שתף קטע נבחר
 

ארגון שימור: אנא הפסיקו לאכול אנשובי

דיג יתר של דגי אנשובי באירופה הביא לכך שהדגיגון המלוח מוגדר כ"מוצר שיש להימנע מצריכתו". ברשימה של "החברה לשמירת הסביבה הימית" מופיע האנשובי, לצד עשרות דגים נוספים, כשלצדו דירוג צרכני-סביבתי: מ-1 (מותר לאכול) ועד 5 (מומלץ להימנע). לקוחות עם מצפון מתבקשים להתאפק

אפשר לאהוב אותו מאוד או לתעב אותו, אבל נדיר למצוא מישהו שאין לו דיעה לגבי האנשובי. אם אתם שייכים למחנה הראשון בוודאי תתעצבו לשמוע כי הדגיגון המעטר בדרך-כלל את הפיצות, הפסטות וסלטי הקיסר נמצא כעת ברשימת הדגים שיש להימנע מצריכתם - מסיבות סביבתיות, כמובן, לא קולינריות.  

 

האנשובי, לצד תריסר מיני דגים אחרים, נמצא ברשימה שגיבשה "החברה לשימור הסביבה הימית" (Marine Conservation Society) - של מינים הנמצאים תחת איום והציבור מתבקש להימנע מצריכתם. הסיבה: דיג-יתר שבוצע באוכלוסיית האנשובי, בעיקר בחופי מפרץ ביסקאי בפורטוגל, הותיר מעט מדי דגים בוגרים שיספקו ביצים, וכעת מורגשת ירידה חדה בכמויות.


הולכים ומתמעטים באירופה. דגי אנשובי (צילום: ויזו'אל פוסט)

 

במסגרת המאבק להגדלת אוכלוסיות האנשובי במפרץ הוקמו במימיו גם חוות דגים, אולם בשנת 2004 - לאחר שנחלו כשלון חרוץ - נסגרו החוות סופית.

 

הרשימות:

 

"הרשימה השחורה" של הדגים

בהתאם למספר הפרטים בכל מין העניק הדו"ח דירוג המאפשר לציבור לקבל החלטה צרכנית - אך גם סביבתית. הארגון העניק להם דירוג מ-1 (מותר לאכול) עד 5 (מומלץ להימנע), על מנת לאפשר לצרכנים לבחור לצרוך דגים באופן סביבתי יותר ולשתף אותם ככח פעיל במאבק נגד דייג-יתר, וכעת מקווים שהרשימה תסייע לא רק לצרכנות מודעת בקרב הציבור, אלא גם תשתף את הציבור ככוח פעיל במאבק נגד הדיג המוגבר.

 

סם ווילדינג, המשמש כפקח דיג בארגון, הסביר כי תפוצת דגי האנשובי מעולם לא היתה חזקה במימיי אירופה,  אולם כעת מצויה אוכלוסיה זו בשפל חסר תקדים. "לא נשאר הרבה אנשובי באירופה, ואנו קוראים לאנשים להימנע מצריכת אנשובי על מנת לאפשר לאוכלוסייה סיכוי להשתקם", אמר.

 

בדו"ח של החברה לשימור הסביבה הימית, נמצא ששיטת הגידול והדיג של מספר מיני דגים הנמצאים בסכנת קיימוּת באזורים שונים.

 

לדירוג הבעייתי "זכו" 69 מיני דגים - בהם דג "נזיר" הנפוץ בים הצפוני ובצפון ספרד; דג "בקלה" ודג "dogfish" - (Scyliorhinus canicula). דגים נוספים שמומלץ להימנע מצריכתם הם הסלמון האטלנטי, דג החרב ודגי סחוס.

 

עם זאת, רשימה זו אינה מגדירה את מצבו הכללי של כל מין, אלא בוחנת את מצבם ביחס לאזורי הדיג באירופה. כך למשל, דג סול (sole - Soleidae) שנתפס ברשת דיג באזור הים הצפוני למשל, עשוי לקבל דירוג 5. זאת, בשעה שדגים מאותו הזן, אשר נתפסו במקומות אחרים עשויים לזכות לדירוג מומלץ יותר.

 

בחברה ציינו כי הדירוג, שעל פי רוב אינו נגיש לצרכן, יפורסם על תגיות עטיפות הדגים ברשתות השיווק, לצד אזורי הדיג בהם נתפסו. בחברה מבהירים כי הצעד הבא יהיה תיוג דומה גם במסעדות וחנויות. "תגיות מאכלי ים הנמכרים בבריטניה אינן מפורטות מספיק וזה מוביל לבלבול", סיכפ ווילדינג. "זה הכרחי שלצרכנים יהיה מידע טוב יותר לפעול למען צמצום הטרגדיה של דיג יתר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים