שתף קטע נבחר

הצבאים ניצחו את תוכנית הבנייה בירושלים

ביהמ"ש העליון פסק לטובת תושבי שכונת רמות בירושלים והורה לבטל את תוכנית הבנייה במצפה נפתוח - בשל פגמים בתהליך קבלת ההחלטות. 2,000 יחידות הדיור בתוכנית נכללו במקור בתוכנית ספדי אך איימו לפגוע בטבע ובעדר צבאים מקומי

שמונה שנות מאבק סביבתי הגיעו היום (ה') לסיומן, עם החלטת בית המשפט העליון לבטל את בנייתן של 2,000 יחידות דיור במצפה נפתוח בירושלים. המשמעות: ביטול חלקה האחרון של תוכנית ספדי ושמירה על עמק ירוק הממוקם בכניסה לעיר - בו מתגוררת גם אוכלוסיית צבאים.

 

בהחלטתו קיבל בית המשפט העליון את עתירת תושבי שכונת רמות (אשר צירפו לעתירתם גם צבי אחד) בדבר פגמים שנפלו בתהליך קבלת ההחלטות בוועדות התכנון. בית המשפט קבע כי בהליך נפלו פגמים של חריגה מסמכות ואף חשד ממשי לניגוד עניינים ופגיעה בזכות הטיעון של התושבים.


אחד מהם "הצטרף" לעתירה. צבאים בעמק נפתוח (צילום: עמיר בלבן, חל"ט)

 

התוכנית לבנייה במצפה נפתוח, אזור הממוקם

, היוותה במקור חלק מתוכנית ספדי שהוקפאה לאחר התנגדות עיקשת של אירגוני הסביבה והתושבים. לפני כחמש שנים הפרידו רשויות התכנון בירושלים את חלקו של מצפה נפתוח מתוכנית ספדי על מנת לזרז את הליכי אישורה. אולם בעוד תוכנית ספדי ירדה מהפרק, המשיכה התוכנית לבנייה במצפה נפתוח לצלוח את קידומה בוועדות התכנון והבנייה.

 

את המאבק כנגד תוכנית הבניה הנוכחית ניהלה בנחישות קבוצת תושבים, אשר הקימו לימים את "עמותת רמות למען הסביבה". במסגרת העמותה חברו התושבים לארגוני סביבה נוספים - בהם "הקואליציה לשימור הרי ירושלים, "החברה להגנת הטבע" והמינהל הקהילתי רמות אלון - ועתרו לבג"צ כנגד התוכנית.

 

הקרקע תוחזר לייעודה המקורי - חקלאות

דאגתם המרכזית של התושבים היתה כאמור כי הבנייה תפגע אנושות באזור ובאוכלוסיית בעלי החיים המתגוררים בו. "זה חלק מאוד קטן של 450 דונם שיש בו עושר של צמחים - מעל 500 מינים", הסבירה בשיחה עם ynet רחל אדם, אחת ממובילות המאבק בעמותה. לדבריה, "בכל המדינה נשארו 2500 צבאים ולנו פה בעמק יש שלושים. אבל הם לא רצו לשמוע כלום, לא על טבע, לא על בעלי חיים ולא על התושבים שגרים פה".  

 

אחת הטענות אותן העלו העותרים היא כי מתכננת מחוז ירושלים, בו גובשה התוכנית הבנייה, השתתפה בדיוני הוועדות השונות מבלי לאפשר גישה לנציגי התושבים. התושבים טענו כי יש בכך ניגוד עניינים ופגיעה בזכות הטיעון הבסיסית שלהם.הרכב השופטות, בראשות נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, קיבלו כאמור את הטענות וקבעו כי יש לבטל את התוכנית ולהחזיר את הקרקע לייעודה המקורי - כקרקע חקלאית.

 

"המאבק עדיין לא נגמר. זה שבג"צ ביטל היום את ההחלטה, זה לא אומר שהם לא ינסו שוב, אבל אנחנו נמשיך להילחם", מבהירה אדם. "יש פה לחצים אדירים. כולם רוצים לבנות פה, החרדים, החילונים, כולם. אנחנו מבינים שזה לא הסוף ולכן אנחנו מתכוונים לקדם תוכנית להקמת פארק עירוני כדי שלא יבנו עליו".

 

עו"ד ראובן יהושע, תושב השכונה שייצג את קבוצת התושבים, אמר כי "פסק הדין מהווה ציון דרך משפטי וערכי ממדרגה ראשונה בהגנה על ערכי הטבע והסביבה. בית המשפט העליון הציל היום שטח שהוא בעל ערכי טבע מוגנים".

 

ברשימת העותרים מופיע כאמור גם הצבי הישראלי - חיה מוגנת המופיעה כעותר השישי במספר. זאת הפעם הראשונה בתולדות המשפט בישראל שחיה רשומה כאחד העותרים לבג"צ. לדברי עו"ד יהושע, הצבי הישראלי הוא גם הראשון שזכה, ואפילו בהחזר הוצאות. "אני חושב שזהו תקדים עולמי", אמר יהושע.

 

ממשרד הפנים נמסר כי "מבדיקה עם מנהל התכנון עולה כי החלטת בית המשפט התקבלה

ואנו לומדים אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זכו להגנת בית המשפט. הצבאים
צילום: עמיר בלבן, חל"ט
מומלצים