אסד: השיחות המתווכות פתחו את הדלת לשלום
ערב ביקורו בדמשק של נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, התראיין נשיא סוריה לטלוויזיה הממלכתית בצרפת, ואמר כי "היום יש סיכוי לשלום, אבל עדיין לא ניתן לומר שאנחנו קרובים להשגתו". הנשיא הסורי הוסיף, כי "אנחנו נערכים לשיחות ישירות, כשנגיע לשם נוכל לומר שאנחנו מתקרבים לשלום". סרקוזי ואסד צפויים לדון גם בנושא שליט
לא מאבד תקווה. נשיא סוריה, בשאר אסד, אמר אמש (יום ג') כי השיחות המתווכות בין ישראל לסוריה יצרו "סיכוי לשלום". בראיון לטלוויזיה הממלכתית הצרפתית, ערב ביקורו של הנשיא ניקולא סרקוזי בדמשק, אמר אסד כי אנשיו פועלים להשגת התקדמות בשיחות בתיווך טורקיה.
לדברי אסד, "היום יש סיכוי לשלום, אבל עדיין לא ניתן לומר שאנחנו קרובים להשגתו". הנשיא הסורי הוסיף, כי "אנחנו נערכים לשיחות ישירות, כשנגיע לשם נוכל לומר שנחנו מתקרבים לשלום". אסד, שדיבר בראיון בערבית ודבריו תורגמו לצרפתית בידי מתורגמן, אמר כי "כיום ניתן לומר רק שפתחנו את הדלת לשלום".
נשיא צרפת סרקוזי יעשה היום היסטוריה בדמשק, במחווה של ממש כלפי סוריה. מטוסו ינחת בשדה התעופה של דמשק, והוא יעמוד בראש משלחת גדולה ובה שר החוץ, ברנאר קושנר ועשרות אנשי תקשורת. זאת, לאחר כשלוש וחצי שנים של חרם פומבי ותקיף של ארמון האליזה נגד ארמון הנשיאות בבירה הסורית.
מקור צרפתי המקורב לנושא מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית, כי השניים ישוחחו על המשא ומתן העקיף בין סוריה לבין ישראל, כמו גם על היחסים בין השתיים. בנוסף, צפוי סרקוזי להעלות את נושא החייל החטוף, גלעד שליט, המחזיק גם באזרחות צרפתית.
בני משפחת שליט העדיפו שלא להתייחס לאפשרות שסרקוזי יעלה את עניינו של גלעד בביקורו בסוריה. אחד ממקורבי המשפחה אמר, כי "אנחנו מעדיפים שהדברים יקרו מאחורי הקלעים, בלי להרבות בדיבורים. שיהיו מעשים ולא דיבורים".
היחסים בין סוריה לצרפת לא היו טובים בשנים האחרונות: בעקבות ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, בביירות ב- 14 בפברואר 2005, החליט נשיא צרפת דאז, ז'אק שיראק, לנקוט גישה תקיפה נגד סוריה. זאת, בשל יחסי הידידות הקרובים מאוד בינו לבין אל-חרירי.
התחממות אחרי שנים של בידוד
מאז, הובילה צרפת, שכם אל שכם עם ארה"ב, את הצעדים בזירה הבינלאומית נגד סוריה ובהם הקמת בית הדין לשפיטת החשודים בהתנקשות באל-חרירי, כשההנחה של השתיים היא שסוריה עומדת מאחורי המעשה. צרפת דרשה מסוריה לשתף פעולה עם ועדת החקירה הבינלאומית, אולם הסורים הצליחו להתחמק בינתיים מהאחריות.
אחרי שלוש וחצי שנים של בידוד בינלאומי, ולאחר חידוש השיחות העקיפות בין סוריה לישראל באמצעות התיווך הטורקי, חלה התחממות ביחסים בין פריז לבין דמשק. עתה, לאחר שהנשיא אסד היה בין הבאים בכינוס הבינלאומי שיזם הנשיא סרקוזי ב-12 ביולי בפריז, מגיע סרקוזי לביקור רשמי בבירה הסורית ומביא אל השיא את תהליך ההתחממות שכלל גם ביקור של שר החוץ שלו לפני כשבוע בבירה הסורית.
השניים צפויים לדון גם בנושא הלבנוני, זאת לאחר שסרקוזי הביע את קורת רוחו מהצעדים האחרונים שנקטה סוריה כלפי לבנון ובכלל זה ההודעה של השתיים
על כינון יחסים דיפלומטיים ביניהן לראשונה בהיסטוריה. פרשנים מעריכים כי סרקוזי מעוניין לחדש את היחסים עם סוריה, וזאת כדי לאפשר לארצו, כמו גם לאיחוד האירופי, למלא תפקיד פעיל יותר בתהליך השלום.
פרט לפגישות שיקיים סרקוזי עם אסד הוא צפוי להשתתף בפסגה מרובעת שתיערך ביום חמישי. בפסגה צפויים להשתתף, לצד סרקוזי ואסד גם ראש ממשלת טורקיה, רצ'פ טאיפ ארדואן ואמיר קטאר, השייח' חאמד בן חליפה אל ת'אני. מקורות טורקיים מסרו כי המשתתפים צפויים לשוחח על הקשרים שבין המזרח התיכון לאירופה, וכן על הקשרים שבין טורקיה למדינות ערב ולהתייחס בהקשר זה לנושאים ביטחוניים.
העיתון הקטארי "אל-ווטן" דיווח ביום שני כי שר החוץ הטורקי, עלי בבג'אן, צפוי להשתתף ביום שלישי בכינוס של איחוד מדינות המפרץ הפרסי בג'דה שבסעודיה ולחתום עימן על פרוטוקול לשיתוף פעולה אסטרטגי שיכלול גם הסכם סחר חופשי בין הצדדים.