העליון: לשנות את התקנון המפלה ב"בית יעקב"
בית המשפט העליון דורש ממשרד החינוך להמציא תקנון מתוקן לבית ספר בעמנואל בו יימחקו סממני אפליה, כדוגמת הדרישות להתפלל בהגייה אשכנזית או להביא לבית ספר ממתקים בהכשר אשכנזי בלבד. השופט אדמונד לוי: "אפילו אם ילקו אותי 100 מלקות - לא אצליח לדבר בהברה אשכנזית"
"אפילו אם ילקו אותי מאה מלקות לא אצליח לדבר בהברה אשכנזית", כך אמר היום (ה') שופט בית המשפט העליון, אדמונד לוי. את הדברים אמר השופט לוי במהלך דיון שנערך בעקבות עתירה שהוגשה על ידי עמותת "נוער כהלכה" הפועלת לביטול האפלייה העדתית במוסדות החינוך החרדי. בתום הדיון הורה חבר השופטים לבית הספר "בית יעקב בעמנואל" לשנות את התקנון עד שלא ייוותרו בו סממנים המעידים על אפלייה עדתית, זאת בהתאם להנחיותיו של משרד החינוך. התאריך שנקבע לתיקונים הוא ה-29 במאי 2008.
בלב העתירה מפנה העמותה אצבע מאשימה כלפי הנהלת בית הספר "בית יעקב" בעמנואל, אשר לטענתם מתקיימת בו אפליה עדתית בוטה, המפרידה בין תלמידות ממוצא אשכנזי וספרדי, בין השאר באמצעות חלוקה פיזית של בית הספר לשניים והקמת חומת הפרדה בין שני החלקים, תלבושת שונה וחצרות משחק נפרדות.
במהלך הדיון, דרש בית המשפט ממשרד החינוך כי ימציא לו תקנון מתוקן של בית ספר שלא יישארו בו סממני אפליה. תקנון בית הספר, אשר הוצג בפני בית המשפט כולל הנחיות הדורשות במפורש שלא לנהוג על פי מנהגי הספרדים כלל. למשל, כמצויין בתקנון, "התפילות והלימודים בבית הספר מתקיימים בלשון הקודש (הברה אשכנזית - כך במקור). על מנת להקל על הבנות שאינן רגילות להתפלל ולברך בביתן בהברה זו, על ההורים לדאוג שגם בביתן תתרגלנה התלמידות להתפלל כמו בבית הספר".
השופט לוי מתוודה
גם לגבי התלמידות שבביתן נוהגים שלא על פי הפסיקה האשכנזית, נדרשים ההורים לנהוג על פי התקנון. כעת קובעים השופטים כי "יש להימנע מהדגשת 'האנחנו נוהגים אחרת' כדי למנוע קונפליקט לא רצוי אצל התלמידות".
דוגמא נוספת מהתקנון היא לגבי עניין הכשרויות. כאשר ילדה חוגגת את יום הולדתה וברצונה לכבד את בנות כיתתה בממתק לכבוד המאורע, עליה להביא ממתק פשוט בעלות של חצי שקל בלבד ובהכשר הרב לנדא, בד"ץ ירושלים או הרב רובין בלבד. ממתקים בכשרות של הרב עובדיה יוסף או הרב שלמה מחפוד לצורך העניין, לא יתקבלו בברכה בשטח מוסד הלימודים "בית יעקב" שבעמנואל. לאור הדברים התוודה השופט לוי ואמר בדיון: "אני עשרות שנים פה במדינה, ועדיין יש שמות משפחה אשכנזים שאיני מסוגל להגות כהלכה".
יצוין שרק בעקבות הגשת העתירה, ניאות מרכז החינוך העצמאי להגמיש מעט את הדרישה ולהחילה רק בין כותלי בית הספר, ולא לחייב כי הדברים יחולו בביתן של התלמידות.
השימוע: "ההפרדה - בין זרמים הלכתיים, לא עדתיים"
הנחיות משרד החינוך כבר הושמעו בפני אנשי מרכז החינוך העצמאי בשימוע שהתקיים בפני מנכ"לית משרד החינוך, שלומית עמיחי, באוגוסט האחרון. בשימוע טענו אנשי מרכז החינוך העצמאי כי מגמת ההפרדה בין התלמידות האשכנזיות והספרדיות נובעת בשל רצונם של ההורים להפריד בין הזרמים ההלכתיים השונים. עמיחי בתגובה טענה כי לדעתה ניתן לקיים מגמת לימודים אחידה בין כלל הזרמים, מאחר ומדובר בעיר בעלת אוכלוסייה מגוונת.
עוד ציינה עמיחי כי ישנם מספר סעיפים בתקנון שיש עימם בעיה כגון ההנחיה להתפלל ולברך בהברה אשכנזית, הדרישה להתחייב לנהוג על פי הסמכות הרוחנית שנהוגה בבית הספר- גם בבית, ולהלביש את התלמידות על פי גדרי הצניעות שנקבעו על ידי וועדת הרבנים האשכנזים. אף על פי כן, נראה כי במרכז החינוך העצמאי והנהלת "בית יעקב" בעמנואל סירבו לקבל על עצמם את הנחיותיו של משרד החינוך, למעט צמצום התקנות המחייבות לשטח בית הספר בלבד.
באי כוחם של העותרים, עו"ד ד"ר אביעד הכהן, אמר בעקבות הדיון כי "מצער מאד שבמדינת ישראל מתנהל בית ספר המגלה סימנים של מעין-אפרטהייד, בניגוד לערכים יהודיים ואנושיים, וסתירה לעקרונות היסוד של מדינת ישראל. והכל תחת חסותו ואישורו של משרד החינוך. יש לקוות שבג"צ ומשרד החינוך יעשו לתיקון המעוות בהקדם".
מנהל העמותה "נוער כהלכה", יואב ללום, קרא למנהיגי הציבור החרדי לקחת אחריות בעניין: "הגיע הזמן שמנהיגי הציבור החרדי יתלו את חרב הפיפיות שנמצאת בידיים של כמה פקידים ונהגים בחינוך העצמאי המטילים מורא ואימה על משפחות טובות בציבור החרדי ומנהלים מדיניות הרסנית בקבלה למוסדות החינוך". כשהוא מעודד מדברי השופטים ציין ללום כי הוא מקווה "שרחשי בית המשפט היום יביאו את מרכז החינוך העצמאי, לא רק לשנות את התקנון, אלא להפסיק עם האפלייה העדתית בכלל במוסדות החינוך החרדי". מצד עו"ד מנחם ינובסקי, המייצג את מרכז החינוך העצמאי בעתירה, טרם נמסרה תגובה לידיעה.
בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן