פסטיבל עכו מתרחב
אירוע הדגל של התיאטרון הלא ממסדי בישראל ייפרש על פני 5 ימים בחול המועד סוכות. בפסטיבל יוצגו 65 מופעים ובתחרות הרשמית ישתתפו 10 הצגות
פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר מתרחב ויימשך בשנתו ה-29 חמישה ימים. הפסטיבל, שהפך מאז היווסדו לחוד החנית של היצירה התיאטרלית המקורית, הבועטת והלא ממסדית בארץ, ייפתח ב-15 באוקטובר ויציג במסגרתו 65 מופעים ואירועים שונים בהם 10 הצגות תחרות, הפקות של תיאטרוני רחוב, אירועי חוצות ומופעים אורחים מישראל ומחו"ל. "כל שנה פסטיבל עכו הוא חגיגה, אבל לקראת יום הולדתו השלושים, חשבנו לנכון לתת ביטוי לכך שמדובר בפסטיבל התיאטרון הגדול ביותר בישראל ולהרחיב אותו לחמישה ימים", אמר הבוקר ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי. הדבר גם בא לידי ביטוי בתוספת תקציבית של 320 אלף שקל מתמיכת העירייה הקבועה.
"ג'ירפות". תיאטרו פאבנה יקפוץ לביקור (צילום: bert holtman)
לנקרי אינו היחיד שמתייחס לפסטיבל עכו כאל אחד מאירועי התרבות המרכזיים בלוח השנה של ישראל. גם מיכה ינון, ראש מנהל תרבות, שנכח במסיבת העיתונאים אמר: "לפני שנים סימנו את פסטיבל עכו כאירוע מוביל בתחום התיאטרון הישראלי והוא אכן הוכיח את עצמו ככזה. אחרי שלושה עשורים, פסטיבלים מסוג זה נוטים לחוש עייפות ושגרה, במקרה של פסטיבל עכו, ההיפך הוא הנכון. מדי שנה מצליח הפסטיבל להפוך לאטרקציה, לא רק לתושבי ישראל אלא גם למבקרים מהעולם". הסיוע של משרד התרבות בפסטיבל, בהתאם לדברי ינון, עומד על סכום של 1.5 מיליון שקל. מדובר בסכום זהה לתמיכה בפסטיבל ישראל, הנחשב גם הוא כאחד מאירועי הדגל של התרבות בארץ.
"שחרר את הליצן". תיאטרון נססריו מאיטליה
אחרי ארבע שנים מצוינות כמנהלת האמנותית של הפסטיבל, תסיים השנה הבמאית דניאלה מיכאלי את תפקידה. את מקומה יירשו סמדר יערון ומוני יוסף, שניים מאושיות התרבות הבולטות בעיר עכו ובעשייה התיאטרונית הפרינג'אית בישראל. "אני מסכמת ארבע שנים מהמרתקות, המחכימות והמאתגרות שהיו לי בחיי המקצועיים", אמרה מיכאלי במסיבת העיתונאים. גם היא התייחסה לתקציב הפסטיבל ואמרה: "קבוצות התיאטרון אמנם מקבלות תמיכה, אבל הכסף המזערי רחוק מלספק. חשוב לזכור שבעידן של מדיות חדשות, קשה לצמוח ולהתפתח בתנאים שעומדים לנו ובאופן טבעי אנחנו מצטמצמים. חייבים למצוא פתרון להגדלת התמיכה".
מהתערוכה "15 דקות", תמונות מאחורי הקלעים של פסטיבל אביניון ופסטיבל עכו (צילום: אייל לנדסמן)
150 הצעות הוגשו השנה לוועדה האמנותית ומתוכן נבחרו 10 הצגות, שיועלו בבכורה במסגרת התחרות. חוני המעגל חוזר לפסטיבל עם "קבורת חמור", מסע פרובוקטיבי של קבורה ותחייה מחדש בדרכו יוצאת הדופן ובהשתתפות קהל אבלים ומוקירי זכרו; "מסיק" מאת נהדר בשיר, בבימויו של מוניר בכרי ובהפקת תיאטרון אל-סראיה היפואי, מציג 24 שעות בחייהן של שלוש נשים החיות בבית מרוקן מגברים; "חובבות ציון", של הבובנאיות שרון מייבסקי וטל ברנע, הוא קברט על פיגומים בשיתוף בובות שמספר את סיפורו של עם ישראל חי; "חופש קטן", מאת נאוה פרנקל ובבימויה, מציע שפה תיאטרונית מינימליסטית מסוגננת ומופשטת וסיפור על חופשה משפחתית;
"כ"ב תמונות" של רותי אוסטרמן מתבססת על חומר ביוגרפי ומציגה שברי תמונות מחיים של בת, אם וסבתא בהווה ובעבר; "סיבובים לדקה" מאת אילי לוי, תמר אור ואורי דרומר, מציע תיאטרון חפצים בין בניה להרס, ארוטיקה ומוות, הומור ודרמה; "הניה פקלמן", מאת ובבימויו של בן אבנר הכט, הוא תוצר של פנייה ליוצרים להתייחס למיתוסים מקומיים במסגרת חגיגות ה-60 למדינת ישראל. המחזה הוא חשבון נפש עם החברה המתהווה בארץ ישראל בימי העלייה השלישית.
תנועה ציבורית חוזרת לפסטיבל, הפעם עם "פיגוע", שנוצר בשיתוף החממה למחול במרכז לתיאטרון עכו. גם הפעם היא מציגה מפגן כוח חגיגי של תרגילי היערכות לשעת חירום באירוע רב נפגעים ותרחישי אסון שונים. ההצגה האחרונה בין המועמדות היא "המשוגעות של יפו", בהשראת יצירתו של ז'אן ז'ירודו ("המשוגעת משיו") שכתבו במשותף חווה אורטמן, רועי נווה ויעל נביא. את ההצגה, שמתייחסת לאנשים שחיים על גבול הקבצנות בשוק של יפו ונדחקים החוצה על ידי אילי ההון והכלכלה תוך ניסיון ליצור לעצמם עולם, מביים רועי נווה.
בנוסף להצגות התחרות ייערכו, כמדי שנה בפסטיבל, אירועים ומופעי חוצות שהופקדו הפעם בידי סיגלית גלפנד. מגוון האירועים יערבבו בין מופעי מולטימדיה ומוזיקה, מחול וציור, וידאו ארט ומשחק, בובנאות ואמנות הקרקס. מתוך 35 המופעים והאירועים יוצגו 12 בכורות, לצד אורחים מחו"ל.
הניה פקלמן. מיתוס מקומי בין הצגות התחרות (צילום: אייל לנדסמן)
בין האירועים המיוחדים בפסטיבל: "15 דקות", תערוכת צילומים של הצלם אייל לנדסמן שנעה בין פסטיבל Avignon Off בצרפת לפסטיבל עכו הישראלי. לנדסמן מנסה לתפוס ולפרק את רגעי קסם שלפני העלייה לבמה.
שיתוף פעולה מעניין, שיוצג בבכורה ישראלית בפסטיבל, הוא "סאלטו מורטלה", הפקה של קבוצת תיאטרון קליפה הישראלית וקבוצת Strefa Ciszy מהעיר פוזנן בפולין. ההצגה מתרחשת בתום מלחמת העולם השנייה, עם כניסתו של הצבא הרוסי לאחת מערי פולין ובצל ההוראה לפנות מהעיר את כל הפסנתרים ולהעבירם לרוסיה. חבורה של אנשי קרקס, המעזים להציץ אל שלל זכרונות המלחמה, מקיימת טקס קבורה קרקסי ואפל לשישה פסנתרי כנף. שיתוף פעולה נוסף בין יוצרים ישראליים ליוצרים מגרמניה הוא "חפירה", קולאז על מלחמה ועבר, חיפוש אינטראקטיבי אחרי שרידי האתמול בעכו ההיסטורית. את ההפקה ביימה איריס ספוט.
אורחים נוספים מחו"ל הם הקרקס המיניאטורי BB, "קומנדו הלוחשים הפואטיים" ואמן הרחוב פול-אנרי ז'אנל עם המופע "כובע הקסמים" מצרפת. מאיטליה יגיע המופע "שחרר את הליצן", מהולנד יבקרו בפסטיבל קבוצת תיאטרון הרחוב "תיאטרו פאבנה" והמופע "Mo(ve)Ment".
מופע בריטי ייחודי בשם "רחצה לנשמה" של אמן הפרפורמאנס אדריאן האולס, שביקר בשנה שעברה גם בפסטיבל אשה בחולון, מציג ריטואל יוצא דופן של רחיצת כפות רגלי המבקרים ועיסוין.
תיאטרון אל-לאז העכואי יציג מבחר הצגות קצרות שהשתתפו בחודש יוני האחרון בפסטיבל "מלחמה, שלום וצדק חברתי" ויקיים יום עיון שיעסוק בשיטתו של הבמאי אוגוסטו בואל, תיאטרון המדוכאים. יום עיון נוסף, שייערך בפסטיבל תחת הכותרת "הווה-עבר-עתיד", יפגיש לקראת שנתו ה-30 של הפסטיבל את מנהליו האמנותיים לאורך השנים, בהם עודד קוטלר, תום לוי, שמעון לוי, שמואל הספרי, רוני ניניו, עתי ציטרון, דניאלה מיכאלה ומנהליו החדשים סמדר יערון ומוני יוסף, לשיח על עיצוב פני הפסטיבל בעתיד. משתתפים נוספים ביום העיון הם יוצרים צעירים מובילים בתחום התיאטרון, בהם אמיר ניזאר זועבי, לילך דקל, אבי גיבסון בראל, שי פיטובסקי, שיר גולדברג, אלנית ובר, עמית דרורי, ישי קרני, יונתן לוי וליאור ווטרמן.