שתף קטע נבחר
 
צילום: AP

הממשל לקונגרס: הקצה 700 מיליארד ד' למשבר

הממשל האמריקני העביר לקונגרס פרטים על התוכנית לטיפול במשבר; הממשל יירכוש מהבנקים נכסים מגובי המשכנתאות באמצעות מכרזים פומביים. מטיוטת ההצעה עולה שלשם כך לשם כך יוקצו 700 מיליארד דולר

היום (ש') לפנות בוקר שלח הממשל האמריקני לקונגרס פרטים על "תוכנית ההצלה" אותה מבקשים שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, והנשיא בוש, שהקונגרס יאשר. מהטיוטה שהוגשה ומצאה דרכה אל סוכנויות הידיעות עולה כי הסכום המבוקש עומד על 700 מיליארדי דולרים.בנוסף, מבקש הממשל מהקונגרס להעלות את הסכום המירבי הסטאטוטורי של החוב הלאומי ל-11.3 טריליון דולר מ-10.6 טריליון המותרים כעת. בטיוטה לא מצויין מה יקבל הממשל הממוסדות הפיננסים תמורת הגשת הסיוע.

 

הנשיא בוש התייחס אתמול לתכנית במסיבת עיתונאים נפרדת שערך, בה אמר כי התערבות ממשלתית היא הכרחית. "עלינו לפעול באופן מיידי על מנת להגן על החוסן הכלכלי של האומה", אמר. היום הוסיף הנשיא האמריקני כי, "מדובר ב'חבילה גדולה' מכיוון שזו מצוקה גדולה". בוש אמר כי יעבוד עם הקונגרס במהירות על מנת לאשר את התוכנית כבר בשבוע הקרוב.

 

משבר כלכלי עולמי: סיקור מיוחד ב-ynet   

 

מנגד, הנבחרים הדמוקרטים לקונגרס אינם כה נלהבים לאשר את התוכנית כמות שהיא. הם מתעקשים שזו תפעל על מנת למנוע את עיקולי בתים של האזרחים הנאבקים עם נטל המשכנתא. בנוסף, שוקלים הנבחרים להוסיף לתוכנית מאכיב של סיוע למעמד הבינוני, למרות בקשותיו של בוש לזרז את ההליכים ולהימנע מהסתייגויות. 

 

הממשל ירכוש את "החובות הגרועים"

מקורות יודעי דבר אומרים כי משרד האוצר האמריקני דן מזה מספר חודשים באפשרות שהממשל יקח על עצמו את מה שמוגדר כ"חובות הגרועים" של המוסדות הפיננסיים, כלומר, החובות קשורים בנדל"ן שאיבדו חלק ניכר משוויים בעקבות משבר הסאב-פריים. 

 

לפי התוכנית הזאת, הממשל יירכוש מהמוסדות הפיננסיים את האג"ח המגובים במשכנתאות ויחזירם בעתיד לשוק הנדל"ן. המקורות מסרו לפנות בוקר (זמן ישראל), טרם השגת הטויטה על ידי הסוכנויות,  שהתוכנית מייעדת לשם כך 800-400 מיליארד דולר. 400 מיליארד דולר נוספים נועדו לבטח כספים של משקיעים בקרנות כספיות; עם זאת, המקורות סייגו את הדברים באומרם כי התוכנית כפופה לשינויים.

 

המקורות הוסיפו כי הממשל יבצע הליכי קנייה פומבית באמצעות מכרזים שייערכו על ידי 5 מנהלי נכסים חיצוניים. על מנת להשתתף במכרזים אלו, על המשכנתאות, ה"חובות הגרועים" להיות קיימים במאזנים של המוסד המוכר במשך למעלה מ-5 שנים. כמו כן מסרו הגורמים לא תהיה הגבלת זמן בנוגע לתקופת החזקת הנכסים הנרכשים על ידי הממשל, ושהוא יוכל למכור אותם במועד שיימצא לנכון.

 

פולסון אמר כי במהלך סוף השבוע ותחילת השבוע הבא יגבש עם מנהיגי הקונגרס תוכנית פעולה שתיגע בשורשי המשבר החונק את המשק האמריקני. שר האוצר הרחיב ואמר כי על התוכנית להיות אפקטיבית מספיק, ועם זאת, להגן על כספי משלם המיסים ככל שניתן.

 

הנשיא בוש קרא לקונגרס שלא להערים קשיים ולפעול על מנת לאשר את התוכנית מוקדם ככל האפשר, "מבלי להכביר בהתנגדויות שעלולות לעכב את יישומה".

 

הצעדים שיינקטו צפויים להישאר בתוקף רק עד לאחר השבעת הנשיא החדש, כדי לא לכפות מדיניות פיננסית על הממשל הבא ולהצר את צעדיו.

 

"אני משוכנע שהגישה האמיצה הזאת למשבר תעלה בסופו של דבר הרבה פחות מאשר החלופה - זו שתגרור קריסות נוספות ומתמשכות של מוסדות פיננסיים ומחנק בשוק האשראי שיובילו למיתון. היציבות הפיננסית של כל אזרחי ארה"ב תלויה ביכולתינו להשיב לאיתנה את המערכת הפיננסית", אמר פולסון.

 

מייד לאחר נאום פולסון הגיבה וול סטריט בעליות שערים חדות וננעלה בטריטוריה חיובית כש: מדד דאו ג'ונס זינק ב-3.28% לרמה של 11,380 נקודות ונאסד"ק זינק ב-3.4% לרמה של 2,273 נקודות. מדד S&P 500 עלה ב-3.87% לרמה של 1,253 נקודות.

 

.


פורסם לראשונה 19/09/2008 17:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יידרש סכום עתק. שר האוצר האמריקני
צילום: איי פי
מומלצים