שתף קטע נבחר

מחלוקת סביב בריכת אידוי נוספת בים המלח

בעמותת "אדם, טבע ודין" מאיימים לעתור לבג"צ, באם תחליט הוועדה לתשתיות לאומיות לדון בהקמת בריכת אידוי נוספת בים המלח. במכתב לחברי הוועדה הם טוענים כי הדיון בתוכנית אינו בסמכותם וכי הקמת הבריכה תהווה "מכה אנושה" לים המלח

תוכניתם של "מפעלי ים המלח" להקמת בריכת אידוי נוספת בים המלח, עשויה בקרוב להגיע לפתחו של בית המשפט העליון - זאת, במידה והנושא לא יוסר מסדר יומה של הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל).

 

איומי הגשת העתירה הושמעו לאחרונה מצד אנשי עמותת "אדם טבע ודין", אשר שיגרו השבוע מכתב חריף לחברי הוועדה - בטענה כי אין בסמכותה לדון בתוכנית וכי בריכה זו עשויה להוות "מכה אנושה" לחלקו הצפוני של ים המלח. במכתב ששיגרה נציגת העמותה, עו"ד נעמה אלעד, נכתב כי בריכה זו (המכונה בריכה מספר 6), תאיץ את ייבוש חלקו הטבעי של ים המלח, תפגע מהותית בנוף הנשקף מהמצדה ותחייב כריית חומר ואדי לצורך בניית סוללות עפר בהיקפים אדירים.

 

בעתירה נוספת, שהוגשה כבר על-ידי התאחדות המלונות בים המלח, נטען כי שטח המלונות נמצא בסכנת הצפה בשל עליית מפלס בריכת האידוי הסמוכה, בכ-20 סנטימטרים בשנה. בעקבות העתירה הכריזה הממשלה לפני מספר חודשים על פרויקט הגנות החופים בים המלח - כפרויקט בעל חשיבות לאומית. על-מנת לקצר את הליכי התכנון, הועבר התהליך לאחריות הוועדה לתשתיות לאומיות במשרד הפנים.

 

אולם בעמותה טוענים כי הבאתו של הפרויקט הלאומי לפתחה של הוועדה - היווה עבור מפעלי ים "הזדמנות" לקידומה של תוכנית לבריכת אידוי נוספת. במכתב לחברי הוועדה טוענת אלעד כי הממשלה הסמיכה את הוועדה לתת מענה לאיום שנוצר לתשתיות החוף ולמתחם התיירות בחמי זוהר-עין בוקק - כתוצאה מפעילות בריכה מספר 5 בלבד. "על כן, ניסיון לכלול בדיון תוכנית להקמת בריכה נוספת אינה בסמכות הוועדה", היא מסכמת.

 

סוגיה נוספת עליה מותחים בעמותה ביקורת עוסקת גם בהיבט הסביבתי. טענתם המרכזית היא כי תוכנית בריכה מספר 6 מקודמת על-ידי המפעלים במסווה סביבתי, וכפתרון ויסות למפלס המים הסמוך למלונות. "זהו נסיון של מפעלי ים המלח להכניס ב'דלת האחורית' תוכנית, שתנחית מכה אנושה על חלקו הצפוני של ים המוות", טוענים בעמותה.

 

"הניסיון לאשר הקמתה של בריכה זו כחלק מפרויקט שנועד לכאורה להגן על ים המלח, ובמסגרת הליכי תכנון מקוצרים בות"ל, מהווה ניסיון ציני ופסול ומנוגד לזכויות היסוד המוכרות במשפט הישראלי".

  

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "הוועדה לתשתיות לאומיות מקדמת תכנית להגנות ים המלח. בשלב זה מתמקדת הוועדה בבחינת חלופות ודיונים ראשוניים בפרויקט הנדסי מסובך ומורכב זה. הוועדה טרם החליטה על התחום שיפורסם בדבר הכנת התכנית, ולכן לא ברור מניין הקביעה כי הוועדה מקדמת חלופה של הקמת בריכת אידוי מספר 6 . מתכנן הות"ל הבהיר בדיון שנערך לאחרונה כי אין בכוונת הוועדה לקבוע את ייעוד השטח של בריכה 6 - אלא להשתמש בשטחה במידה שידרוש לתפעול החלופה הנבחרת בפרויקט ההגנות".

 

ממפעלי ים המלח נמסר: "כזכור מינתה המדינה לנושא ועדה בין-משרדית מיוחדת אשר ניסחה דוח ובו הציעה לבחון מספר חלופות, לפתרון בעיית העלייה במפלס בריכה 5. הוועדה המליצה על הקמת בריכה 6 כחלק מפרוייקט הלגונה. הקמת הבריכה הינה צורך תפעולי וטכני והיא תשפר את המראה הנופי ותחזיר את הים למצבו הטבעי, ואף תאפשר פיתוח תיירות לחופי הבריכה. הבריכה תחזיר נוף קדומים אל מול המצדה, ותאפשר הגדלה של התשלומים שהחברה משלמת למדינה עקב הגדלת הייצור. שטח בריכה 6 נקבע כשטח בריכות אידוי בכל התוכניות הסטאטוטוריות ועל כן אנחנו תמהים על הטענות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים