלוחשות, ולכן נקטנו מדיניות של בת יענה. הבנו שזו מלחמה אבודה ושבכל מקרה לא נצליח לשנות את הסטטוס-קוו, אז ויתרנו. ההנחה הזו – בטעות יסודה".
"יש צורך בטחוני, ערכי וחברתי"
מנגד, מפקד גל"צ לשעבר, משה שלונסקי, מכנה את עתירת "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" כהזויה, ותוהה: "מאז הקמת התחנה בשנת 1950 אף אחד לא העלה בצורה כזו את הנושא. לא ברור לי מה פתאום הם מתעוררים עכשיו".
לטענתו, השידור מסביב לשעון חיוני לבטחון המדינה, ולפיכך הדבר יכול להיעשות גם על ידי חיילים. "אם החליטו שמדובר בגוף משדר שהוא חלק בלתי נפרד מצה"ל, אז הוא צריך לפעול גם בשבת", אומר המפקד לשעבר, "בהחלט יש בכך צורך -בטחוני, ערכי וחברתי, במובן העמוק והרחב של המילה".
שלונסקי דוחה את ההשוואה למתקנים צבאיים אחרים שהפעלתם אינה מבצעית ולכן לא נעשית בשבתות ובחגים, ומסביר: "בסביבה התקשורתית התחרותית שלנו אם אתה לא יהיה שידור בשבת לא יהיה שידור בכלל. אם אתה לא שם אתה לא קיים, ואם אתה לא קיים זה גרוע מאוד, בין היתר גם מבחינה בטחונית".
דעתו של הרמטכ"ל
אבל מסתבר שגם במסדרונות התחנה הצבאית עצמה חלוקות הדעות בעניין. גורם בכיר בגל"צ אמר ל-ynet כי לדעתו לא ניתן לדרוש מחיילים להפעיל בשבת מתקן צבאי שאינו בטחוני, ולדעתו לא ניתן לעשות זאת בכלל, גם לא על ידי אזרחים עובדי צה"ל. "איזה צורך מבצעי יש לשידורים האלה?", הוא תהה.
בתוך כך ל-ynet נודע כי כבר לפני חצי שנה פנה יו"ר קרן לה"ב (לחיזוק היהדות בצה"ל), סא"ל (מיל') פיני איזק, ללשכת הרמטכ"ל בעניין. בתשובתו מבחין רא"ל גבי אשכנזי בין תוכניות "צבאיות" לאחרות, ומסביר כי התוכניות שאינן צבאיות
משודרות מכוח חוק רשות השידור, המאפשר עבודה בשבתות ובמועדים, ואילו לצורך שידור התוכניות הצבאיות מתקיימת בתחנה "תורנות הכרחית" על פי פקודות מטכ"ל. אשכנזי מקטלג את השידורים כ"עבודות אשר אינן הכרחיות באותה שעה, אבל עלולות להיות דחופות באופן פתאומי".
"מן המפורסמות שנשמת אפה של תחנת רדיו היא ברציפות שידוריה", כותב הרמטכ"ל, "פגיעה ברכיב זה תוביל לכך שתחנת הרדיו תאבד את הרלוונטיות שלה, את מאזיניה ואת ההצדקה לקיומה. פגיעה ברציפות השידורים אף תוביל בהכרח לירידה חדה בהאזנה לשידורי התחנה בימי חול, ובסופו של דבר תוביל לסגירת התחנה ולפגיעה קשה ולא מידתית באינטרס הציבורי".
- ומה איתכם? סמנו בתגובות "בעד" מניעת שידורי התחנה בשבת על-ידי חיילים, או "נגד".