שתף קטע נבחר

 

ארץ השמש היורדת: על משבר ההנהגה ביפן

יפן נמצאת במשבר פוליטי עמוק, במהלכו התחלפו בשנתיים האחרונות שלושה ראשי ממשלה. מפלגת השלטון אינה מצליחה לייצר מנהיגות בולטת וכריזמטית והאופוזיציה אינה מצליחה להבליט הבדלים. מה קורה במדינה השרויה בדיכדוך?

"יפן נמצאת במשבר פוליטי, כבר שנתיים שאין לה מנהיגות" - כך מגדיר הפרופסור בן-עמי שילוני, מומחה ליפן מהאוניברסיטה העברית בירושלים, את המצב שבו שרויה המדינה האסייתית שתוך שנתיים התחלפו בה שלושה ראשי ממשלה.

 

שילוני סבור שהבעיה העיקרית שממנה סובלת מפלגת השלטון ביפן - המחזיקה ברוב גדול בבית התחתון של הפרלמנט - היא היעדר פוליטיקאים בולטים וכריזמטיים. "אחרי פרישתו של ג'וניצ'ירו קואיזומי הגדול, שהיה ראש ממשלה כריזמטי, באו שני אישים שהיו קטנים מאוד בהשוואה אליו".

 

מי שמונה להחליף את קואיזומי, שינזו אבה, החזיק מעמד שנה בתפקיד - ואז פרש בעקבות ניצחונה של האופוזיציה בבחירות לבית העליון של הפרלמנט. מחליפו, יאסואו פוקודה, הודיע אתמול (יום ב') על פרישה - לאחר תקופה ארוכה של דשדוש בסקרי דעת קהל.

 

"האישיות של פוקודה היתה לו לרועץ. הוא לא הצליח לגלות מנהיגות והיה ראש ממשלה חיוור מאוד. הוא לא הצליח להעביר הצעות חוק מאחר שהאופוזיציה, המחזיקה ברוב בבית העליון של הפרלמנט, מנעה זאת", מסביר שילוני. לדבריו, גם ניסיונותיו של פוקודה להגביר את התמיכה בו באמצעות ביצוע שינויים בהרכב ממשלתו ובהשקת תוכנית כלכלית חדשה כדי לחלץ את המשק היפני ממיתון - לא עלו יפה.

 

שילוני לא מעריך כי התפטרותו של פוקודה תביא להקדמת הבחירות לבית התחתון במדינה - הצפויות בספטמבר הבא. להערכתו, במקומו של פוקודה תמנה מפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית את טרו אסו, שר החוץ לשעבר הנצי של קואיזומי, לתפקיד ראש הממשלה הבא. "אסו כבר התמודד על התפקיד פעמיים ונכשל - אך הוא נחשב לאדם הרבה יותר כריזמטי", ציין. 

 

אבל לא ברור אם מינויו של אסו יוכל לפתור את המשבר הפוליטי העמוק שבו שרויה יפן. "אנחנו עדים כאן לגסיסתה של מפלגת השלטון, השולטת ביפן מאז 1955 - אך לא רואים באופק משהו שיחליף אותה בצורה מוצלחת. השיטה הדו-מפלגתית עדיין לא מבוססת דיה ביפן, והאופוזיציה לא הצליחה להבליט את ההבדלים בינה לבין מפלגת השלטון. יש לה אמנם מנהיג כריזמטי יותר, איצ'ירו אוזאווה, אך גם הוא אינו מנהיג שכולם סומכים עליו את ידיהם.

 

"אפשר לומר שהיפנים נמצאים בדיכדוך כבר הרבה זמן. זה התחיל במצב הכלכלי, המשיך בהזדקנות של האוכלוסייה ובפוליטיקאים המושחתים, וראש הממשלה שצריך להיות סמל נכשל אף הוא. המצב והאווירה אינם חיוביים", מוסיף שילוני.

 

אם ימונה אסו לתפקיד - האם יצליח להחזיק מעמד עד לבחירות? שילוני מתקשה להתנבא. "אסו ימשוך עד לבחירות אם הוא והמפלגה יתרשמו שהוא מצליח להעלות את קרנה של הממשלה. אך אם יסתבר שאין לו תמיכה, והאופוזיציה תמשיך להפריע לו למשול, ייתכן שהאופוזיציה תכפה על הממשלה בחירות - שבהן נגלה האם המפלגה הגיעה לתאריך התפוגה שלה, והחל עידן האופוזיציה. אפשרות אחרת היא שפתאום יצוץ במפלגת השלטון מישהו חדש, כוכב צעיר כמו קואיזומי, אדם חכם, שהציבור עוד לא מכיר, שיוכל להחזיר את הברק למפלגה".


פורסם לראשונה 01/09/2008 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוקודה. לא גילה מנהיגות
צילום: AP
צילום: איי אף פי
מועמד מוביל. אסו
צילום: איי אף פי
מומלצים