"צפוי: גל חדש של מצטרפים למעגל העוני"
"לגבי 2009, המצב נראה עוד פחות טוב. צמיחת התוצר צפויה להתמתן, וכתוצאה צפוי גל פיטורים של אותן חברות הנדרשות להתייעלות וחסכון. מערכת בחירות בפתח וקבלת החלטות של המנהיגים בתמיכה בשכבות החלשות, נראית כסיסמאות בחירות וללא כוונת מימוש". דן ללוז מציג תחזית עגומה על מצב העוני בארץ
בבתי ההשקעות ובגופים הפיננסיים נשאלת השאלה האם "הרע כבר מאחורינו". אולם בישראל חיות קבוצות אוכלוסיה המתמודדות כל יום עם שאלות כלכליות קיומיות המלמדות על החמרה במצבם. בחינה לעומק של המספרים מציגה מצב כלכלי עגום של חלק לא מבוטל מאוכלוסיית ישראל.
בשנת 2007 צמח המשק הישראלי ב- 5.3%. אולם, גם בשנת צמיחה מרשימה, התפרסמו מספר נתונים מדאיגים מסקר הרווחה השנתי ל- 2007 של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם ביוני. מהסקר עולה שבגלל קשיים כלכליים 20% ויתרו על אוכל, 34% ויתרו על חימום או קירור מספיק של הבית, 15% מהזקוקים לתרופות במרשם רופא ויתרו עליהן, 40% מהזקוקים לטיפול שיניים ויתרו עליו ול-13% ניתקו בשנה האחרונה את קו הטלפון או החשמל. 46% מבני 20 ומעלה דווחו שאינם מצליחים לכסות את כל הוצאות משק הבית. 42% מהמועסקים אינם מצליחים לכסות את כל ההוצאות של משק הבית,לעומת 59% מהבלתי מועסקים.
בחינת נתוני שנת 2008 עד כה בהחלט אינה מעודדת. ראשית, קצב הצמיחה ירד מ- 5.6% ברבעון הראשון ל- 4.2% בלבד ברבעון השני. המשמעות היא פגיעה בהכנסה הממשלתית, פגיעה צפויה בתשלומי ההעברה ופגיעה בהכנסה הפנויה.
תורמים עכשיו:
ynet וארגון "לתת" מגייסים ארוחות למשפחות נזקקות
לתרומת ארוחת חג למשפחה נזקקת לחצו כאן
מדד המחירים לצרכן עלה ב- 4.8% בשנה האחרונה, כשבתקופה זו התייקרו במיוחד סעיפי המזון והירקות בכ- 15%. עליית המזון הושפעה ב- 12 החודשים האחרונים בעיקר מעליית מחירי הסחורות בעולם. בנוסף, קיימת עלייה במחירי שכירות הדירות בחודשים האחרונים, עקב ביטול ההצמדה לדולר (רק כ- 56.5% מהדירות כיום מוצמדות לדולר). המשמעות היא פגיעה נוספת בהכנסתם הפנויה של המשפחות, כיוון שניתן לצרוך פחות מזון ולשלם יותר שכירות עם אותה משכורת דלה.
ירידה בכוח הקנייה גם בשוק בצמיחה
אך זה לא כל הסיפור. אם נסתכל על עליית המדד בין החמישונים, נראה כי היא לא ה ייתה זהה. בעוד בחמישון העליון עלה המדד רק ב- 4.2%, המדד לחמישון התחתון עלה בכ- 6%. הסיבה לכך היא שהתפלגות סלי הצריכה של החמישונים השונים אינה זהה. בעוד שמשקל המזון, הדיור וההלבשה וההנעלה בחמישון העליון הינו 36%, המשקל בחמישון התחתון מגיע ל- 51%! המשמעות היא ירידה בכוח הקנייה של החמישון התחתון גם בשוק בצמיחה.
בנוסף, השכר החודשי הממוצע למשרת שכיר עלה מול התקופה המקבילה אשתקד בכ-6% אולם, גם גידול זה לא נעשה באופן זהה על פני הסקטורים השונים. בעוד בענפי הביטוח, הפיננסים והבנקאות עלה השכר הממוצע בכ- 8%, בשירותי הסעד הרווחה והשירותים הקהילתיים הוא עלה רק בכ- 2%-5%. המשמעות היא שחיקה ריאלית בשכר (באותה תקופה, עלה המדד ב- 4.9% לחמישון העליון ו- 6.4% לחמישון התחתון).
נתון נוסף שנכנס למשוואת ההכנסה הפנויה המתכלה הוא הריבית במשק שנמצאת במגמת עלייה: המשמעות היא ייקור ריבית האוברדרפט לאותן משפחות, שנאלצות לקחת הלוואות - בכדי לעמוד בתשלומי השכירות ובקניית אוכל, תרופות, חינוך וכדומה.
לגבי 2009, המצב נראה עוד פחות טוב. צמיחת התוצר צפויה להתמתן, וכתוצאה צפוי גל פיטורים של אותן חברות הנדרשות להתייעלות וחסכון. מערכת בחירות בפתח וקבלת החלטות של המנהיגים בתמיכה בשכבות החלשות נראית כסיסמאות בחירות וללא כוונת מימוש.
המשמעות היא כניסה של גל חדש של מצטרפים למעגל העוני, והחמרה במצבם של הנמצאים בו. הפוטנציאל של התרחבות הפער בין העניים לחזקים נראית מאוד מדאיגה וצריכה להוות תמרור אזהרה קיצוני לקברניטי המשק.
גם במודלים כלכליים קפיטליסטיים כדאי לאמץ פרדיגמה התומכת בשכבות החלשות, שנחלשות עוד יותר בשנים האחרונות, ויש הכרח במעורבות המדינה בפעילות הכלכלית, כדי למנוע משברים ולהבטיח את היציבות הכלכלית. מוטב שנאמץ גישה פרוגרסיבית בכדי להקטין את הפערים החברתיים והכלכליים, אחרת אנו היושבים בציון, בעצם יושבים על חבית נפץ שהנצרה הוסרה ממנה.
- הכותב הוא יו"ר מגדל שוקי הון וחבר הועד המנהל של ארגון "לתת ".
- ynet וארגון "לתת" מגייסים ארוחות למשפחות נזקקות
- לתרומת ארוחת חג למשפחה נזקקת לחצו כאן