איטליה תפצה את לוב במיליארדים על הכיבוש
ראש הממשלה האיטלקי ברלוסקוני, המבקר בלוב, אישר את פרטי ההסכם - לפיו יושקעו בלוב 5 מיליארד דולר כפיצוי על התקופה הקולוניאליסטית במאה שעברה. המדינות מקוות לפתוח דף חדש ביחסיהן
מה המחיר לכיבוש? לפחות במקרה אחד, יש תשובה מדויקת: 5 מיליארד דולר. זה הסכום שתקבל לוב כפיצוי מאיטליה במשך 25 השנים הקרובות - כך אמר היום (שבת) ראש הממשלה האיטלקי, סילביו ברלוסקוני.
ברלוסקוני הצהיר על תוכנית הפיצויים בביקור בלוב, עם בואו לעיר בנגאזי, שם הוא אמור להיפגש עם שליט לוב מועמאר קדאפי. השניים צפויים לסכם סופית את פרטי ההסכם, שמסדיר סופית את דרישת הלובים לפיצוי על עשרות שנים של שליטה קולוניאליסטית, במחצית הראשונה של המאה שעברה.
"ההסכם יכלול העברת 200 מיליון דולר בשנה, למשך 25 שנים, בצורת השקעות בתשתיות בלוב", אמר ברלוסקוני. "ההסכם חייב להביא לקיצן 40 שנים של חוסר הבנה. זו הכרה מלאה בנזק המוראלי שגרמה איטליה בשנות השלטון הקולוניאלי".
בין הפרויקטים שתממן איטליה, בניית כביש מהיר שיחצה את לוב ממערב למזרח, וימשיך לתוך טוניסיה ומצרים - הבטחה שניתנה עוד ב-2004 על-ידי ברלוסקוני. כן נכללים בהסכם, לדברי ראש הממשלה האיטלקי, "פיתוח ערים, מלגות לסטודנטים ותשלומי פנסיה לקרובי קורבנות שנספו במכרות שניהלו האיטלקים".
בההסכם בין המדינות גם התייחסות למאבק בטרור ובהגירה הבלתי חוקית, עניינים בהם סירבה עד כה לוב לשתף פעולה עד להסדר לגבי הפיצויים.
איטליה פלשה ללוב בשנת 1911, לאחר קרב קצר עם חיילי האימפריה העותומנית.
המדינה הפשיסטית בראשות מוסוליני ניהלה במדינה "מסע השקטה" ארוך ורווי דמים. בשנת 1943, תחת לחץ אמריקני-בריטי, הסיגה איטליה את כוחותיה מלוב, אך רבים מאנשיה נשארו במדינה.
שיחות שנערכו בעבר על-מנת להגיע להסדר פיצויים כלשהו נכשלו כולן. זאת, למרות רצונו העז של קדאפי לשפר את יחסיו עם מדינות המערב, בראשן ארצות הברית ובריטניה. בשבוע הבא צפויה לבוא לביקור היסטורי בלוב מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס.