שתף קטע נבחר

האם הטיפול בפגיות בישראל מסכן את חיי הפגים?

למרות ששינה של תינוקות ופגים על הבטן מגדילה את הסיכון למוות בעריסה פי שלושה, הפגיות בישראל אינן מיישמות המלצה זו. אבל גם בגזרת ההורים המצב לא מעודד - רק שליש מקפידים להשכיב התינוק על הגב

"פגיות בישראל לא מיישמות את ההמלצות העולמיות והמלצות משרד הבריאות הנוגעות להשכבת פגים על הגב בכדי להקטין את הסיכון למוות עריסה" – כך טוענים בעמותת עתיד, לחקר ומניעה של מוות פתאומי בתינוקות. השכבה על הבטן מעלה פי שלושה את הסיכון למוות בעריסה ולכן - השכבה על הגב היא התנוחה היחידה המומלצת בזמן השינה, גם עבור פגים. בעמותה מסבירים זאת בכך שלאחיות בפגייה "קשה להתרגל" להמלצות החדשות יחסית.

 

"החשש הוא שאמהות נוטות להעתיק את מה שראו בבית החולים וליישם את זה בבית. וגם אם יאמרו להן אחרת בטיפת חלב הן ישכיבו את התינוק על הבטן", אומרת ד"ר ענת ש"ץ, מומחית לרפואת אף אוזן גרון בבית החולים "שערי צדק" ויושבת ראש העמותה. בכנס של האיגוד הישראלי לנאונטולוגיה (רפואת פגים) שהתקיים אתמול (ג') ציינה כי "ההבנה ושיתוף הפעולה של הצוות במחלקת ילודים ופגים יסייע להפנמת ההתנהגות הנכונה על ידי המטפלים בתינוק".

 

בשנת 2005 המליץ הארגון האמריקני לרפואת ילדים להשכיב תינוקות ופגים על הגב בהקדם האפשרי לפני מועד שחרורם מבית החולים. ההמלצה התקבלה גם על ידי משרד הבריאות.

 

בניגוד להמלצות - הפגים מושכבים על הבטן

למרות ההנחיות, דגימה טלפונית שנערכה על ידי העמותה בשמונה פגיות בארץ (כשליש מהפגיות בישראל) העלתה כי בכולן נוהגים להשכיב את התינוקות על הבטן, בניגוד להמלצות. בשלוש מתוך הפגיות ציינו כי גם לקראת שחרור התינוק מהפגייה לא מעבירים את הפג לשכיבה על הבטן.

 

לדברי ד"ר ש"ץ, "ההורים צריכים להיות מודעים לכך שלפעמים יש סיבות להשכבת תינוק על הבטן בפגייה, אבל תינוק בוגר פגייה או תינוק שנמצא בפגייה והועבר כבר לעריסה רגילה - צריך לשכב על הגב".

 

מוות בעריסה מוגדר כמוות פתאומי של תינוק בריא מתחת לגיל שנה והוא מהווה את סיבת המוות העיקרית בתינוקות מגיל חודש ועד שנה. בישראל אין נתונים מדוייקים עךל היקף התופעה, בין היתר משום שלא מבוצעים בדרך כלל ניתוחים שלאחר המוות על מנת לבדוק את סיבת המוות המדוייקת בתינוקות אלו. ההערכה היא שמדי שנה מתרחשים בין 40-60 מקרים בישראל.

 

רוב המקרים מתרחשים בזמן השינה, כ-40 אחוז מהם מתרחשים בתינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים ותינוקות ממין זכר נמצאים בסיכון גבוה פי 1.5 למוות עריסה מתינוקות בנות.

 

לאחרונה, משערים החוקרים שמות עריסה קשור לחוסר בשלות בגזע המוח, אולם הסיבה למוות בעריסה עדיין אינה ידועה ולכן אין דרכים לזהות מי יהיה קורבן עתידי ובכך למנוע את המוות. עם זאת, מחקרים אפידימיולוגיים זיהו גורמים המעלים את הסיכון למות עריסה וגורם הסיכון העיקרי היה שינה על הבטן. גורמים נוספים הם עישון בבית בו מוחזק התינוק, משקל לידה נמוך וגיל צעיר של האם.

 

שינה על הבטן - פי שלושה סיכון למוות בעריסה

במחקרים שונים נמצא כי שינה על הבטן הגבירה פי שלושה את הסיכון למות עריסה ונתונים אמריקניים מצאו כי בעשור שעבר מאז הומלץ להורים להשכיב תינוקות על הגב נרשמה ירידה של 53 אחוזים במספר מקרי המוות בעריסה.

 

סקר שנערך על ידי ד"ר שץ ואיילה בלאו בטיפות החלב של "מכבי" מצא כי רק שליש מההורים הקפידו על ההמלצות והשכיבו את התינוקות על הגב. כ-45 אחוז השכיבו את התינוקות על הבטן והיתר על הצד, תנוחה שעלולה לגרום להתהפכות התינוק במהלך השינה ולהגדלת הסיכון למות עריסה. עוד נמצא כי 53 אחוז מההורים קיבלו הוראות מאחיות טיפת חלב ו-29 אחוז מאחיות בתינוקיה ובפגיה.

 

למרות שידוע שלינה משותפת של התינוק במיטת ההורים מעלה גם היא את הסיכון למות עריסה, 11 אחוזים מהנשאלים ציינו כי התינוק לן במיטתם ו-12 אחוזים עישנו בנוכחות התינוק, כאשר עישון הוא גורם הסיכון השני למות עריסה.

 

פרופ' מיקי שימל, יו"ר האיגוד הישראלי לנאונטולוגיה אומר ל-ynet בתגובה: "הרעיון הוא שמכל מיני סיבות רפואיות מעדיפים להשכיב את התינוק על הבטן כשהוא במצב קשה. הרעיון בהרצאה היה שצריך לעשות איזה סוויץ' וכשהתינוק בריא לעבור לשכיבה על הגב ולכן הזמנו את ד"ר שץ לדבר בכנס. אף אחד לא עשה מחקר מדוייק איך משכיבים תינוקות בפגיות. חשוב לנו שכולם ילמדו לעשות את זה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התינוק שוכב על הבטן? הסיכון למוות בעריסה גדל
צילום: גיל נחושתן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים