שתף קטע נבחר

 

אחרי ההתפטרות: ניהול שוטף, בלי רפורמות

לכתו של אולמרט כמוה כהתפטרות הממשלה - וכעת פותח הנשיא בסבב שיחות כדי להחליט מי יוכל להרכיב את הממשלה הבאה. בינתיים, אולמרט נשאר בראש. אז מה מותר ומה אסור? חוות דעת ישנה של מזוז יכולה להבהיר מעט

שעון החול התהפך לאחר שראש הממשלה, אהוד אולמרט, הודיע הערב (יום א') לנשיא המדינה, שמעון פרס, על התפטרותו. הממשלה בראשותו הפכה לממשלת מעבר, אך מעבר להליכים הפורמליים ולימי כהונתה שנספרים לאחור - מה בדיוק אסור ומותר לממשלה כזו לעשות?

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, נדרש לאחרונה לסוגיה במארס 2006, בעת שאולמרט כיהן כראש ממשלת המעבר

לאחר ההכרזה על נבצרותו של אריאל שרון. המצב כיום אמנם שונה - אז לא נהנתה הממשלה מאמון הכנסת, וכעת התפטר ראשה מרצונו - אך מאותה חוות דעת ניתן להסיק דבר או שניים.

 

מזוז שלח אז מכתב לחברי הממשלה וציין כי עליהם לנהוג בזהירות רבה בקבלת החלטות בנושאים "שאינם בגדר ניהול שוטף או נושאים בעלי דחיפות מיוחדת". לדברי מזוז ב-2006, "למרות שאין הגבלה פורמלית בחוק על סמכותה של הממשלה, נקבע בפסיקת בית המשפט העליון כי בתקופת המעבר אמות המידה של מבחני הסבירות והמידתיות החלים על פעולות הממשלה ייגזרו מן האופי המיוחד של שלטון בתקופת מעבר".

 

מצד אחד, קבע מזוז, יש להבטיח יציבות והמשכיות לבל יווצר חלל שלטוני, ומצד שני יש צורך בריסון רב לאור זמניותה של הממשלה שלא נהנתה מאמון הכנסת. כדוגמה לנושאים שאינם "ניהול שוטף או בעלי חשיבות מיוחדת", הסביר היועץ המשפטי כי אין לקבל החלטות שהן בבחינת רפורמה במדיניות או שינוי סדרי עדיפויות בהיקף תקציבי משמעותי.

 

לפני כחודש שלח מזוז מכתב למספר חברי כנסת ולפורום המשפטי למען ארץ ישראל, בעקבות פניותיהם לאחר הודעת ראש הממשלה על כוונתו להתפטר. במכתבו חזר מזוז על העיקרון שמצד אחד יש להבטיח יציבות והמשכיות לבל יווצר חלל שלטוני ומצד שני נדרש ריסון בהפעלת הסמכויות. הוא טען כי מחויבת זהירות עוד לפני ההתפטרות עצמה, וקבע שיש "סממנים של ממשלת מעבר".

 

מרתון שיחות בזמן מוגבל

התפטרות ראש הממשלה מוגדרת בלחוק יסוד הממשלה כהתפטרות הממשלה כולה. לכן, יש כעת להקים ממשלה חדשה. עד אז - הממשלה הישנה תמשיך לכהן, ואולמרט בראשה.

 

על-פי החוק, יצטרך פרס, לאחר שיתייעץ עם נציגי הסיעות השונות בכנסת במשך שבוע לכל היותר, להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אחד מהח"כים - סביר להניח על ציפי לבני. בידיה יהיו, על פי החוק, שלושה ימים כדי להודיע לו אם היא נענית למטלה.

 

לחבר הכנסת שעליו תוטל משימת הרכבת הממשלה יינתנו 28 ימים לביצוע המשימה. הנשיא יהיה רשאי להאריך תקופה זו ב-14 ימים.

אם האדם שאותו מינה הנשיא לא יצליח להרכיב ממשלה או יציג ממשלה שלא תזכה באמון הכנסת, יוכל הנשיא להטיל את המשימה על חבר כנסת אחר שלרשותו יעמדו עוד 28 ימים.

 

אם גם חבר הכנסת השני לא יצליח במשימה, או שהנשיא יעריך שאין אפשרות להשגת רוב בכנסת - יוקדמו הבחירות והן ייערכו תוך 90 יום. פרט לאפשרויות הללו, יכולים גם חברי הכנסת עצמם להשפיע על הנשיא - במקרה ש-61 מהם יודיעו לו באופן רשמי, כי הם תומכים בחבר כנסת אחד לתפקיד ראש הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אולמרט ופרס. תם עידן
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
לבני. שעון החול התהפך
צילום: AFP
מומלצים