דו"ח האו"ם: מבוי סתום בחקירת הגרעין האיראני
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קובעת בדו"ח חדש שאיראן טרם הפריכה את החשד שעסקה בחקר דרכים לייצור כלי נשק גרעיניים. עוד עולה מהדו"ח כי איראן מפעילה כיום קרוב ל-4,000 צנטריפוגות ומתקינה 2,000 נוספות. איראן: על סוכנות הגרעין לשנות את גישתה
איראן לא סיפקה מידע שיכול להפריך את הטענות כי עסקה בחקר ייצור כלי נשק גרעיניים - כך קבעה היום (ב') הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם בדו"ח חדש. הדו"ח של סוכנות הגרעין מספק ראיות נוספות לכך שמחקרים איראניים בתחום חומרי הנפץ והטילים היו קשורים זה לזה, ונערכו בסיוע זר. ארה"ב כבר הגיבה, ודובר הבית הלבן הבהיר כי "על איראן להפסיק את תוכנית הגרעין, או שתיאלץ להתמודד עם סנקציות נוספות".
ראש הסוכנות, מוחמד אל-בראדעי, כתב בדו"ח כי "הסוכנות, למרבה הצער, לא הצליחה להשיג התקדמות משמעותית בחקירת הטענות ובירור הנושאים העיקריים הקשורים, שנותרו מקור לדאגה חמורה". הוא הוסיף כי מאז הדו"ח הקודם שלו, מחודש מאי, המשיכה איראן להתעלם מהחלטות האו"ם ולהרחיב את תוכנית העשרת האורניום שלה.
הדו"ח קובע כי חקירת המודיעין בנושא הגיעה למבוי סתום בשל היעדר שיתוף פעולה מצד איראן. "הגענו למבוי סתום", אמר בכיר באו"ם שקרא את הדו"ח. לדבריו, הדו"ח קורא לאיראן להתייחס לטענות בנושא ברצינות ההולמת ולפעול להפרכת החשדות כי תוכניתה הגרעינית אינה מיועדת למטרות שלום בלבד, כפי שטענה עד כה.
בדו"ח המסווג נכתב, בין היתר, כי מספרן של הצנטריפוגות להעשרת אורניום באיראן עומד עתה על 3,820, לעומת 3,300 במאי האחרון. 2,000 צנטריפוגות נוספות מותקנות בימים אלה. גורמי האו"ם הבהירו כי איראן עדיין רחוקה מאוד מהעשרת אורניום בכמות שתספיק לבניית פצצת אטום. לטענת איראן, היא מעשירה אורניום לצרכי הפקת חשמל ומחקר גרעיני בלבד.
איראן מצדה התחייבה היום להמשיך לשתף פעולה עם סוכנות הגרעין של האו"ם ולפעול להפגת הדאגות בדבר תוכנית הגרעין. עם זאת קראה לגוף הפיקוח הבינלאומי לשנות את גישתו כלפי איראן. "על מנת להסיר את החששות באשר לפעילותה הגרעינית של איראן, על הסוכנות לשנות את גישתה", צוטט בכיר איראני בתגובה ראשונית לדו"ח.
שר החוץ הגרמני, פרנק-ולטר שטיינמאיר, צפוי להיפגש בהמשך היום עם עמיתו מנושהר מותקי ולקרוא לטהרן להשיב בחיוב להצעת חבילת התמריצים שהגישו לה המעצמות. "ההצעה שלנו מונחת על השולחן. אנו מקווים שאיראן תגיב באופן קונסטרוקטיבי", אמר דוברו של השר הגרמני לקראת הפגישה. אם טהרן לא תקבל את ההצעה, צפויות המעצמות לפעול להחרפת הסנקציות נגדה במועצת הביטחון של האו"ם.