השכנות של בוליביה העניקו גיבוי לנשיא מוראלס
נשיאים מתשע מדינות דרום אמריקניות התכנסו לפסגת חירום בצ'ילה, התייצבו כאיש אחד מאחורי נשיא בוליביה, והזהירו מפני "ניסיון לבצע הפיכה" בארצו. בתום הפסגה שב מוראלס לארצו, בתקווה לפתוח במשא ומתן עם האופוזיציה
נשיאי תשע מדינות דרום אמריקניות התכנסו הלילה (יום ג') בצ'ילה לפסגת חירום כדי לדון במשבר הפוליטי בבוליביה והתייצבו מאחורי הנשיא אוו מוראלס. הם קראו למושלי המחוזות העשירים, האופוזיציה העיקרית במדינה הענייה, לשים קץ למחאות האלימות שכבר גבו השבוע את חייהם של לפחות 16 בני אדם.
"אנו מגנים ודוחים כל ניסיון לבצע הפיכה אזרחית או להפר את הסדר החוקתי", אמרה נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדז דה קירשנר, בסיום הפסגה בסנטיאגו. "לא נכיר בכל הנהגה שתקום בעקבות פעולה מהסוג הזה", הבהירה בשם עמיתיה. המנהיגים אמרו כי על המושלים הימנים, המתנגדים לרפורמות הסוציאליסטיות שמוביל מוראלס, לצאת מבנייני הממשל אליהם פלשו כתנאי מקדים לשיחות עמם.
המושלים במחוזת העשירים במשאבי טבע מעוניינים בחיזוק האוטונומיה ובחלק גדול יותר מההכנסות בענף האנרגיה. בשבועות האחרונות יצאו תומכיהם לרחובות, חסמו כבישים, פגעו בצינורות גז, בזזו בנייני ממשל והתעמתו עם תומכי מוראלס. מוראלס, הנשיא הראשון במדינה ממוצא אינדיאני, זוכה לפופולריות רבה, והאשים את המושלים הימנים בניסיון להדיחו בכוח.
נשיאת צ'ילה מישל באשלט ואוו מוראלס, הלילה (צילום: AP)
בעל בריתו של מוראלס, נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, השתתף אף הוא בפסגת החירום. שני המנהיגים גירשו בשבוע שעבר את השגרירים האמריקנים מארצותיהם, בטענה כי ארה"ב תומכת ביריביו מבית של מוראלס. בפסגה השתתף גם נשיא ברזיל, לואיז אינסיו לולה דה סילבה, שמאלן מתון העומד בראש
הכלכלה הדגולה באזור. ברזיל היא המשקיעה הזרה הגדולה בבוליביה, ותלויה בייצוא הגז הטבעי שלה.
בתום הפסגה שב מוראלס לארצו, בתקווה לפתוח במשא ומתן עם המושלים הסוררים. בשעת הפסגה החל סגנו בשיחות מקדימות בלה-פאס עם אחד המושלים, מריו קוסיו, המייצג קבוצה של ארבעה מושלים במזרח המדינה, המתנגדים בתוקף למוראלס. השיחות צפויות להימשך היום, בשאיפה שיתפתחו לכדי משא ומתן שיכלול את כל המושלים.