שתף קטע נבחר

 

דו"ח: ישראל הקימה מנגנון גזילת אדמות הגדה

ארגון 'בצלם' טוען כי ישראל גזלה עשרות אלפי דונמים מפלסטינים בגדה על ידי הקמת "טבעות" אבטחה סביב התנחלויות. פלסטינים שרוצים לעבד את אדמותיהם מעוכבים במשך שנים, וסובלים מהתנכלויות המתנחלים וכוחות הביטחון

"ישראל מפקיעה עשרות אלפי דונמים של אדמה פלסטינית בגדה ומונעת מהחקלאים גישה", כך מאשים דו"ח של ארגון "בצלם" שמתפרסם הבוקר (יום ה'). בדו"ח, שכותרתו "אדמה שדודה, חסימת הגישה של פלסטינים לקרקע סביב ההתנחלויות", טוען הארגון כי ישראל מקימה 'טבעות' סביב ההתנחלויות, המגבילות את תנועות הפלסטינים ופוגעות בזכויותיהם.

 

מהדו"ח עולה כי המדינה אינה היחידה המציבה מכשולים בפני הפלסטינים בגדה, וכי המתנחלים אף הם מקימים חסימות שלא כחוק על אדמות פלסטיניות הסמוכות להתנחלויות. לטענת הדו"ח, גם כאשר החסימות מוצבות ללא אישור רשמי, הרשויות אינן עושות דבר כדי להסירן, "אלא מסייעות וחוסמות בעצמן גישתם של פלסטינים... והחיילים מגרשים בדרך קבע את הפלסטינים מאדמתם".

 

הארגון טוען כי תוכנית "שטח ביטחוני מיוחד" במסגרתה הוקפו 12 התנחלויות בגדה המערבית ב"טבעות" אדמה פלסטיניות, הביאה למעשה להגדלת שטחן של ההתנחלויות מ-3,235 דונם לכ-7,800 דונם. מחצית מהאדמות שהופקעו הן בבעלות פרטית פלסטינית. בנוסף, נגזלו עשרות אלפי דונמים נוספיםבאופן בלתי רישמי.

 

"פעולות ההגנה חייבות להתבצע באמצעים חוקיים בלבד. ישראל משתמשת בחובת ההגנה על מתנחלים באופן מניפולטיבי כדי להצדיק השתלטות פסולה על אדמה פלסטינית", נכתב בדו"ח. עוד נטען כי ישראל הקימה מנגנון שלם להשתלטות על אדמות בגדה לטובת ההתנחלויות, הפועל באמצעות צווים צבאיים, הכרזה על קרקע כאדמת מדינה והתעלמות ממאחזים בלתי מורשים.

 

הדו"ח מציג תמונה לפיה חקלאים פלסטינים שמבקשים להיכנס לאדמתם נאלצים להתמודד עם בירוקרטיה ישראלית מסורבלת, ולהוכיח בעלותם. זאת, משום שחלק מהאדמות המופקעות אמורות לשמש אזור חיץ ריק מאדם, אולם המתנחלים מורשים להכנס אליהן בשעה שבעליהן הפלסטינים מנועים מלעבד אותן לחקלאות.

 

עוד נקבע כי חסימת הגישה לפלסטינים לאדמותיהם היא תוצאה ישירה של מפעל ההתנחלויות, ולכן תובע הארגון לפנות את המתנחלים מהאזור. עם זאת, עד מילוי דרישה זו דורש הארגון כי ישראל תנקוט בצעדים חלופיים להבטחת בטחון המתנחלים, ולא באמצעות גזילת הקרקע הפלסטינית.

 

"החיילים נותנים יד לאלימות המתנחלים" 

הדו"ח מביא עדויות רבות של חקלאים ורועי צאן פלסטינים שהוכו על ידי מתנחלים שביקשו למנוע מהם להתקרב לאותן אדמות. לטענתם, לא פעם היו שותפים לאלימות גם חיילי צה"ל, "שעושים לא פעם יד אחת עם מתנחלים אלימים ומשתתפים באופן פעיל במעשי הגירוש. חיילים נראו סרים למרותם של גורמים בקרב המתנחלים ומצייתים להוראותיהם כאילו היו מפקדיהם", נטען.

 

חליל חליילה, תושב הכפר סמואה שבאזור חברון, הוא אחד מעשרות פלסטינים שנאסר עליהם להכנס לאדמותיהם. בשיחה עם ynet סיפר כי סיפק פעמים רבות מסמכים המעידים על בעלותו על האדמה, אולם לשווא. "עד עכשיו אנחנו יותר משנתיים רודפים אחרי הישראלים, ובינתיים ללא כל מענה. אין מצב כזה בעולם שאדם לא יכול להיכנס לאדמתו", טען. 

 

לדבריו, מצבם של מי שכן קיבלו אישור לעבד את אדמותיהם אינו טוב יותר, והם סובלים מהתנכלויות מצד הפלסטינים "שיורים, מרביצים, מגרשים, ובדרך כלל זה בליווי צבא ושוטרים, שלא עושים דבר וכשאנחנו הולכים להתלונן במשטרת קריית ארבע". לדבריו, השוטרים מסרבים לקבל את תלונותיהם, ולאחר מכן טוענים כי מעולם לא הוגשו.

 

עבד אל סלאם עווד הוא בעלים של אדמה בכפר עוווארתה שליד איתמר, אולם מחצית אדמותיו הופקעו לטובת ההתנחלות, ומחצית 'כלואות' בתוך אזור החיץ.  לצורך השימוש אני צריך לעשות תיאום עם הרשויות ולבקש היתר מיוחד. אנחנו מקבלים פעמיים בשנה היתר, ביוני הם מאפשרים לנו גישה לאדמה כדי לחרוש אותה במשך יומיים ובנובמבר הם נותנים לנו יומיים למסיק הזיתים. אבל בין לבין אסור להתקרב, אסור לעבד, אפילו לבארות של האנשים לא נותנים להתקרב", טען. 

 

עווד סיפר כי גם במהלך עבודת האדמה, סופגים החקלאים ליחס משפיל

מצד אנשי כוחות הביטחון. "החיילים והשוטרים עומדים לנו על הראש וכל עשר דקות הם באים ושואלים 'לא סיימתם, יאללה תזדרזו', כשאנחנו אמורים להיות יממה בכל פעם. בעשר דקות קשה למסוק זיתים וקשה לחרוש אדמה".

 

לדבריו, גם נוכחות השוטרים והחיילים אינה מונעת מהמתנחלים להטריד אותם. "הם מתחילים לצעוק לכו למכה, לכו לירדן, לכו הביתה, לפעמים יש גם אלימות מצידם אבל החיילים והשוטרים לא מעיזים למנוע זאת מהם", הוסיף. 

 

לאור העדויות והממצאים דורשים חברי הארגון הדו"ח כי ישראל תמנע ממתנחלים השתלטות בלתי מורשית על אדמות, תפרק גדרות ומכשולים פיזיים שהוצבו ללא אישור ותאפשר לחקלאים פלסטינים גישה חופשית לאדמותיהם.

 עוד נדרש למצות את הדין עם חיילים הפוגעים בפלסטינים בניסיון לגרשם מאדמותיהם הסמוכות להתנחלויות.

 

מועצת יש"ע מסרה בתגובה כי "בצלם מתגלה בדו"ח הזה - אף יותר מאשר בקודמיו - כארגון לאומני פלסטיני במסווה של ארגון זכויות אדם. הפעם בצלם מרחיק לכת ומטיף לביטול אמצעי הביטחון שהחליט עליהם צה"ל סביב היישובים היהודים. כל מטרתו של בצלם הוא להביא לגירושם של 300 אלף ישראלים מבתיהם ביהודה ושומרון והחרבת יישוביהם. בדו"ח הזה הם חוצים עוד קו אדום ומעודדים את הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עלי ואקד
מסיק זיתים פלסטיני. פעם בשנה
צילום: עלי ואקד
מתנחלים שתועדו תוקפים פלסטינים
צילום: באדיבות "בצלם"
עקירת עצי זית פלסטינים ע"י מתנחלים
מומלצים