שתף קטע נבחר

"העשירים מתעשרים והעניים מתענים"

מהו אותו "קו עוני" מדובר ואיך נראים האנשים מתחתיו? בסדרת כתבות "הפרופיל של העוני", יקבלו הנתונים היבשים פנים אנושיות. אחת מכל חמש משפחות בישראל היא משפחה ענייה. ניסים (שם בדוי) אב לשלושה-עשר ילדים, מספר על המאבק בעוני בישראל 2008

דמיינו לעצמכם עולם ללא טלוויזיה, חולצות טי, מכנסיים קצרים, אמצעי מניעה או כסף. זה עולמו של ניסים (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת), יהודי שומר מצוות בן 47. אחת המצוות עליה הקפיד במיוחד היא מצוות פרו ורבו. ניסים התחתן בגיל 22 והוא אב ל- 13 ילדים. שלושה מהם נשואים, שלושה שוהים בפנימייה ושבעה חיים בביתו, הקטן מכולם בן 5.

 

בנו הגדול של ניסים הוא חייל המשרת בשרות סדיר בצה"ל. יחד עם משכורתו הצבאית של הבן, ניסים ומשפחתו נאלצים להתקיים מהכנסה כוללת של 4,000 שקל בחודש, אי שם עמוק מאחורי "קו העוני".

 

"קו העוני", מוגדר על ידי 'המוסד לביטוח לאומי' כ- "50% מההכנסה החציונית נטו" - ההכנסה שמחצית האוכלוסייה משתכרת יותר ממנה, והמחצית השנייה משתכרת פחות ממנה. למשפחה בת 4 נפשות לדוגמא, עומד מחצית הסכום הזה על - 5,191 שקלים. לא קשה להבין את המצוקה בה הוא ומשפחתו חיים, אך עם כל הקושי הוא אומר בהשלמה "הדבר הכי חשוב בחיים זה בריאות ושלווה". דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון "לתת"  מציין כי חששם הגדול ביותר של 7% מהנתמכים הוא למות ברעב.

 

תורמים עכשיו:

 

בעבר למד ניסים בכולל וקיבל משכורת כתלמיד ישיבה, לפני כשבע שנים עבר התקף לב ובעקבות ניתוח שעבר נאלץ להישאר בביתו ולנוח "השריר של הלב שלי נפגע ואין אפשרות לתקן זאת", הסביר. ניסים איבד את מקומו בישיבה מאחר ולדבריו "מי שלא נמצא חצי שנה בישיבה מאבד את מקומו שם. אני בן 47 וחולה, והם מעדיפים לקבל בישיבה בחורים צעירים שמסוגלים ללמוד הרבה".

 

לשאלה המתבקשת האם הסיבה לעוני נובעת לדעתו מהכמות המרובה של ילדיו השיב ניסים, "אני מכיר חברים עם פחות ילדים ומצב יותר קשה. היום זה לא רק אצל החרדים, גם המסורתיים והחילונים. במדינה שלנו העשירים מתעשרים והעניים מתענים". עוד מציין הדו"ח כי 89 אחוזים מהציבור סבורים שזה תפקידה של הממשלה לדאוג לרווחת הנזקקים, אך בפועל רק 13 אחוזים מאמינים שזהו אכן המצב.

 


הפרופיל של העוני (למצולם אין קשר לכתבה). צילום : זיו קורן

 

"אנחנו חיים על נסיי נסים"

חייו של ניסים אינם מאפשרים לו להעניק תזונה נאותה למשפחתו "אנחנו אוכלים היום

פחות, ולעיתים רחוקות אוכלים בשר", הוא מסביר. בחמש השנים האחרונות חלה עליה של 104% בדרישה למזון בקרב הנזקקים.

 

מעט האוכל שכן קיים בבית, מגיע מתרומתן של עמותות חסד, עמותות שבלעדיהן היו מגיעים הוא וילדיו לחרפת רעב. 46% מהמשפחות הנתמכות מקבלות מהעמותות חצי או יותר מסל המזון הנחוץ לקיום.

 

אשתו של ניסים מטפלת בילדים שנמצאים בבית. הוא אינו יכול לטפל בם בעקבות פגיעה בלתי הפיכה בשריר הלב, "אנחנו חיים על ניסי ניסים" הוא אומר. מהדו"ח עולה שכל נזקק חמישי ב- 2007 הוא חולה כרוני: עלייה של 17% בהשוואה ל-2006.

 

עוד מצויין כי 35% מהנזקקים זקוקים לטיפול תרופתי קבוע ולא מקבלים אותו עקב מצבם הכלכלי, לעומת 2% בלבד מכלל האוכלוסייה.

 

"אני מטופל דרך הרווחה אבל הם אומרים לי שאין להם עזרה להציע לי", טוען ניסים, עובדה המתיישבת היטב עם כך שעמותות פרטיות מטפלות ב- 62 אחוזים מהנזקקים בישראל. עמותות המתקיימות בעיקר מתרומות של אנשים טובי לב שמוכנים לעזור.

 

"מעדן לילדים בראש חודש"

"הילדים אוכלים מעדן בראש כל חודש כי זו ברכה" מסביר ניסים במבוכה. "אנחנו מצליחים להצטמצם, אבל עם הבגדים לילדים זה יותר גרוע. קשה לי בלב כשהם הולכים עם נעליים קרועות". הדו"ח מספר כי לרוב הילדים העניים - כל ילד שלישי בישראל, אין ציוד הנחוץ לביה"ס והם אינם מקבלים חינוך משליםרוב הנזקקים (66%) דיווחו כי הפחד הכי גדול שלהם הוא חוסר היכולת לדאוג לילדיהם וחששם שגם הם ייאלצו לחיות במצוקה.

 

"המסורת היהודית מעודדת ילודה והמדינה גם היא מקדמת הבאתם של ילדים וחיילים נוספים", אומר ניסים. "עצוב לי שאין לי איך לפרנס את ילדי, לא תכננתי ליפול למשכב ולא חשבתי שאזדקק לתרומות. ברור לי שמצב בו המדינה קצרה מלהושיע והסיוע מגיע מאזרחים טובים דרך עמותות הוא מעוות, אבל לצערי זה המצב". משפחתו היא דוגמא ל 43% מהנזקקים המשתייכים למשפחות מרובות ילדים. ב-8 השנים האחרונות עלתה תחולת העוני בקרב ילדים ביותר מ- 50%. 

 

לקראת ראש השנה מקיימים ערוץ המעורבות של ynet וארגון "לתת" מבצע לאיסוף ארוחות חג  למשפחות נזקקות. לתרומה לחצו כאן או התקשרו -054-4001717.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
צילום: זיו קורן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים