המבקר על הפלשמורה: סתירות והתעלמות מבג"ץ
מבקר המדינה בחן את התנהלות הממשלות סביב העלייה מאתיופיה ובין השאר הסיק: את זכאותם של 3,000 עולים פוטנציאלים, איש לא טרח לבדוק
הממשלה התעלמה מהמלצת בג"ץ לשקול בדיקת זכאותם של בני פלשמורה המתגוררים באתיופיה ומבקשים לעלות לישראל - כך עולה מחוות דעת, שמפרסם היום (ג') מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס. המבקר תוקף את התנהלות הממשלה, שקיבלה לעתים החלטות סותרות בנושא.
שתי דעות
הוועדה לביקורת המדינה הורתה למבקר להקים צוות, אשר יבחן את הסוגייה הטעונה. המבקר אסף מידע מסמכים רבים וגבה עדויות בישראל ואף באתיופיה, בביקור שנערך במרס האחרון. עוד העידו שרים בעבר ובהווה, חברי כנסת, בכירים בסוכנות היהידות ונשיא בית-משפט העליון בדימוס, מאיר שמגר.
מחוות הדעת של המבקר עולה כי בשנת 2003 קבעה הממשלה שצאצאיהם של יהודי אתיופיה מצד אמותיהם יוכלו להיכנס לישראל על פי חוק. עוד נקבע
בהחלטת הממשלה כי משרד הפנים ונציג הרבנות הראשית יתחילו להשלים את בדיקת מוצאם של כל הממתינים לאישור הבאתם מאדיס אבבה וגונדר.
אולם במרס 2005, קובע המבקר, קיבלה הממשלה החלטה סותרת בנוגע לבני הפלשמורה. הוחלט שמשרד הפנים ונציגי הרבנות הראשית ישלימו את בדיקת מוצאם של הממתינים לאישור העלייה, מתוך הרשימה המצויה במשרד הפנים. רשימת "הפוטנציאל לעלייה" כללה 5,021 בקשות המונות 17,188 איש.
המבקר כותב כי בהחלטת הממשלה בשנת 2003 לא מוזכרים המונחים "פוטנציאל לעלייה" או "רשימה", שפירושם הטלת מכסה והגבלת מספר העולים. "בחינת כל החלטות הממשלה מלמד כי אין קשר הגיוני וברור בין חלק מאותן החלטות ולעתים יש בינהן סתירה".
המבקר מציע הסבר לסתירה ואומר כי ייתכן שבהחלטת 2005 תיקנה הממשלה את החלטתה הקודמת. לדברי המבקר, סתירה זו הועלתה לבג"ץ, שקבע בינואר 2008 כי ההחלטה האחרונה העניקה פרשנות מצומצמת להחלטה המקורית.
בעיה הומניטרית וערכית
לינדנשטראוס מציין בחוות הדעת כי הרשויות השונות התעלמו מרשימה של בני הפלשמורה, השוהים בכפרים, ולא טרחו לבדוק את זכאותם לעלייה. לדבריו, הממשלה התעלמה מהמלצת בג"ץ לשקול לבדוק את זכאותם של מבקשים נוספים כדי "לתת מענה לרחשי ליבם... להתאחד עם קרוביהם".
המבקר קובע כי סביר להניח שזכאותם של אותם מבקשים שטרם נבדקו תדחה. עוד הוא מנמק כי נראה שיהיה זה קשה לאתר רבים מהפונים בשל הזמן הרב שעבר מאז שנערך המִפקד. אלא שלדבריו, משיקולים הומניטריים יהיה זה ראוי להסב את תשומת ליבם של מקבלי ההחלטות להמלצת בג"ץ בנוגע לבדיקת הזכאות של תושבי הכפרים שאינם נכללים ברשימה.
חוות הדעת גם חושפת את מספרם של כל אותם אזרחים המעוניינים לעלות לארץ, אך זכאותם כלל לא נבדקה. על פי החישובים שהוצגו למשרד
על-ידי הסוכנות, מספרם עומד על כ-3,000 מבני הפלשמורה. לדברי המבקר, "שומה על הממשלה לדון בעניין בהקדם ולהחליט אם לבדוק את זכאותם של אותם בני פלשמורה לעלות לארץ".
"מדובר בשאלות ערכיות ובסוגיות מדיניות, שבהן אמורות לעסוק הממשלה והכנסת", מסכם השופט לינדנשטראוס. "בשאלות ערכיות אלה מסב מבקר המדינה את תשומת ליבם של מקבלי ההחלטות להמלצת בג"ץ האמורה, ולצורך להכריע באופן מוחלט וסופי בסוגיית עליית בני הפלשמורה וליישב את חילוקי הדעות בעניין".