מבט לשביל החלב
הכוכב הנוצץ ביותר בלילותנו השבוע הוא צדק, הנמצא בשולי קבוצת קשת. קבוצת כוכבים זו בולטת במיוחד שכן היא מצויה במרכז הגלקסיה שלנו ולכן עמוסה בכוכבים. יגאל פת-אל מגיש: המדריך השבועי למתבוננים בכוכבים
שביל החלב היא הגלקסיה שבה מצויה מערכת השמש אליה משתייך כדור הארץ. בשביל החלב מאות מיליארדי כוכבים שכמו השמש שלנו, פולטים אור משל עצמם. צורתן של גלקסיות אינה אחידה והן עשויות להראות בצורת כדור עגול, אליפטיות ככדור רוגבי, שטוחות, דמויות עדשה וספירליות (לולייניות). שביל החלב נמנית על הסוג האחרון. המבנה של גלקסיות דוגמת שביל החלב הוא שטוח, כשבמרכזן יש מעין תפיחה של כוכבים ממנה יוצאות זרועות של כוכבים המשוות לגלקסיה מראה של שבשבת רוח כאשר מביטים בה "מלמעלה".
מערכת השמש שלנו מצויה בשוליה של שביל החלב, כמה עשרות אלפי שנות אור ממרכזה. כיוון שאנו מצויים בתוך מישור שביל החלב אנו רואים גיבוב של כוכבים לכל כיוון שבו אנו נביט במישור הגלקסיה. מסיבה זו נראה שביל החלב בשמים כרצועה שחובקת את כדור השמים. כיוון שבכל רגע נתון אנו רואים את כיפת השמים שהיא רק חצי מכדור השמים השלם, אנו רואים רק חלק משביל החלב. לו כדור הארץ היה שקוף ויכולנו לראות את כל כיפת השמים, אז היה נראה שביל החלב כטבעת ענקית המקיפה אותנו.
מישור שביל החלב עשיר בכוכבים צעירים וכן בענני גז ואבק. חלקם של ענני האבק כה דחוס שהם מסתירים את האור המגיע מאחוריהם. מסיבה זו אין אנו יכולים לראות ישירות את מרכז שביל החלב, המוסתר מאתנו. לעומת זאת, קרני רדיו כן חודרות את ענני האבק העצומים ואנו "רואים" בעזרתן את מרכז הגלקסיה כאשר מכוונים לעברו רדיו טלסקופים.
מרכז הגלקסיה מצוי בתחומי קבוצת קשת. מי שיביט על שביל החלב בלילה חשוך מאוד, ללא ירח, יוכל להבחין בשביל החלב החוצה את כיפת השמים. קבוצת קשת בולטת מאוד הודות לשפע הגדול מאוד של כוכבים המצוי בתחומה ובימים אלה, קל לזהותה הודות לכוכב הלכת צדק, הזוהר סמוך לגבולה המזרחי. לאחר שהבחנו בקבוצת קשת, נוכל לראות כי שביל החלב מתפצל לשתי זרועות מקבילות הנמשכות מקבוצת קשת צפונה, כמעט עד הזניט (אם מביטים בימים אלה בשעות הערב המוקדמות). מה שאנו רואים הוא ענן אבק עצום המצוי על מישור הגלקסיה ומסתיר את מרכז המישור מאתנו כך שהמישור נחצה לשניים (ראו מפה).
בשנים האחרונות הובהר כי במרכז שביל החלב מצוי חור שחור אימתני, ענק, שמסתו כמה מיליוני שמשות. את קיומו של החור השחור, שאי אפשר לצפות בו ישירות, איששו הודות לניתוח תנועתם של כוכבים חסרי מזל הנצפים בקרבתו המיידית. צורת המסלול של כוכבים אלה ואופן תנועתם במסלולם, מאששים את ההנחה כי הם סובבים גוף מסיבי מאוד, הכלוא בנפח קטן מאוד, המתאים להגדרה של חור שחור. חור שחור זה בולע חומר בקצב של כמה מסות שמש בשנה. למזלנו, הוא כה מרוחק מהשמש שאין כל סיכוי שאי פעם נבחין בו, ישירות או באופן עקיף, שלא באמצעות הטלסקופים.
מערכת השמש השבוע
הירח מתמלא והוא יהיה ברבע הראשון ביום ראשון, 7 בספטמבר, ואז הוא יחלוף סמוך מאוד לאנטרס, הכוכב הראשי בקבוצת עקרב. הקרבה המינימלית בין שני הגופים לא תראה מישראל כיוון שהיא תתרחש בבוקרו של יום ראשון ובשעות הערב נראה את הירח מצוי ממזרח לצדק. (ראו מפה).
בלילה שבין ה-9 ל-10 בספטמבר יכסה הירח כוכב בהיר יחסית בקבוצת קשת. אפשר לעקוב אחר תנועת הירח בעזרת משקפת שדה ולראות את ההתכסות בשעה 00:54.
כאמור, כוכב הלכת צדק מצוי בסמוך לגבולה המזרחי של קבוצת הכוכבים קשת. צדק הוא גרם השמים הבולט ביותר בשעות הלילה (לאחר הירח כמובן) והוא נראה בבירור מעל האופק הדרום מזרחי בשעות הערב. ב-9 בספטמבר יחלוף הירח כמה מעלות דרומית לצדק. אפשר לצפות בצדק ובארבעת ירחיו הן מבעד למשקפת שדה, או מבעד לטלסקופ קטן, אז אפשר לראות גם את הליקויים ההדדיים בינו לבין ארבעת ירחיו הגדולים.
מידע על זמני הצפייה בכתם הגדול האדום של צדק ועל תופעות הליקויים והצללים של ירחיו אפשר למצוא באתר היל"א – המרכז הישראלי למידע אסטרונומי, תחת הקטגוריה מערכת השמש – צדק.
יתר כוכבי הלכת נראים מעל האופק המערבי סמוך לשקיעה. הבולט בהם הוא נוגה שיחלוף ביום שישי, 12 בספטמבר, פחות מחצי מעלה צפונית למאדים. שני כוכבי הלכת ייראו בשדה ראייה אחד מבעד לטלסקופ. בתחילת השבוע, ב-8 בספטמבר, יחלוף כוכב חמה סמוך למאדים. ככלל, משך כל השבוע ייראו כוכב חמה, מאדים ונוגה מקובצים יחדיו בתחומי קבוצת בתולה, כאשר בסוף השבוע, ב-11 בספטמבר, כוכב חמה יהיה בריחוק המרבי מהשמש ולמעשה ייראה במיטבו לתקופה זו של השנה (ראו מפה).
מידע נוסף על התצפית בכוכבי הלכת ועל אירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ויו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה.