הכנסת: הסדר הדיור החלופי יחול רטרואקטיבית
ועדת חוקה, חוק ומשפט החליטה כי בעלי משכנתאות שלא עמדו בפרעון חובותיהם לבנק יהיו זכאים להסדר הדיור החלופי, אם חלפו יותר מחמש שנים ממועד חתימת ההסכם, והחייב שילם את חובו לפי סדר התשלומים שנקבע
הוועדה החליטה כי ההסדר יחול גם על הסכמי משכנתא שנכרתו לפני קבלת החוק, ובתנאי שחלפו לפחות חמש שנים ממועד חתימת ההסכם, והחייב שילם את חובו לפי הסדר התשלומים שנקבע. זאת, גם אם לא שילם לכל היותר שישה תשלומים במועד שנקבע לפירעון לפי ההסכם.
ההחלטה התקבלה בקולם היחיד של יו"ר הוועדה, הח"כ מנחם בן ששון (קדימה) וח"כ קולט אביטל (עבודה). חבר נוסף של הוועדה, הח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) שהגיע לדיון באיחור ביקש הצבעה חוזרת. אם תוצאות ההצבעה החוזרת יבטלו את ההחלטה, יעלה הדבר בקנה אחד עם עמדת איגוד הבנקים שמתנגד להחלטה. אם זאת, ההצבעה החוזרת לא תתקיים היום, כך שההחלטה עומדת בעינה בינתיים.
החוק החדש מסמיך את רשם ההוצאה לפועל, שאמור להחליט אם החייב זכאי לדיור חלופי תוך התחשבות בעובדה שההסכם נחתם לפני קבלת החוק.
התחולה הרטרואקטיבית של הסדר הדיור החלופי עלתה בשלוש גרסאות, כשהבנקים לחצו למנוע אותה ועמדו על כך שההסדר יחול רק על הסכמי משכנתא שנחתמו לאחר קבלת החוק, ואפילו שישה חודשים לפחות לאחר מכן.
בהסדר הדיור החלופי הוסמכו רשמי ההוצאה לפועל לאשר אותו, רק בתנאי שהחייב והנושים יתייצבו לפניו וכל צד ישמיע את טענותיו בעד או נגד הדיור החלופי. הזכאות לפי החוק החדש נקבעה רק אם החייב הוא חסר אמצעים, ואין לו יכולת להשיג בדרך כלשהי דירה חלופית לדירה, שעליו לפנות כדי שהבנק יוציא אותה למכירה.
הדיור החלופי לפי החוק אמור להינתן בסביבת הדירה הנוכחית של החייבים, ולאפשר להם תנאי מגורים דומים לאלה שנאלצו לוותר עליהם בגלל מצוקתם הכספית.
תקופת הדיור החלופי הוגבלה לשנה וחצי לכל היותר מיום הפינוי, כשהבנקים נאותו להסכים שהפינוי יבוצע בפועל תשעה חודשים לאחר הוצאת צו הפינוי, כך שהחייבים ימשיכו להתגורר בדירה במשך תקופה זו.
מחכה לנתונים
ח"כ רותם אמר ל-ynet כי הוא איננו מוכן לתמוך ברטרואקטיביות לפני שהבנקים יציגו לו נתוני מחקר לגביי המחיר שתעלה ההחלטה: "די אם הבנקים יבקשו לפצות את עצמם בתוספת של אלפית לריבית המוטלת על מאות אלפי בעלי המשכנתאות,
כדי לראות שהם יכניסו לעצמם סכום גבוה פי כמה ממה שיעלה להם הדיור החלופי".
רותם אמר כי הוא רוצה להגיע להסדר פשרה לפיו התחולה הרטרואקטיבית תוגבל לחמש שנים בלבד ובתנאי שהבנקים יתחייבו שלא להעלות את הריבית על המשכנתאות בתוספת סיכון.
לטענת רותם, הבנקים מסרו לו שמדובר בסך הכול ב-1,000 משפחות שמפונות מדירותיהן בגלל אי תשלום המשכנתא, כך שתוספת ריבית תגרום לכך שמאות אלפי לווים תמימים יצטרכו לשלם סכום לא מבוטל בגלל קומץ של חדלי פירעון.