הבנקים חוששים: מצמצמים אשראי ומעלים ריביות
הבנקים נוקטים שורת צעדים למזעור נזקים. במקביל הם מצטיידים במזומנים למקרה שהציבור יבקש למשוך את כספו
המהומה שהתחוללה בשבוע שעבר בבורסות העולם וגם בזו של ישראל יצרה מציאות חדשה במערכת הבנקאית המקומית. שמועות שעלו וירדו בקצב מהיר ומתמיד, לצד חששות מהשפעות מחנק האשראי הצפוי בשווקים, הובילו לירידות שערים חדות במניות הבנקים המקומיים ולתחושה שמה שהיה לא יהיה עוד.
השבוע השחור של הכלכלה העולמית: כל הדיווחים והפרשנויות
מדד מניות הבנקים צנח ב־18%, בהובלת בנק הפועלים, שאיבד רבע משוויו בתוך שבוע. רצף האירועים החריג הפתיע את הבנקים בתקופת ההכנות לראש השנה, המנוצלת להרמות כוסית חגיגיות עם הלקוחות המובילים. בחלק מהבנקים, למשל בהפועלים, קיימו את הרמת הכוסית החגיגית כבר בשבוע שעבר, בהשתתפות כל צמרת הבנק - ובה היו"ר דני דנקנר, המנכ"ל צבי זיו ובכירי המשק. לצד הברכות נוצל האירוע גם לניסיונות הרגעה ולהסברים באשר למה שהתרחש בימים האחרונים וצפוי בשבועות הבאים.
בלי מוצרים מובנים
הבנקים, מצדם, הפסיקו בימים האחרונים לשווק מוצרים מובנים - אותם מוצרים שנועדו לתקופה מוגדרת ושצריך לגבותם במוצרים אחרים. כמו כן, היועצים בבנקים קיבלו הוראה לא לבלום לקוחות שרוצים לצאת מאפיקים מסוכנים (מוצרים בעלי חשיפה גבוהה לשוק המניות) ולהשקיע באפיקים סולידיים. בחלק מהבנקים ביטלו השתלמויות שתוכננו מזמן וימי עיון, ואף ביקשו מחלק מהיועצים בסניפים לבטל חופשות שתכננו. הסיבה לכך, מסבירים במערכת הבנקאית, היא לנסות לתת מענה ללקוחות המודאגים הרבים המתקשרים לברר מה קורה או מה עלול לקרות לכספם.
אמצעי אחר שנוקטים בבנקים בשקט הוא הגדלת רזרבות המזומנים לכל מקרה שבו ירצו לקוחות רבים למשוך כספים.
במקביל נוקטים במערכת הבנקאית שורה של אמצעים שמטרתם לצמצם את היקף האשראי, כגון העלאה חדה של הריביות השונות. כך, למשל, הריבית על הלוואות ON CALL שהבנקים מספקים ללקוח (לפעמים אפילו באמצעות הכספומט) עלתה ב־1.5%-1%. בשיעור דומה עלו הריביות על הלוואות לטווח קצר של יום או כמה ימים. במקרים אחרים בוטלו או קוצצו במידה ניכרת קווי אשראי שניתנו ללקוחות עסקיים.
תחום אחר שבו תוצאות הטלטלה של השבוע האחרון עשויות לבוא לידי ביטוי הוא המשכנתאות. העלייה ברמת הסיכון במשק, שבאה לידי ביטוי בעלייה בתשואות איגרות החוב, הובילה לצמיחה ניכרת בעלויות מקורות המימון של הבנקים. לכן, גם הריביות על משכנתאות החלו לעלות בבנקים למשכנתאות בין 0.15% ל־0.3%.
במקביל, מתן הלוואות נעשה סלקטיבי יותר, ובלאומי למשכנתאות, כפי שנחשף ב"כלכליסט", אף החלו להגביל מימון משכנתאות לעד 70% מערך הנכס, ולא כפי שהתאפשר לפני כן, מימון של 85%-90%.