שתף קטע נבחר

 

המדגמים והסקרים: היסטוריה של פערים

ב-1996 הלכה ישראל לישון עם שמעון פרס כראש ממשלה והתעוררה עם בנימין נתניהו כמנצח הגדול. ב-2005 סיפקה מפלגת העבודה דרמות מורטות עצבים, בשל תוצאות סותרות במדגמים במאבק בין פרס לפרץ

הפערים בין המדגמים לתוצאות האמת בפריימריז בקדימה לא הפתיעו את מי שעקב מקרוב אחרי מערכות הבחירות האחרונות. ישראל ידעה בעבר כמה מערכות בחירות צמודות - הן לכנסת והן בפריימריז לראשות המפלגות הגדולות.

 

ב-1996 ישראל הלכה לישון עם שמעון פרס כראש ממשלה והתעוררה כשנודע כי בנימין נתניהו הוא המנצח הגדול. זו היתה הפעם הראשונה שתושבי ישראל בחרו בשני פתקים - באחד ראש ממשלה ובשני מפלגה. הסקרים הצביעו על קרב צמוד בו הוביל שמעון פרס, מועמד העבודה.

 

אך במהלך הלילה, עם הגעת תוצאות האמת התברר כי בפועל התוצאה הפוכה. נתניהו זכה ב-50.5 אחוזים מקולות הבוחרים, ואילו שמעון פרס הסתפק ב-49.5 אחוזים, ושוב לא הצליח לנצח בבחירות - כמו בכמה מערכות בעבר. הליכוד הרכיב ממשלה, שהחזיקה מעמד שלוש שנים.

 

הפריימריז במפלגת העבודה סיפקה לנו בעבר כמה דרמות מורטות עצבים - בעיקר למועמדים. בפריימריז בנובמבר 2005 התמודדו פרס ועמיר פרץ זה מול זה. התוצאות במדגמים היו סותרות, למרות שפרס הוביל בסקרים. על פי הסקר של קול ישראל: עמיר פרץ קיבל 46%, פרס קיבל 41% ובן אליעזר 13%. על פי הסקר של גל"צ, פרס קיבל 52%, פרץ 38% ובן אליעזר 10%.

 

בסופו של דבר עם קבלת תוצאות האמת התברר כי ידו של פרץ היתה על העליונה, ופרס רשם שוב הפסד. בפועל, פרץ זכה ל-42.35% מהקולות לעומת פרס שזכה בכ-40%. הסוף ידוע, פרס עבר לקדימה כיהן כמשנה לראש הממשלה ובשנה שעבר נבחר לנשיא המדינה. 

 

קרב צמוד נוסף בפריימריז של העבודה היה בנובמבר 2001. בנימין בן-אליעזר ואברהם בורג התמודד זה מול זה על ראש המפלגה. בורג ניצח בקרב צמוד - אך בשל חשד לזיופים נערך סיבוב נוסף בעשרות קלפיות ואז בן-אליעזר הפך את הקערה ונבחר ליושב ראש מפלגת העבודה בחודש שלאחר מכן. 

 

העבודה המשיכה לספק קרבות צמודים גם בפריימריז האחרונים - בחודש יוני בשנה שעברה.

לאחר שאיש לא הצליח לעבור את 40 האחוזים בסיבוב הראשון - התמודדו אהוד ברק ועמי אילון בסיבוב השני. ברק ניצח לאחר שקיבל 51.3 אחוזים מהקולות ואילו אילון הסתפק ב-47.7 אחוזים. אחוז אחד מהבוחרים נמנע.

 

בעבר היו גם קרבות צמודים בבחירות לכנסת. כך ב-1984 למשל לא הצליחו יצחק שמיר מהליכוד ושמעון פרס להרכיב ממשלה, לאחר שלשני הצדדים היה "בלוק חוסם". לכן הקימו השניים ממשלת אחדות - כאשר כל אחד מהם כיהן כראש ממשלה במשך ברוטציה במשך שנתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני לאחר הניצחון
צילום: עופר עמרם
מומלצים